Een eigen bedrijf runnen is geweldig, al helemaal als je dat fulltime kan doen. Maar hoe begin je daar eigenlijk aan? Hoe zet je de stap van parttime ondernemen naar het fulltime zelfstandig ondernemer zijn? In dit artikel krijg je antwoord op je vragen.
Disclaimer: ik ben geen arbeidsconsulent, maar deel wel graag mijn tips. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je de stap naar fulltime ondernemen zetten? Bespreek dit zeker met een deskundige.
Regelmatig maken mensen de stap van een baan in loondienst naar het ondernemerschap. Vaak willen mensen ook weten of een eigen bedrijf bij hen past. Veel startende zelfstandige ondernemers beginnen eerst parttime, naast hun baan in loondienst. Zo kunnen zij proeven van het zelfstandig ondernemerschap.
Wil je weten hoe je parttime ondernemer of zelfstandige in bijberoep kan worden? Lees hier hoe je deeltijds zelfstandige of zzp’er (zelfstandige zonder personeel) wordt.
Waarom word je fulltime zelfstandig ondernemer?
Natuurlijk hangen aan het fulltime zzp’en een aantal voordelen en nadelen vast. Laten we ze hier eens opsommen.
Voordelen van het fulltime zelfstandig ondernemen:
- Eigen baas: enkel jij neemt de beslissingen voor jouw eigen bedrijf en niemand anders.
- Meer vrijheid: omdat jij je eigen baas bent, kan je voor jezelf beslissen wanneer en waar je maar werkt.
- Sneller groeien: als je fulltime onderneemt, voel je de druk om vooruit te gaan: meer creëren, meer klanten werven en meer omzet maken.
- Sneller ontwikkelen: als voltijds zelfstandig ondernemer kun je echt als een speer vooruitgaan. Hierdoor leer je veel sneller nieuwe vaardigheden.
- Beter beschikbaar voor klanten: ze kunnen je op alle dagen mailen, appen of bellen. Ook zij gaan hierdoor sneller vooruit.
Nadelen van het fulltime zelfstandig ondernemen:
- Keihard werken: hou er maar rekening mee dat je in je eerste jaar veel harder moet werken als tijdens je jaren in loondienst.
- Weinig vrije tijd: wie heel hard werkt, heeft iets minder vrije tijd. Maar je kan er wel veel voor terug krijgen.
- Onzeker inkomen: je weet nooit precies hoeveel je in een maand verdient.
- Veel belasting; je betaalt relatief veel belasting, ga maar uit van een worstcasescenario van 50%.
Wil je weten of je sterk genoeg in je schoenen staat om te ondernemen? Doe hier de krachtmetingtest van de Nederlandse Kamer van Koophandel!
Wil je weten hoeveel je nodig hebt om rond te komen? Doe hier een simulatie met behulp van de Netto Planner van Acerta!
Hoe word je fulltime zelfstandig ondernemer?
Kan je je vinden in de voordelen en leven met de nadelen? Dan kun je overwegen om de stap te gaan zetten. Maar hoe begin je hier eigenlijk aan? Ik geef je een aantal tips mee en deel mijn eigen ervaringen met je.
1. Test uit of ondernemen iets voor jou is
Ben je nog geen parttime zelfstandig ondernemer geweest? Probeer dat eerst eens. Alleen zo kom je erachter of een eigen bedrijf iets voor jou is. Zolang je een baan in loondienst aanhoudt, voel je veel minder de druk om veel omzet te maken.
Voordat ik besloot om fulltime te ondernemen, ben ik ook eerst een jaar gaan ondernemen in bijberoep. Ik stond tweeënhalve dag voor de klas op een basisschool en werkte de rest van de week aan mijn onderneming. Uiteindelijk ben ik 9 maanden lang fulltime ondernemer geweest, maar omdat ik dit toch iets te eenzaam vond, ben ik ook weer terug twee dagen voor de klas gaan staan.
2. Voorzie een buffer
Ondernemen is zo spannend dat je eigenlijk nooit weet hoeveel je iedere maand kan verdienen. De ene maand verdien je veel, de andere maand weinig. Om de nodige klappen op te vangen, voorzie je best een buffer. Zeker rond de feestdagen (december en begin januari) en in juli en augustus zijn er traditioneel minder opdrachten. Bereid je daarop voor.
Dit hielp mij vooral om mij een gevoel van rust en vertrouwen te geven. Mocht er bijvoorbeeld een recessie aanbreken, dan heb ik iets om op terug te vallen.
Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden op een crisis? Lees hier wat je kan doen in geval van een recessie.
3. Overweeg een business coach
Wil je de stap zetten naar het fulltime ondernemen? Overweeg dan om een business coach te nemen. Die persoon kan jou helpen met het uitdenken van een plan met meerdere scenario’s.
Toen ik net begon met ondernemen, wist ik hier eigenlijk heel weinig van. Ik nam een business coach die mij de kneepjes van het vak aanleerde. Heb ik heel veel aan gehad!
4. Werk samen met een boekhouder
Zowel het Belgisch als het Nederlands belastingsysteem kan behoorlijk ingewikkeld lijken. Weet je hier weinig vanaf, neem dan gerust een boekhouder in de arm.
Het werken met een boekhouder is voor mij een wereld van verschil: als er vragen zijn, waar ik geen antwoord op heb, dan kom ik deze antwoorden snel te weten dankzij mijn boekhouder.
Wil je weten of je een boekhouder nodig hebt? Lees hier waarom je wel of niet voor een boekhouder kiest.
5. Blijf jezelf profileren
Of je nu betaalt voor advertenties of liever organisch groeit (bijvoorbeeld door te bloggen), het is superbelangrijk om je bedrijf te blijven promoten. Zelf als zit je de komende maanden vol met opdrachten. Je wilt natuurlijk niet dat je zonder werk komt na een drukke periode.
Persoonlijk kies ik ervoor om organisch te groeien: ik doe dat door regelmatig over fotografie en webdesign te posten op Facebook, Instagram en LinkedIn en door te bloggen. Via al deze kanalen kom ik aan klanten.
Benieuwd hoe je aan meer opdrachten kan komen? Lees hoe je meer klanten kan krijgen.
Conclusie
Fulltime zelfstandig ondernemen, het is aan sommige besteed, maar niet aan iedereen. Je moet er echt zin in hebben. Overloop eens de voordelen en de nadelen en neem tips en adviezen aan. Bedenk een plan en weet waar je mee bezig bent. Bespreek je plannen ook zeker met iemand van kennis van zaken, zoals een business coach en een boekhouder. Ik wens je veel succes toe met het fulltime zelfstandig ondernemen!
Heb jij al eens een hele grote stap gezet en wat was dat voor iets?
Disclaimer (bis): ik ben geen arbeidsconsulent, maar deel wel graag mijn tips met je. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je de stap naar fulltime ondernemen zetten? Bespreek dit zeker met een deskundige.