Gids: Brussel voor digital nomads

3 jun 2023 | nomaden, ondernemen

brussel voor digital nomads

Digitale nomaden in Brussel? Je komt ze steeds vaker tegen. Een aantal onder hen zijn hier gevestigd, anderen verblijven hier slechts voor een bepaalde tijd. En daar hebben ze alle reden toe: deze stad is divers, kosmopolitisch en open minded. Lees er alles over in deze gids Brussel voor digital nomads.

Disclaimer: dit artikel is verre van neutraal, omdat ik hier al meer dan 10 jaar woon. Graag deel ik mijn enthousiasme voor deze stad met andere nomaden. 

Nog geen tien jaar geleden had de Belgische en Europese hoofdstad niet een al te best imago: de luchtkwaliteit was barslecht, het verkeer stond vaak muurvast en de terreuraanslagen kwamen daar nog bovenop.

Ondertussen is het tij gekeerd: het stadscentrum kreeg (op Venetië na) de grootste voetgangerszone van Europa, autovrije pleinen verschenen en tientallen kilometers aan fietspaden werden aangelegd. De eens zo rauwe stad kreeg een veel aantrekkelijker imago. En dat laat zich merken in de toerismecijfers, aan het aantal startups en helaas ook aan de stijgende huizenprijzen. Brussel is ineens heel erg hip.

Heb je ook interesse om locatieonafhankelijk te werken? Lees dan hier hoe je digital nomad kan worden!

hoe fotografeer je een gebouw

Voor- en nadelen van Brussel

Na meer dan tien jaar hier wonen, kan ik dit bilan opmaken. Dit is vooral op mijn ervaringen als bewoner gebaseerd, het kan zijn dat nomaden die maar enkele weken tot maanden hier verblijven een ander beeld krijgen.

Voordelen van Brussel

 1. Diverse bevolking: Brussel is één van de meest diverse steden ter wereld. Hier wonen 189 nationaliteiten en 40% van de Brusselaars heeft geen Belgische identiteitskaart of paspoort. Diversiteit wordt hier als troef gezien. Brusselaars, die het daar moeilijk mee hebben, kom ik eigenlijk niet meer tegen.
 2. Kosmopolitische stad: omdat hier zoveel mensen met verschillende roots samenleven, doet je afkomst er steeds minder toe. Het is immers deze stad die de mensen bindt. Verder zetelen de Europese Unie en de NAVO in Brussel, deze geven de stad een nog internationaler karakter.
 3. Religieuze diversiteit: een kathedraal, synagoge, moskee en boeddhistische tempel vind je hier op wandelafstand van elkaar. De meeste mensen zijn respectvol naar andere religies toe. Het zijn enkelingen die daar niet goed mee om kunnen gaan en die hun eigen buurt voor schut zetten. Zij komen in de media, de tolerante meerderheid echter niet altijd.
 4. Meertalige stad: de officiële talen zijn Nederlands en Frans. De grote meerderheid is Franstalig, ongeveer één vijfde is Nederlandstalig. Daarnaast spreken veel mensen Engels, Spaans, Arabisch, Turks en nog talloze andere talen. Meertaligheid wordt ook steeds meer als een toegevoegde waarde beschouwd.
 5. Dubbel cultuuraanbod: omdat Brussel officieel tweetalig is, vind je zowel vanuit de Vlaamse als de Franstalige gemeenschap een heleboel culturele initiatieven. Zo hebben veel wijken zowel een Nederlandstalig als een Franstalig cultureel centrum. Het aanbod varieert van laagdrempelig tot een zeer hoog artistiek niveau.
 6. Goed openbaar vervoer: vergeleken met andere grote steden in de Benelux, is het openbaar vervoer echt enorm goed geregeld. Doorgaans kun je alle plekken in de stad binnen de 45 minuten bereiken.
 7. Fietsnetwerk in opbouw: fietsen in Brussel is niet langer je leven wagen, maar begint stilaan aangenaam te worden.
 8. Gevarieerde stad: zo divers als de bevolking is, zo divers is het stadsbeeld zelf ook. Zodra je de hoek omgaat, kun je je in een totaal andere wijk wanen. Zo’n grote sociologische en architectonische verscheidenheid vind je eerder in echt heel grote steden als Londen of Bogota.
 9. Wereldstad van compact formaat: qua oppervlakte stelt Brussel niet zoveel voor, dus je kan zo van naar A naar B.
 10. Enige, echte wereldstad van de Benelux: sorry Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Antwerpen, maar wij hebben toch echt meer dan één miljoen inwoners.

Nadelen van Brussel

 1. Chaotische organisatie: dit merk je enkel als je je in Brussel vestigt. Brussel is een stadsgewest dat uit 19 gemeenten bestaat. Afhankelijk van je vraag word je geholpen door de federale overheid, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, één van de 19 gemeenten, de Vlaamse gemeenschap, de Fédération Wallonie-Bruxelles, de Vlaamse Gemeenschapcommissie, de Commission Communautaire Française of, jawel, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Ik wens je alvast veel succes toe met je papieren!
 2. Je hebt geduld nodig: vanwege bovengenoemd punt verlopen veel procedures erg traag. Heb je een afspraak bij een officiële instantie? Neem voor de zekerheid maar een goed boek mee, want je moet soms lang wachten.
 3. Continue lawaai: deze stad slaapt eigenlijk nooit en dat merk je vooral als je met ramen open slaapt. De auto’s blijven ’s nachts voorbijrazen en de vliegtuigen blijven overvliegen.
 4. Beter niet autorijden: ik raad mijn bezoekers af om met de auto Brussel binnen te rijden. De files zijn weliswaar verminderd, maar het aantal rijstroken en autoboulevards ook. Doe jezelf een plezier en gebruik het openbaar vervoer.
 5. Groot verschil tussen arm en rijk: naar Noordwest-Europese maatstaven is de ongelijkheid in de samenleving enorm. Je komt veel dakloze mensen op straat tegen en in volksbuurten kun je zien hoe slecht sommige woningen zijn onderhouden. Wat mij betreft eigenlijk onmogelijk dat dit nog kan anno 2023 in één van de rijkste regio’s van Europa.
 6. Demonstraties: hoewel betogingen heel fotogeniek zijn, kunnen ze een hoop verkeersellende veroorzaken. Gemiddeld zijn er drie manifestaties in Brussel per dag! Verkeer en bovengronds openbaar vervoer wordt dan goed ontregeld. Vaak is het te doen in de Europese Wijk, aan de grote treinstations en op de Kleine Ring.
Straatfotografie België (foto: Jochem Oomen)

Praktische informatie Brussel

Reizen naar Brussel

De Belgische hoofdstad is vanuit de omliggende landen geweldig goed bereikbaar per trein. Treinstation Brussel-Zuid (Bruxelles-Midi in het Frans) is de TGV-hub van Noordwest-Europa. Vanuit Amsterdam, Londen, Lille, Parijs, Lyon, Marseille, Keulen, het Ruhrgebied en Frankfurt ben je hier zo.

Het vliegveld Brussels Airport ligt trouwens net buiten de stad en is per bus en per trein met de stad verbonden. Een treinticket van de luchthaven naar de stad kost € 10,30, een (digitaal) buskaartje van De Lijn maar € 2,50. MIVB-bussen doen dit traject ook, voor een paar euro meer.

Klimaat in Brussel

Dat is nagenoeg hetzelfde als in de rest van België en Nederland. Alleen waait de wind hier iets minder. Slecht nieuws dus voor regenhaters: als het in Brussel regent, dan regent het lang. Die regenwolken kunnen niet weg en dat valt te wijten aan het gebrek aan wind en aan de geografische omstandigheden: door het heuvelachtig profiel blijven veel regenwolken in de dalen hangen.

Ga je liever naar een warmere bestemming als digitale nomade? Overweeg dan Athene. Bekijk hier de gids “Athene voor digital nomads”.

Of toch liever een veel koudere? Overweeg dan Calgary. Ontdek hier de gids “Calgary voor digital nomads”.

Kleding voor Brussel

Ook hetzelfde als voor de rest van België en Nederland, alleen ga je je paraplu vaker moeten bovenhalen. Meenemen, dus. Trouwens, ben je een fietser? Voorzie ook maar waterdichte regenkleding.

Je verplaatsen in Brussel

Te voet: veel wijken voldoen aan het concept van de vijftienminutenstad. In een buurt als Etterbeek of Sint-Gillis vind je echt letterlijk alles op loopafstand.

Per fiets: prima te doen over de brede fietspaden langs de grote boulevards, soms nog een beetje opletten in de overige straten. In Brussel is een echte fietsers-boom bezig: iedere maand zie je er meer. Dat heeft als neveneffect dat sommige mensen op latere leeftijd leren fietsen en zich op hun stalen ros de eerste weken gedragen alsof ze een autostuur in hun handen hebben, met alle gevolgen van dien.

Per auto: goed te doen als je engelengeduld hebt. De files zijn verminderd, maar het aantal rijstroken en het aantal autowegen ook. Rijrichtingen van straten veranderen regelmatig en de rijroutes ook. Mijn advies: kom lekker met het openbaar vervoer.

Openbaar vervoer: dat is gewoon geweldig goed geregeld. Binnen Brussel kun je het nationaal treinnetwerk van de NMBS als een metro gebruiken. S-treinen stoppen doorgaans in ieder station. Verder is er de regionale vervoerder MIVB (STIB in het Frans), deze beheert het lokaal metro-, bus- en tramnetwerk. Trouwens, sommige sneltrams rijden ondergronds. Tot slot kun je ook de bussen van De Lijn en de TEC in de stad gebruiken. Klinkt het ingewikkeld? Volg dan gewoon het reisadvies van Google Maps en alles komt goed.

Wonen in Brussel

Ooit was Brussel de goedkope metropool van Noordwest-Europa. Helaas zijn die tijden voorbij. Je betaalt misschien nog niet zoveel als in Amsterdam of Parijs voor een huurwoning, maar goedkoop is het echt niet. Denk aan minstens € 800 per maand voor 50m2.

Blijf je minstens één jaar? Dan kun je huurwoningen vinden via Immoweb. Blijf je korter, dan kun je op Airbnb interessante deals vinden. Verder vind je interessante groepen op Facebook en organisaties als Wonen in Brussel bieden heel wat extra info.

Straatfotografie België (foto: Jochem Oomen)

Bellen en internet in Brussel

Heb je een Belgische simkaart? Dan gelden voor jou geen bijzonderheden. Heb je een Nederlandse of een andere EU-simkaart? Weet dan dat je zonder roaming kunt bellen en mobiel internetten. Hou wel even je datalimiet in de gaten. Dit kun je bij je provider of aanbieder vinden.

Daarnaast kun je op veel plaatsen openbare wifi vinden. De kwaliteit verschilt heel erg per plaats en per tijdstip. In de metrostations heb je wifi, in de voertuigen niet.

Lokaal internet is tegenwoordig erg goed, aanbieders als Proximus zijn al jaren bezig met het uitrollen van het fibernetwerk. Vind je een huurwoning die op het fibernetwerk is aangesloten, dan gaat er een wereld voor je open.

Locatieonhafhankelijk werken in Brussel

In zo’n grote, diverse stad heb je heel wat mogelijkheden om locatieonafhankelijk te werken. De enige voorwaarde is goed internet. Je kan als volgt te werk gaan:

 • Thuiswerken in je appartement of Airbnb: veel huurwoningen hebben vandaag de dag een fantastische internetaansluiting.
 • Werken in de bibliotheek: de Nederlandstalige hoofdbibliotheek Muntpunt heeft een eigen gratis coworkingspace. Deze heet De Grid, reserveren is noodzakelijk.
 • Werken vanuit een coworkingspace: de meeste andere coworkingspaces zijn betalend, wat natuurlijk logisch is. Verspreid over de stad vind je er tientallen. Voor mij springt Nomad Community aan de Hallepoort in de wijk Sint-Gillis er echt uit vanwege hun dynamische vibe en alle extra activiteiten.
 • Werken in een koffiebar: ja, dit kun je doen, maar ligt tegenwoordig wat gevoelig. Door de toename aan thuiswerkers en digitale nomaden, hebben sommige koffiebars een “no laptop policy”. Soms voor bepaalde uren, soms voor hele dagen. Check het best met de staf ter plekke of het wenselijk is dat je een hele ochtend blijft plakken. Enigszins begrijpelijk ook: zij moeten veel omzet genereren om hun zaak draaiende te houden!

Contact met andere nomads of locals

Brussel is het type stad waar je snel aangesproken wordt door onbekenden. Op terras, aan de tramhalte of zelfs in de boekenwinkel: smalltalk komt veel voor, mits je ervoor openstaat. Verder worden hier zoveel activiteiten georganiseerd, dat het haast onmogelijk is om je eenzaam te voelen.

Andere nomads kom je regelmatig tegen in koffiebars, uitgaansgelegenheden en coworkingspaces. Op zoek naar andere nomads? Check dan deze facebookgroep.

Lokale cultuur in Brussel

Brusselaars noemen zichzelf ook wel Zinnekes. Oorspronkelijk komt het woord Zinneke van een straathond, tegenwoordig wordt hiermee de Brusselaar bedoeld die van heinde en verre komt en zijn plekje gevonden heeft. Wij-versus-zij-denken komt hier veel minder voor dan in andere regio’s in de Benelux. De vraag “Waar kom je vandaan?” of “Quels sont tes origines?” hoor je regelmatig, maar is niet slecht bedoeld. Jongeren stellen deze vraag ook aan elkaar, ook al gaat het om een jong meisje dat toevallig een overgrootvader uit Albanië heeft.

Verder heb je de onvermijdelijke frietkoten. In de regel geldt: hoe slechter ze eruitzien, des te beter de kwaliteit van de frieten. Ook nog typisch Brussels: tijd is een rekbaar begrip, mensen komen regelmatig te laat in hun vrijetijd en daar moet je vooral niks achter zoeken. Tot slot kunnen veel Brusselaars heel goed relativeren: valt de metro uit en moet je te voet verder? De kans is groot dat je medereizigers er vooral hard om kunnen lachen.

Street Photography Belgium (photo: Jochem Oomen)

Brussel buiten de gebaande paden

Onbekend Brussel

Waarschijnlijk ken je de toeristische trekpleisters al, dus hier een top tien van bestemmingen Brussels off the beaten track:

 1. Sint-Gillis / Saint-Gilles: een hippe, multiculturele buurt vlakbij het Zuidstation. Places to be zijn het Sint-Gillisvoorplein / Parvis de Saint-Gilles voor dag en nacht vertier en de buurt rond het gemeentehuis voor hippe horeca en winkeltjes. Sint-Gillis of Saint-Gilles is het meest kosmopolitische deel van Brussel: hier kom je de hele wereld tegen en het voelt aan alsof je in een veel grotere stad bent.
 2. Sint-Joost-ten-Node / Saint-Josse-ten-Noode: ook een heel diverse buurt, maar deze is heel gewoon gebleven, een buurt zonder franje. Hier vind je nog betaalbare restaurants en een unieke sfeer die je nergens anders tegenkomt.
 3. Schaarbeek / Schaerbeek: een immense, opkomende buurt. Fijn zijn de Haachtstesteenweg / Chaussée de Haecht voor het uitstekende aanbod aan Turkse restaurants, de Louis-Bertrandlaan en het Josaphatpark voor het dorpsgevoel en de Brabantstraat voor Turkse, Midden-Oosterse, Maghrebijnse en Centraal-Aziatische producten.
 4. Elsene / Ixelles: ook een enorm stadsdeel en heel erg hip. In Matongé vind je nog veel handelszaken en restaurants van Afrikaanse signatuur (probeer zeker krokodil in restaurant l’Horloge du Sud), aan Saint-Boniface en Kastelijn / Châtelain vind je upscale hipsterzaken en aan Flagey kun je de klok rond feesten.
 5. Etterbeek: een diverse buurt waar de spiegelende kantoren van de EU en de volkse flatgebouwen elkaar ontmoeten. Aan het Jourdanplein vind je in de cafés en restaurants een mooie mix tussen locals en personeel van de Europese instellingen. Voor Syrische en Libanese keuken ga je trouwens best naar de eethuisjes aan de Keltenlaan / Avenue des Celtes.
 6. Europese Wijk: niet zo lang geleden een grauwe kantoorwijk, tegenwoordig een mix van kantoren, woningen en horeca. Zo vind je achter het Schumanplein een aantal gezellige Britse en Ierse pubs, aan het Jean Reyplein het grootste café van Brussel (Le Grand Central) en aan het Luxemburgplein de fameuze After Work van personeel van de Europese Unie: een wekelijks borrelnetwerkevent op donderdagavond waarbij het plein autovrij gemaakt wordt.
 7. Molenbeek: nog niet zo lang geleden heel berucht, tegenwoordig een opkomende wijk. Op de Gentsesteenweg / Chausssée de Gand vind je Maghrebijnse handelszaken, in het MIMA en het Maison des Cultures vind je culturele happenings van topniveau. Molenbeek is postindustrieel en verrassend.
 8. Tour & Taxis: een oud industrieel landschap dat getransformeerd is in een creatieve hub met parken, grote loodsen (check out, die geweldige Gare Maritime!), pakhuizen en food market.
 9. Anderlecht: had niet altijd een goede reputatie, maar is ook een opkomend stadsdeel. Rond metrostation Sint-Guido / Saint-Guidon kom je nog middeleeuwse monumenten en straatjes tegen, in de Wayezstraat eet je goede paella, aan het Biestebroekdok drink je bier van een lokale microbrouwerij en aan de Citygate bruist het van de creatieve en artistieke initiatieven.
 10. Oudergem: een rustige en groene buitenwijk, die direct aan het gigantische Zoniënwoud grenst. Het is fijn wandelen in het Bergojepark, rond kunstencentrum en abdij Rood-Klooster / Rouge Cloître en aan de Bosgeestbron / Source du Sylvain.

Dagtrips vanuit Brussel

Waarschijnlijk ken je de toeristische trekpleisters al, dus hier een top tien van bestemmingen Brussels off the beaten track:

 1. Abdijruïnes van Villers-la-Ville: hier kom je gemakkelijk per trein. Het is een indrukwekkend middeleeuws complex met eeuwenoude holle wegen rond het terrein in de bossen. Je kan je hier een hele dag in de rust vermaken.
 2. Halle: een voorstad van Brussel met middeleeuwse stadskern. Het is er vooral erg gezellig, je kan er fijn rondstruinen.
 3. Vilvoorde: een voorstad in transformatie. De industrieterreinen maken plaats voor nieuwe initiatieven. Zo vind je aan het kanaal culturele initiatieven als Horst en De Kruitfabriek. Een gebied om in de gaten te houden.
 4. Sint-Pietersleeuw: een gezellig dorp in het heuvelachtige Pajottenland. Kasteeldomein Coloma is de moeite waard om te bezoeken.
 5. Tervuren: een oostelijke voorstad met veel groen en villa’s. De rit ernaartoe is al een belevenis: tram 44 slingert door het Zoniënwoud, dat is een rit terug in de tijd. In Tervuren zelf heb je het beroemde Afrikamuseum, het eindeloze Park van Tervuren en ook het Zoniënwoud zelf, waar je gemakkelijk kan verdwalen.
 6. Zaventem: niet enkel de naam van de luchthaven, maar ook van een voorstad in ontwikkeling. Fabrieksterreinen worden hier verbouwd tot woon- en culturele complexen. Cultuurcentrum De Factorij is een geslaagd voorbeeld.
 7. Diegem: een onbekende parel, een fotogenieke voorstad onder de rook van Brussel en Zaventem. Hier staan imposante middeleeuwse monumenten. Ook kun je hier aardig wat fushion kitchen vinden.

Zoals je leest en ziet, is de omgeving van Brussel fotogeniek, een fijne bestemming voor fotografen. Wil je geld verdienen met reisfotografie? Lees dan hier hoe je als fotograaf digital nomad kan worden!

Conclusie

Brussel is een heel interessante bestemming voor digital nomads: hier is echt enorm veel te doen en er hangt een kosmopolitische en open minded vibe. Hou je van drukte en kun je tegen chaos? Dan is Brussel echt je ding. Heb je liever rust en structuur? Overweeg dan misschien een andere stad. Ik wens je veel plezier toe met je verblijf in Brussel!

Wat is jouw geheime tip voor Brussel?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Pin It on Pinterest

Share This