De laatste jaren is het steeds gebruikelijker om als ondernemer dichtbij jezelf te blijven. Makkelijker gezegd dan gedaan, toch? In dit artikel krijg je zeven tips om te beginnen met authentiek ondernemen.
Regelmatig maken velen onder ons de stap naar het ondernemerschap. Daarbij valt op dat het steeds belangrijker wordt om als ondernemer jezelf te blijven. Klanten willen eerst weten met wie ze te maken hebben, voor ze met je in zee gaan. Ben je jezelf niet en speel je een rol? Mensen prikken er zo doorheen.
Toen ik een jaar geleden begon als fotograaf en webdesigner, wilde ik kost wat kost doen waar ik in geloof en waar ik voor sta. Dat is niet alleen echt voor jezelf kiezen, maar ook nee durven zeggen en een strategie uitwerken. Niet altijd gemakkelijk, ook niet als zelfzekere persoon. Ik deel hieronder zeven tips met je om je te helpen om te ondernemen vanuit jouw unieke eigenheid.
Tip 1: Doe waar je goed in bent en doe wat je graag doet
Voor de mensen die me niet kennen: ik kom uit een loondienstleven waarin ik als leraar basisonderwijs werkte. Dat deed ik heel graag, maar er zijn twee dingen die ik ook heel graag doe: fotograferen en websites bouwen. Doorheen de jaren werd ik daar steeds beter in en kan ik er inmiddels mijn brood mee verdienen.
Door voor datgene te kiezen wat je echt heel graag doet en waar je ook goed in bent, geef je je onderneming al een enorm start boost. Door te doen wat je echt tof vindt, word je enthousiast en verhoog je je zelfvertrouwen. En die twee ga je zeker nodig hebben!
Weet je nog niet helemaal wat je wil? Lees hier hoe je erachter kan komen wat bij jou past.
Tip 2: Trek je niks aan van onterechte kritiek
Voor jezelf beginnen, houdt risico’s in. Soms krijgen startende ondernemers bakken kritiek over zich heen vanuit hun eigen familie en vrienden- en kennissenkring. “Zou je dat wel doen?” Of: “En jij denkt daarvan te kunnen leven?” Verder kun je je aan een heleboel ongewenste adviezen gaan verwachten, waar je meestal niet echt veel mee kan.
Met mezelf heb ik het volgende afgesproken: komt de kritiek van een collega fotograaf of webdesigner die gelijkaardige wateren doorzwommen heeft? Dan neem ik het advies ter harte. Komt het van mensen die niet vanuit eigen ervaring spreken? Dan bedank ik hen vriendelijk en ga ik over tot de orde van de dag. En wat online haters betreft: ik raad je aan om daar echt keihard om te lachen. Doe ik ook!
Tip 3: Kies radicaal voor jezelf
Geen gemakkelijke. Met de nodige pijn in het hart heb ik mijn baan in het onderwijs opgezegd. De combinatie onderwijs en werken als zelfstandige werd gewoon te zwaar. Dus moest ik kiezen. Door te kiezen voor een avontuurlijk bestaan als webdesigner en fotograaf, koos ik voor onzekerheid. In een leven vol improvisatie kan ik namelijk beter mezelf zijn!
Zeg ik dat je nu alle zekerheden overboord moet gooien? Zeker niet. Maar door soms radicaal voor jouw ideeën te kiezen, laat je zien wie je bent en waar je voor je staat. Zo kom je ook nog eens sterk als persoonlijkheid over. Verder geef ik het advies mee om je financiën echt op orde hebben: zeg je een baan in loondienst op? Hou maar een halfjaar aan maandsalarissen achter de rug als financiële buffer. Zodat je zware klappen op kan vangen.
Meer weten over starten met ondernemen? Lees hier hoe je voor jezelf kiest.
Tip 4: Kies je doelgroep
Weet je duidelijk wat je wilt doen en wat je aan gaat bieden? Probeer je dan te focussen op de doelgroep die het best bij je past. Dat zijn de mensen met wie jij wilt gaan werken, aan wie jij graag wilt verkopen. Doorgaans zijn dat personen waar je ook iets van jezelf in herkent.
Zo bestaat mijn doelgroep grotendeels uit creatieve ondernemers en kunstenaars. Zij houden zich net zoals ik met creatieve processen bezig. Zo kreeg ik de kans om de voorbije maanden met heel toffe klanten te werken uit onder andere de mode-, muziek- en danswereld. Natuurlijk beperk ik mij niet enkel tot deze sectoren, waardoor mijn klantenbestand heel gevarieerd blijft. En ja, ik weet het: een doelgroep bepalen is super moeilijk. Via Google kun je heel wat tips vinden.
Tip 5: Durf nee te zeggen
In principe is iedereen bij mij welkom. Maar als ik de vraag krijg of ik iets wil doen waar ik niet achter sta, dan is mijn antwoord helaas een vriendelijke nee. Dat doe ik als mensen mij bijvoorbeeld vragen of ik de RAW-files of digitale negatieven van mijn foto’s wil afgeven zodat zij deze verder kunnen ontwikkelen en bewerken naar eigen inzicht.
Vaak heb je de neiging om als starter op alles ja te zeggen. Maar als je dat doet, dan ga je ook dingen doen die je minder leuk vindt. En daar heb je uiteindelijk alleen maar jezelf mee. Dus, durf af en toe eens nee te zeggen.
Tip 6: Bepaal je strategie met een einddoel en tussendoelen
Eens je weet hoe je jezelf kan zijn als ondernemer, is het een goed idee om een strategie te bepalen. Waar wil je over een x aantal jaren staan? In mijn geval was dat een volledig digital nomad bestaan. Voor het zover was, werkte ik met tussendoelen. Daarom proefde ik eerst eens een jaar van het digital nomad bestaan. Mijn doel was om enkele weken op andere locaties te werken. Lukte dat, dan ging ik het jaar daarop proberen omdat gedurende enkele maanden achter elkaar te doen. En als dat ook lukte, dan kon ik misschien wel de sprong gaan wagen. Ik heb het geprobeerd, maar het fulltime digital nomad bestaan, was niet aan mij besteed.
Door een strategie voor jezelf te bepalen weet je waar je naar toe wilt werken. Dit is voor jezelf een stok achter de deur en een verkeersbord dat wijst naar een bepaalde stip aan de horizon. Dit werkt echt! Je kan dit ook op financieel vlak toepassen.
Interesse in locatieonafhankelijk werken? Lees hier hoe je digital nomad kan worden.
Tip 7: Dring niet op
Ja, deze lijkt logisch en lijkt in de lage landen met uitsterven bedreigt. Ik kom steeds minder en minder opdringerige verkopers tegen. En gelukkig maar! Want ik koop niks van een opdringerige sales person en ik dring mijn producten ook niet aan mensen op. Ik laat de mensen zien wie ik ben, waar ik voor sta en wat ik te bieden heb. Aan hen de keuze om met mij in zee te gaan.
Door je klant het gevoel te geven dat de keuze bij hem of haar ligt, geef je de klant het gevoel dat deze zelf de beslissing kan nemen. Door jezelf op te dringen, kun je bij bepaalde mensen echt heel erg je eigen ruiten ingooien. En je staat toch liever bekend als authentieke ondernemer? Echt waar, ga daarvoor.
Nawoord
Dit waren de zeven tips die ik jou kan geven voor de reis naar een authentiek ondernemerschap. Misschien kun je met sommige tips meer dan met andere en dat is helemaal prima. Ik wens je veel succes met je het authentiek ondernemen!