Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel? Ontdek in dit artikel de voor- en nadelen.
Disclaimer: dit artikel is op persoonlijke titel geschreven. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend; ik ben een fietsende webdesigner en fotograaf, geen juridisch of verkeerskundig expert! Belangrijk detail: ik rij op een gewone fiets, niet op een elektrische.
Voordelen en nadelen van fietsen in Brussel
’s Ochtends vroeg een fotoshoot aan station Brussel-Zuid, ’s middags een meeting aan Merode en om 15u00 nog een webdesignsessie aan het Josafatpark? Met de auto een hel en met het openbaar vervoer een training voor je geduld, maar met de fiets ben je er zo. Afhankelijk van het weer en het verkeer liggen al deze drie bestemmingen op een kwartiertje tot een halfuur fietsen van elkaar vandaan.
Fietsen in Brussel doe ik al meer dan tien jaar. Ik zou niet anders meer willen. Toch kom ik nog regelmatig andere mensen tegen die twijfelen of ze wel of niet gaan fietsen in deze hoofdstad. Ben je nog niet om, maar wil je de stap wel zetten? Laten we de voor- en nadelen eens overlopen.
Zeven voordelen van fietsen in Brussel
Voor de twijfelaars: er zijn echt meer voordelen dan nadelen, kijk maar:
1. Duurzame verplaatsing
Rij je op een gewone, dus niet elektrische, fiets? Dan ben je meteen super duurzaam bezig. Je stoot totaal geen CO2 uit, zo simpel is het. Je hebt immers geen vélo electrique, maar een vélo musculaire oftewel fiets op trapkracht! “Vélo musculaire” is trouwens een Franse term die ik pas sinds 2023 in Brussel hoor. Misschien zegt dat wel iets over de hoeveelheid aanwezige elektrische fietsen!
Ondernemers die iets terug willen doen voor de samenleving, noemen we ook wel “changemakers” of “impact ondernemers”. Lees hier meer over ondernemen met impact.
2. Snelle verplaatsing
Als fietser zoef je zo voorbij de beruchte Brusselse files! Wist je dat fietsen in Brussel zelfs sneller is als het openbaar vervoer nemen? En ja, het is zelfs sneller dan de metro op bepaalde trajecten! Tot 10 km ben jij de snelste die van deur tot deur moet. Je staat niet in de file, hoeft de metro niet in en uit en je moet ook niet wachten op je transportmiddel!
Een voorbeeld van ondernemers die heel veel reizen zijn digitale nomaden, wat niet altijd zo duurzaam is. Benieuwd hoe dat wel kan? Ontdek hier tips voor de duurzame digitale nomade.
3. Goede infrastructuur in ontwikkeling
Tegenwoordig liggen er prachtige, brede fietspaden langs de grote boulevards. Je waant je er als fietser de koning te rijk. In sommige kleine straatjes is het een ander verhaal en is er nog volop werk aan de winkel. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Verder heb je onder de piétonnier of voetgangerszone van het centrum twee grote bewaakte fietsenstallingen in metrostations De Brouckère en Beurs. Tip: een abonnement voor deze grands parkings kost maar € 15 per jaar!
4. Stevige work-out
Fietsers in Brussel hebben eigenlijk geen abonnement voor de sportschool nodig, want wie dagelijks heuvel op- en heuvel afrijdt, ontwikkelt sterke spieren en een goede conditie. Een idee voor de sportievelingen onder ons: probeer eens de Overwinningsstraat in Sint-Gillis met de fiets te beklimmen, van helemaal beneden aan de Hallepoort tot boven aan Ma Campagne!
5. Je kan een fietsvergoeding vragen
Zowel ondernemers als mensen in loondienst kunnen een fietsvergoeding aanvragen. In 2024 loopt deze inmiddels op tot € 0,27 per kilometer. Goed om te weten: je hoeft hier geen extra belasting over te betalen.
6. Voor ondernemers: fietsmateriaal is fiscaal aftrekbaar
Koop je een nieuwe fiets, fietshelm of fietstas aan? Even aan je boekhouder voorleggen, want dit is fiscaal aftrekbaar. En vraag effectief best even eerst advies aan je fiscale held.
7. Je ziet veel
De fiets is een ideaal vervoersmiddel voor fotografen en andere creatieve beroepen. Zo heb ik meestal mijn camera bij me in de rugzak, want in een stad als Brussel kom je van alles tegen. Kleurrijke demonstraties, een interessante lichtinval of een nieuwe fruitkraam? Ideaal om het stadsleven tussen de bedrijven door vast te leggen of te scouten naar locaties voor fotoshoots!
8. Ideeën krijgen onderweg
Tijdens het fietsen kom je in een flow terecht. Als je in de activiteit opgaat, kun je even je zorgen vergeten. En juist op die momenten kun je de beste ideeën krijgen, schreef een journalist van De Correspondent in 2021. Zo kwam menig webdesignidee, technische IT-oplossing of fotografieproject van mij tot stand tijdens het fietsen!
Vijf nadelen van fietsen in Brussel
Toch komen er ook nog een aantal nadelen kijken bij het fietsen in Brussel. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kunnen sommige onderwerpen zwaarder doorwegen.
1. Fotogeniek maar ontzettend irritant: kasseien
Des pavés of kinderkopkes sieren menig Brusselse oude straat. Geweldig voor een filmset of een fotoshoot, maar de hel om overheen te rijden. Je wordt er helemaal door elkaar geschud op je stalen ros. Goed nieuws trouwens voor de fietser, maar slecht nieuws voor de nostalgicus: kasseien verdwijnen stilaan uit ons straatbeeld.
Brussel is trouwens een hele fotogenieke stad en zeker de moeite waard om langere tijd te blijven. Interesse? Lees dan hier de gids “Brussel voor digital nomads”.
2. Heuvelachtig stadsprofiel
Een heuvel af zoeven met je fiets is heerlijk. Heuvelopwaarts rijden daarentegen vereist echter de nodige inspanning. Dit is voor menig Brusselaar het overtuigende argument om toch maar over te schakelen op een elektrische fiets. Heb je net zoals ik energie te veel? Ga dan voor een vélo musculair en beschouw het als een sport!
3. Regen in de dalen, regen op de heuveltoppen
Een stad in Noordwest-Europa die relatief ver landinwaarts ligt met een sterk reliëf vraagt erom: langdurige regenval. Anders dan in bijvoorbeeld Antwerpen of Amsterdam blijven regenbuien hier lang hangen tot ze helemaal uitgeregend zijn. Dat komt door het reliëf: laaghangende bewolking kan hier niet snel weg. Een regenjas, regenbroek en regenbeschermers voor de schoenen zijn helaas een must voor de fietser in Brussel.
4. Verkeersveiligheid voor fietsers
Met de uitbreidende fietsinfrastructuur gaat de verkeersveiligheid voor fietsers er goed op vooruit. Kleine straatjes blijven nog wel een probleem, zeker met auto’s die ieder jaar steeds breder worden. Al bij al kan ik wel concluderen dat steeds meer automobilisten op een positieve manier kunnen omgaan met fietsers.
5. Fietsendiefstal
Daarnaast is de fietsendiefstal vergelijkbaar met grote steden in Nederland. Om dit te voorkomen, heb ik twee sloten om mijn voor- en achterwiel aan fietsstangen vast te maken. Moet ik aan de piétonnier zijn? Dan gaat de fiets in de ondergrondse fietsenstalling. Moet ik bij een opdrachtgever zijn? Dan vraag ik altijd vriendelijk of ik de fiets binnen mag zetten.
Conclusie
Fietsen in Brussel is dus niet alleen duurzaam, maar ook nog eens snel en gezond. Alleen kunnen regen, fietsendieven en fietsonvriendelijke nauwe straten het soms iets minder aangenaam maken. Aan jou de keuze om wel of niet te gaan fietsen.
Fiets jij ook in Brussel?
Disclaimer: dit artikel is op persoonlijke titel geschreven. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend; ik ben een fietsende webdesigner en fotograaf, geen juridisch of verkeerskundig expert! Belangrijk detail: ik rij op een gewone fiets, niet op een elektrische.