Doe ik wel of geen fotoshoot?

20 Dec 2021 | fotografie, webdesign

Wel of geen fotoshoot?

Als je een website professioneel wilt gebruiken, dan heb je vaak foto’s nodig. Misschien heb je in je omgeving wel iemand die al aardig kan fotograferen. Of je kan een fotograaf inhuren die jou als mens, als ondernemer of kunstenaar op de gevoelige plaat laat schitteren. Maar zo’n professionele fotoshoot, is dat nu eigenlijk wel nodig? In dit artikel vind je een antwoord op deze vraag.

Enkele maanden geleden liep ik zelf met deze vraag rond. Omdat ik naast webdesigner ook fotograaf ben, zat ik eraan te denken om aan een collega te vragen om mij in actie te fotograferen. Je wilt natuurlijk meteen een eerste goede indruk achterlaten. Echter, omdat ik de dingen graag een beetje anders aanpak, besloot ik om foto’s van mezelf te maken. Ik heb dus geen fotoshoot bij een collega geboekt. Hoe je zelfportretten maakt, kun je lezen in mijn vorig artikel.

Vanuit ervaring kan ik je vertellen dat het maken van zelfportretten op grootmoeders wijze heel tijdsintensief is. Als je het door een ander laat doen, heb je misschien op twee uur al een vijftiental knallers van foto’s die je kunt gaan gebruiken voor je website. Dan rest nog eigenlijk de vraag of je zoiets door een bevriende amateur- of eerder een beroepsfotograaf laat doen.

Kies ik voor een hobby- of een professionele fotograaf?

We leven in tijden waarin iedereen een foto kan maken, want camera’s zijn letterlijk overal. De ene persoon kan het alleen net iets beter als de andere persoon. En dat heeft vooral met ervaring te maken. Sommige fotografen, zoals de schrijver van dit artikel, hebben er een opleiding voor gehad en zijn professioneel. Anderen volgden een opleiding en blijven zich amateur noemen. En zo heb je ook fotografen zonder diploma die professioneel zijn geworden. Kortom, het verschilt van fotograaf tot fotograaf.

Wat mij betreft valt of staat alles met de ervaring van een fotograaf: je hebt hobbyisten die het geweldig goed kunnen. De Amerikaanse Vivian Mayer bijvoorbeeld. Zij bleef heel haar leven amateurfotograaf en werd pas na haar dood wereldberoemd. Maar moet je nu wel of niet voor een professional kiezen? Kijk vooral naar de ervaring van een fotograaf en dat zie je snel in haar of zijn portfolio terug. Wil je zeker zijn van kwaliteit en een lokale ondernemer steunen? Kies dan voor een professional. Hoe herken je die? Tip: kijk bijvoorbeeld of de lichaamsverhoudingen op de foto kloppen.

Wat kan je bij een fotoshoot verwachten?

Sommige fotografen hebben een hele ingerichte studio, anderen werken eerder op verplaatsing. Ik behoor tot de laatste categorie omdat ik graag onderweg ben en mensen ontmoet. Voordat een fotoshoot effectief begint, zal een goede fotograaf eerst met je gaan finetunen wat er eigenlijk van hem of haar wordt verwacht.

Ten eerste bespreek je samen best de locatie , een prijs, de kleur van de kleren die je aandoet, de duur van de fotoshoot… Ten tweede kijk je naar de afwerking. Sommige fotografen werken het liefst in hun eigen stijl, ook qua ontwikkeling en afwerking. Veel fotografen vinden het belangrijk dat de gefotografeerde zich goed voelt. Heel wat collega-fotografen, waaronder ikzelf, schenken veel aandacht aan het op het gemak stellen van het model. Na de shoot zul je bij veel fotografen ook een hele reeks beelden krijgen waar je uit een selectie moet gaan kiezen. Spreek dit best van tevoren goed af met je fotograaf, want goede afspraken maken goede vrienden.

Waar kan ik een serie foto’s voor gebruiken?

Uiteindelijk krijg je een reeks afgewerkte beelden. Het kan goed zijn dat deze qua sfeer mooi op elkaar aansluiten. Dat laatste is dan mooi meegenomen, want je kan ze gelijk op je website zetten. Tip: doe dat liever in een lage resolutie, dus maximaal 500 KB, anders wordt je site langzaam.

Natuurlijk wil je je foto’s met je klanten, vrienden en kennissen delen. Gebruik ze dan ook zeker voor de social media, zoals je Instagram-account of je Facebookpagina. Krijg je lokale pers zonder een fotograaf over de vloer? Vraag maar aan je fotograaf of je de beelden door mag sturen naar een lokale redactie. Tip: bespreek de rechten met de fotograaf. Wil je je beelden gaan afdrukken, neem dan ook even contact op met je fotograaf. Veel foto’s zijn tegenwoordig met name geschikt voor online gebruik, dat wil zeggen dat ze ingesteld zijn op beeldschermen. En foto’s die je afdrukt, kunnen er anders uitzien als op scherm. Je fotograaf en je drukker kunnen ervoor zorgen dat de kleuren correct worden weergegeven.

Hoeveel kost een fotoshoot?

Veel fotografen hanteren een uurtarief: volgens Google kost dat doorgaans tussen de € 60 en € 120 per uur, afhankelijk van de ervaring en de investeringen in het materiaal van de fotograaf. Voor het effectief shooten heeft een vakman of -vrouw minstens één à twee uur nodig, spreek dit duidelijk van tevoren af. Soms wordt de voorbereidingstijd ook aangerekend. Wat de digitale ontwikkeling en nabewerking betreft: afhankelijk van de opdrachten hebben we dus ook weer wat tijd nodig.

Wil je echt weten hoeveel je gaat moeten betalen bij je fotograaf? Vraag gerust een offerte of een duidelijke omschrijving per mail aan. Want wederzijdse duidelijke afspraken zorgen voor een succesvolle fotoshoot.

Hoe ben jij zichtbaar op je website en social media? Via zelfportretten of foto’s van een fotoshoot?

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Zowel Divi als Elementor zijn razend populaire WordPress-themabouwers. Je kan er min of meer hetzelfde mee, maar ze werken alle twee wel heel anders. Maar welke is nu voor jou het beste? Die keuze is vooral persoonlijk. Aan de hand van de voor- en nadelen van dit artikel kun je kiezen of Divi...

Pin It on Pinterest

Share This