Waarom ik geen fulltime digital nomad ben

28 Jul 2023 | nomaden, ondernemen

geen fulltime digital nomad

Voltijds locatieonafhankelijk werken is de droom van velen, maar niet iedereen is hiervoor geschikt. Zo ontdekte ik na drie maanden reizen en werken dat deze levensstijl niet volledig bij mij past. In dit artikel lees je waarom ik wel parttime, maar geen fulltime digital nomad, ben.

Woordje vooraf: je kan digital nomads verdelen in twee groepen. Zij die fulltime reizen en werken en nergens echt een vaste plek hebben en zij die dat parttime doen. Die hebben een eigen stek en gaan zo nu en dan eens elders werken. Ik behoor tot de tweede categorie.

In de winter van 2023 leefde ik als digitale nomade in Athene en in de Canadese stad Calgary. Dat was een geweldige tijd, maar toen het voorjaar zich aandiende, stelde ik mij de vraag: word ik hier nu happy van? Het antwoord was nee. Ik miste namelijk een aantal dingen die voor mij essentieel zijn: omringd worden door andere mensen, deel uitmaken van een gemeenschap en iets kunnen betekenen voor diezelfde gemeenschap.

Tijd dus om iets toe te geven: ik miste het onderwijs! Voor ik op reis vertrok, werkte ik namelijk 15 jaar lang als leraar basisonderwijs in grote steden. Maar ik ben ook heel graag fotograaf en webdesigner. Ik ging op zoek naar een nieuwe balans: tweeënhalve dag werken op een Brusselse basisschool en de rest van de week een eigen bedrijf runnen. Met daarbij de mogelijkheid om het met reizen te combineren. Zodra ik terug in Brussel was, deelde ik mijn leven opnieuw in.

Waarom ik parttime en geen fulltime digital nomad ben

Zoals gezegd miste ik dus een aantal zaken in mijn leven. Laten we ze eens overlopen. By the way, waarom deel ik dit eigenlijk? Omdat ik mij goed kan voorstellen dat er ook andere mensen tegen onderstaande zaken aanlopen!

Een aantal van onderstaande punten mocht ik ook al eens uitleggen in de media. Kijk hier om te lezen wat EenVandaag van AVROTROS over mij schreef.

1. Menselijk contact

Het onderwijs is een hypersociale sector. Je bent daar altijd door andere mensen omringd. Het digital nomad bestaan kan daarentegen heel eenzaam zijn. Natuurlijk heb je contact met opdrachtgevers en mensen met wie je samenwerkt (in mijn geval logo-ontwerpers, tekstschrijvers, developers, andere fotografen en webdesigners), maar je wordt niet iedere dag omringd door anderen. Dat begon dus te knagen.

2. Deel uitmaken van een gemeenschap

Over de wereld kun je hele digital nomad tribes vinden die waar dan ook ter wereld met elkaar af kunnen spreken, maar vaak zien ze elkaar niet. Ik koos er eerder bewust voor om contact met locals in Athene en Calgary te zoeken, maar had niet het idee van verbondenheid zoals ik dat in mijn thuisstad Brussel wel heb. Een digitaal en een netwerk in real life zijn echt twee heel verschillende dingen.

3. Iets betekenen voor de gemeenschap

Had de gemiddelde Athener of Calgarian iets aan mijn tijdelijke aanwezigheid? Laten we eerlijk zijn: buiten de mensen die op mijn pad kwamen, droeg ik niet bij aan de lokale economie en samenleving. Door in Brussel voor de klas te staan, doe ik dat wel: ik investeer namelijk in jonge mensen. Zij zijn de toekomst van onze maatschappij. Uiteraard kan ik dat via webdesign en fotografie ook proberen, maar in het onderwijs maak je gewoon een veel groter verschil. Hoe je het ook wendt of keert.

4. Niet duurzaam

Reizen is geweldig om te doen, maar met al dat gevlieg draag je wel in negatieve zin bij aan de klimaatverandering. Oké, twee vluchten per jaar kun je compenseren door je gedrag op andere fronten aan te passen. Maar zodra je meer vliegt, wordt het wel wat moeilijker. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om binnen Europa te blijven, dan kun je praktisch alles over land en zee doen, zonder een vliegtuig te hoeven nemen. Dat heeft ook mijn voorkeur.

Toch doe ik mijn best om een milieuvriendelijke nomade te zijn. Lees hier tips om een duurzame nomade te zijn.

5. Bijdragen aan gentrificatie

Zo hip als de steden in Nederland en België zijn geworden, zo eigentijds worden andere plaatsen ter wereld ook. En digital nomads dragen daaraan bij: door met een westers salaris goedkoop te leven in een goedkoper land. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast: prijzen van woningen, producten en diensten stijgen. Ook voor locals. Geen groot probleem in een rijk land met weinig ongelijkheid, het kan wel een probleem worden in minder rijke landen. Ik ben benieuwd hoe de gemiddelde Paisa of inwoner van het razend populaire Colombiaanse Medellín tegen ons als digital nomads aankijkt!

Natuurlijk zijn er ook heel wat voordelen aan het digital nomad bestaan. Lees hier een overzicht van de voor- en nadelen van het digitale nomadenbestaan.

Wat is een parttime digital nomad dan?

Genoeg redenen dus om voor het parttime digital nomad bestaan te kiezen. Zoals gezegd beschouw ik me dus als deeltijds digitale nomade. Ik sta halftijds voor de klas en ben halftijds zelfstandig fotograaf en webdesigner. Dat werk kan ik thuis doen, maar ook op een andere plaats zoals een coworkingspace of bibliotheek.

Wat het reizen betreft hang ik vast aan de schoolvakanties en dat is helemaal prima. Ik heb familie in Canada, dus daar zal je me maximaal één keer per jaar vinden. Maar moet ik dan altijd ver weggaan om reizen en werken te combineren? Welnee, ik ben ook al locatieonafhankelijk gaan werken vanuit Breda en de Vlaamse Ardennen. En door voor bestemmingen als pakweg Bordeaux of Marseille te kiezen, heb ik geen vliegtuig nodig.  

Heb je ook interesse om deeltijds nomade te worden? Kijk dan hier om te lezen hoe je parttime digital nomad wordt!

Hoe kijk jij tegen digitale nomaden aan?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Pin It on Pinterest

Share This