Gids: Athene voor digital nomads

24 feb 2023 | nomaden, ondernemen

Athene voor digital nomads | Foto: Jochem Oomen

De meeste locatieonafhankelijk ondernemers blijven niet lang in Athene. En dat is jammer, want de Griekse hoofdstad is een bruisende metropool met zelfs in de winter een aangenaam klimaat. Ontdek hier wat Athene voor digital nomads in petto heeft!

De Griekse hoofdstad, de meeste reizigers blijven er niet lang. Want de eilanden zouden zoveel aantrekkelijker zijn. Oké, ik geef het toe: het is niet de mooiste stad van Zuidoost-Europa, maar wel één van de meest levendige! In januari en februari 2023 verbleef ik twee maanden in de Helleense hoofdstad en ik had er de tijd van mijn leven!

Voor- en nadelen van Athene

Na mijn verblijf van twee maanden, kan ik het bilan opmaken. Er zijn veel meer voordelen dan nadelen, kijk maar:

Voordelen van Athene

  1. Klimaat: zelfs middenin de winter tikt het kwik met gemak de 17 graden Celsius aan
  2. Sightseeing: staar je niet blind op het beton, want er is echt zoveel moois te vinden
  3. Eten en drinken: de Griekse keuken is enorm rijk van smaak en slechte koffie vind je zo goed als nergens
  4. Bergen en zee: ben je de stadse drukte beu, dan liggen zandstranden, steile kliffen en hoge bergen binnen handbereik
  5. Enorm cultureel aanbod: er zijn enorm veel musea en evenementen heb je het hele jaar door
  6. Uitgaan: barretjes met tl-buizen, ondergrondse tavernes en grote fancy zalen met hippe Balkanmuziek; Athene is een heus paradijs voor nachtraven
  7. Openbaar vervoer: dit is zeer goed geregeld en goedkoop, met het OV kom je letterlijk overal
  8. Betaalbaar: voor zo’n internationale stad is eigenlijk alles nog heel betaalbaar, zeker vergeleken met Amsterdam of Brussel
  9. Kennis van het Engels: ondanks dat het Grieks een totaal andere taal is (inclusief ander geschrift), kan de gemiddelde Athener goed Engels.

Ben je digital nomad en hou je liever van een koud klimaat? Overweeg dan Canada als bestemming. Bekijk hier de gids ‘Calgary voor digital nomads’.

Nadelen van Athene

  1. Drukte: dit is één van de meest hectische steden van Europa
  2. Files: autorijden, begin er maar niet aan
  3. Uitgestrekt: Athene is echt een enorme stad, vaak ben je anderhalf uur bezig om van de ene naar de andere kant van de stad te gaan
  4. Lawaai: hoort bij zo’n gigantische stad; deze stad slaapt eigenlijk niet
  5. Geschrift: is eigenlijk geen nadeel, als je het een klein beetje kan verklanken. Dan herken je ook meteen de bestemmingen die op de bussen staan. Want daar is enkel ruimte voor Griekse letters. Dus, probeer Grieks te lezen.
Athene voor digital nomads | Foto: Jochem Oomen

Praktische informatie Athene

De Griekse hoofdstad is, naar Zuidoost-Europese maatstaven, zeer goed georganiseerd. Wil je een tijdje in Athene neerstrijken, dan kan deze informatie je op weg helpen:

Openbaar vervoer in Athene

Dat is, zoals hierboven beschreven, geweldig goed geregeld en goedkoop. Ruggengraat van het netwerk is de metro, die uit drie lijnen bestaat. Metrolijn 1 is een fotogenieke oude lijn die locals de Ilektriko noemen, deze rijdt grotendeels bovengronds. Lijnen 2 en 3 zijn modern en rijden ondergronds. Ook rijdt er een tram langs de kust en van het centrum naar de kust. Bussen komen op sommige plaatsen iedere twee minuten (!), maar volgen allemaal eigen, unieke routes. Tip: gebruik Google Maps en heb geduld, dan komt het goed.

Verder werkt de overheid hard aan het verder uitrollen van de Suburban Rail, waarmee je op dit moment tot in Korinthos en Chalkida kan komen.

Een maandkaart voor het openbaar vervoer kost 27 euro en zet je op de ATH.ENACARD, de lokale OV-chipkaart of Mobib. Hiermee kun je tot ver buiten de stad komen: tot in Magoula en Koropi. Reizen per metro naar de luchthaven is een ander verhaal: daarvoor betaal je een toeslag van maar liefst 9 euro. De bus is een goedkoper alternatief, maar doet er langer over en staat vaak vast in het verkeer.

Op zoek naar een mediterrane nomad-bestemming dichterbij huis? Overweeg dan de Côte d’Azur. Bekijk hier de gids “Côte d’Azur voor digital nomads”.

Wonen in Athene

Hoewel de Atheense huizenmarkt ook niet ontsnapt aan inflatie, blijft het hier nog altijd goedkoper dan in de Benelux. In de winter van 2023 was het nog mogelijk om een appartement van 40m2 te huren voor € 500 per maand, maar de prijzen stegen snel.

Airbnb biedt interessante long stays aan met goede all inclusive tarieven: je kan op dit platform gericht zoeken naar appartementen inclusief gas, water, licht, tv en internet. Warm water wordt trouwens vaak door de zon geproduceerd in metalen watertanks die je op de daken ziet! Je schakelt je boiler pas in zodra het bewolkt is.

Bellen en internet in Athene

Omdat Griekenland in de EU zit, betaal je geen roaming als je een Belgische of Nederlandse simkaart gebruikt. Bellen, sms’en en mobiel internetten kost je waarschijnlijk niets extra’s, mits je niet over je limiet gaat.

Lokaal internet behoort niet tot de snelste van Europa, zo was de gemiddelde downloadsnelheid tot voor kort 30 mmbs, maar met een beetje goed zoeken vind je een verblijf met een snelheid van minstens 50 mmbs. Heb je nog sneller internet nodig? Zoek dan een goede coworkingspace op.

Locatieonafhankelijk werken in Athene

Als nomad kun je praktisch overal werken, mits je goed internet hebt. Werken kan op volgende plaatsen:

  • Gewoon in je tijdelijk verblijf, zoals een Airbnb.
  • In koffiebars, hoewel men dat begint te beperken op populaire plaatsen in het centrum. Interessant detail: in je eentje een koffie drinken en achter je laptop werken is op sommige plaatsen in Griekenland een redelijk nieuw verschijnsel. Ook in een wereldstad als Athene.
  • Coworkingspaces kun je ook op heel veel plaatsen vinden, er komen regelmatig nieuwe bij.
  • Cultureel centrum Stavros Niarchos: in de nationale bibliotheek en op het overdekt terras kun je fijne stoelen vinden om een tijdje te werken. Geweldig uitzicht en heel mooi licht krijg je er gratis bij.

Wil je ook locatieonafhankelijk werken? Lees dan hier hoe je digital nomad kan worden!

Contact met andere nomads of locals

Deze optie was voor mij niet nodig, omdat ik hier al mensen kende. Wil je andere nomads leren kennen, dan zijn er facebookgroepen als Digital Nomads Meetup – Athens. Deze mensen komen wekelijks samen en lijken de tijd van hun leven te hebben. Een andere interessante groep is Digital Nomads in Greece.

Leer je liever locals kennen? Vermijd dan vooral het toeristische centrum en zoek de sociale plekken in de woonwijken op. Grieken lijken socialer ingesteld te zijn dan Nederlanders of Belgen en beginnen vaak spontaan een gesprek.

Voor digital nomads kan het uitdaging zijn om werk en privé te scheiden. Wil je weten hoe je dat beter kan doen? Lees dan hier hoe je je werk en privéleven gescheiden kan houden.

Athene voor digital nomads | Foto: Jochem Oomen

Athene buiten de gebaande paden

De imposante Atheense toeristische trekpleisters zijn wereldberoemd. Je komt die sowieso tegen als je de stad verkent. Maar omdat je als nomad meer tijd hebt, kun je ook heel veel andere dingen bekijken en doen. Daarom hieronder een aantal tips om je verblijf nog leuker te maken!

Onbekend Athene

  1. Kypseli: een multiculturele wijk in het noorden van de stad. Aan de autovrije boulevard Fokionis Negri vind je een overdekte markthal vol lokale initiatieven, wat goede koffiebars en de Blank Wall Gallery, met vaak foto-exposities van hoog niveau.
  2. Exarchia: een buurt vol street-art en alternatieve winkels en uitgaansgelegenheden. De anarchisten hebben een stevige stempel op deze buurt gedrukt.
  3. Heuvels: Athene ligt vol met rotspunten die je kan beklimmen. Strefi en Elikonas zijn interessante voorbeelden. Leuk om te weten: op zulke heuvels is het vaak echt stil en kom je dieren tegen, zoals Griekse landschildpadjes.
  4. Piraeus: een voorstad die omringd wordt door zee. In de wijk Peiraiki heb je een rotskust met behoorlijke golven, in het centrum van Piraeus hele volkse en hele mondaine straten. Verder kun je in de dokken aan het metro- en treinstation de boten naar de eilanden zien vertrekken. De Mikrolimani en de Pasalimani zijn daarentegen eerder toeristisch georiënteerde havens.
  5. Stavros Niarchos Foundation Cultural Center: een enorm complex met nationale bibliotheek, opera en nog veel meer. Rond deze gebouwen en op het dak is een indrukwekkende tuin aangelegd met olijfbomen. Vanaf het hoogste punt kun je de haven en de eilanden zien.
  6. Oude luchthaven Ellinikon: deze ligt in het zuiden van de stad. In de winter van 2023 stonden hier nog oude toestellen van Olympic. De komende jaren wordt dit oude luchthaventerrein omgebouwd tot het enorme park The Ellinikon.
  7. Kifisia: een noordelijke chique voorstad met luxewinkels en lommerrijke straten.
  8. Nea Filadelfia: een uitgaanswijk in het noorden van Athene die ook ’s middags erg gezellig kan zijn.
  9. Lipasmata Multifunctional Park: een oud industrieterrein aan zee dat omgebouwd is tot stadspark. Je vindt dit in de westelijke voorstad Drapetsona. Doet een beetje denken aan de landschapsparken in Duitse industriesteden.
  10. Kallithea: een grote middenklasse voorstad tussen het centrum en de zee. Hier vind je verborgen parels zoals Taverne Ramona met uitmuntend eten en drinken.

Dagtrips vanuit Athene

  1. Parnitha, een imposante berg boven Athene van maar liefst 1413 m hoog. Dit is met het openbaar vervoer bereikbaar: neem de metro tot eindpunt Kifisia en ga verder met bus 504 naar de wijk Thrakomakedones. Vanuit daar wandel je tot aan het kabelbaanstation. Met de kabelbaan van het lokaal casino reis je de hoge berg op. Voor wandelaars is deze kabelbaan gratis. Op de berg kom je herten tegen en vind je een verlaten sanatorium.
  2. Elefsina: een interessante industriestad ten westen van Athene, tevens culturele hoofdstad van Europa in 2023. Hier heb je twee soorten erfgoed: antieke ruïnes en industriële monumenten. Een stad in verandering, zoals Enschede of Charleroi.
  3. Schiereiland Lemos: dit vind je net buiten de zuidelijke voorstad Vouliagmeni. Een rotsachtige omgeving van een paar kilometer lang. Wandel voorbij alle toeristische infrastructuur. Op het einde heb je een fantastisch uitzicht over de kust en is het heerlijk rustig.
  4. Salamina: een verrassend eiland zonder toeristen. Neem vanuit Piraeus de bus naar de haven van Perama. Ieder kwartier vertrekt er een ferry naar Salamina. Op dit eiland heb je de historische kern van de gelijknamige stad Salamina met oude kapel op een rotspunt met uitzicht van 360 graden. Dit eiland is echt heel verrassend. De eilandbewoners zullen ook raar opkijken als ze jou zien, want buitenlandse toeristen zijn ze hier niet gewend.
  5. Het Heilig Klooster van Kaisariani: een oud klooster op een heuvel in de cipreswouden. In het weekend is het hier druk met dagjesmensen.
  6. De grot van Davelis in Penteli: een oud kerkje aan de ingang van een behoorlijk grote grot. Zeer indrukwekkend! Daarnaast vind je er ook een ongebruikte tunnel.
  7. Korinthos, een uur reizen met de Suburban Rail: in plaats van naar de ruïnes kun je ook naar de moderne stad gaan. Daar heb je visserswijken, stranden zonder franje en veel handelaars. Griekenland zoals het is, zonder toeters en bellen.
  8. Chalkida op het eiland Evia: dit is het eindpunt van de Atheense Suburban Rail. Echt de moeite waard vanwege twee zeeën die elkaar ontmoeten. Vier keer per dag verandert de stroming, een super interessant fenomeen wat je zo goed als nergens anders kan zien. Verder is er een oude moskee, een kasteel op een heuvel en een enorme wandelzone langs het water.

Conclusie

Hoewel Athene niet de eerste keuze voor digital nomads is, is het wel een zeer verrassende stad. Goed georganiseerd, kosmopolitisch, lekker weer en heel wat mogelijkheden voor digital nomads. Verkijk je zeker niet op het beton, want de zee en de bergen zijn vlakbij.

Welke tips heb jij voor Athene?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Lees hier meer

Hoe maak je een duurzame website?

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om je eigen website te verduurzamen. In dit artikel lees je hoe je zelf een duurzame website kan maken. Waarom zijn websites vervuilend?“Als het internet een...

Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel. Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?Sinds de digitale fotografie haar intrede deed,...

Waarom kiezen voor Ecosia?

Bij iedere online zoekopdracht laat je een ecologische voetafdruk achter. Bij groene zoekmachine Ecosia wordt dat gecompenseerd. Want, terwijl je zoekt, worden er nieuwe bomen geplant. Hoe werkt dit? En waarom zou je kiezen voor Ecosia? Je leest het in dit artikel.Waarom zijn zoekmachines...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This