Gids: Bordeaux voor digital nomads

21 nov 2023 | nomaden, ondernemen

Bordeaux voor digital nomads

Om locatieonafhankelijk te werken, hoef je eigenlijk helemaal niet zover. Op nog geen duizend kilometer van Brussel ligt Bordeaux, waar je per trein naar toe kan. Benieuwd hoe je hier kan werken en leven? Je leest het in deze gids “Bordeaux voor digital nomads”.

Ben je als digitale nomade op zoek naar een bestemming om tijdelijk te wonen en te werken in Europa? Wil je je ecologische voetafdruk daarbij beperken? Overweeg dan Bordeaux.

De hoofdstad van de regio Nouvelle-Aquitaine heeft namelijk alles wat de duurzame nomade nodig heeft: snelle treinverbindingen naar het noorden, een lokaal voedsel- en drankenaanbod om u tegen te zeggen, goed en fijnmazig openbaar vervoer en interessante initiatieven rond duurzaamheid en inclusie. Verder geniet je hier van een aangenaam klimaat en een prachtige binnenstad.

Meer weten over duurzaam reizen en leven als digitale nomade? Lees hier over mijn persoonlijke zoektocht naar een duurzame nomadische levensstijl.

Voor- en nadelen van Bordeaux:

In november 2023 verbleef ik een tijdje in deze stad aan de monding van de Garonne. Toen heb ik kunnen ervaren hoe deze stad voor digitale nomaden is.

Voordelen van Bordeaux:

  1. Historische stad: toegeven, het stadscentrum is bloedmooi. Een schitterend decor om een tijdje in te verblijven.
  2. Lekker weer: ook in de herfst tikt het kwik hier nog met gemak de twintig graden aan.
  3. Duurzaam: Bordeaux is al decennialang bezig met het verduurzamen van de stad.
  4. Divers: in Bordeaux wordt diversiteit als een troef gezien.
  5. Culinaire hoogtepunten: de Bordeauxwijn is wereldberoemd en verder bieden stad en regio talrijke lokale recepten als canelés (een lokaal gebakje).
  6. Goed openbaar vervoer: de tram rijdt bovengronds en komt doordeweeks iedere drie minuten!
  7. Gemakkelijk bereikbaar per trein: vanuit Brussel ben je binnen zes uur in Bordeaux met de TGV.
  8. Vriendelijke mensen: voor een stadsregio ter grootte van Amsterdam, zijn de mensen opvallend vriendelijk. Zit het weer hier voor iets tussen?

Nadelen van Bordeaux:

  1. Extreem heet zomerweer: net zoals elders in Zuid-Europa zijn de zomers hier hot as hell. Kun je hier niet tegen? Vermijd Bordeaux in de zomer.
  2. Geen echte winter: sneeuw heeft de gemiddelde bordelais al decennialang niet meer gezien.
  3. Plat landschap: Bordeaux en de directe omgeving zijn zo plat als Nederland of Vlaanderen.

Hou je eerder van bergen en echte winter met sneeuw? Dan kun je naar de West-Canadese stad Calgary gaan. Lees hier de gids “Calgary voor digital nomads”!

bordeaux voor digital nomads

Praktische informatie Bordeaux

Reizen naar Bordeaux

Vanuit Brussel ben je hier zo per TGV: het is maar zes uur reizen. Houd wel rekening met een overstap in Parijs waarbij je van station moet wisselen. Je komt aan op Paris-Nord, je trein naar Bordeaux vertrekt vanaf Paris-Montparnasse. Stations Nord en Montparnasse zijn verbonden met metrolijn vier. Trek voor deze overstap minstens één uur uit.

Verder zijn Eurostar naar Parijs en TGV Inouï naar Bordeaux niet bepaald de goedkoopste; neem zeker een kijkje bij het Franse lowcost spoormerk OUIGO. Alle treinen naar Bordeaux komen aan op station Bordeaux Saint-Jean. Vanaf dat station is het maar vijf minuten met tram C of D naar de binnenstad.

Kom je van veel verder weg? Dan kun je het vliegtuig overwegen. Het vliegveld van Bordeaux ligt in de voorstad Mérignac, deze is door middel van tram A met het centrum verbonden.

Op zoek naar een andere Zuid-Franse nomad-bestemming? Denk ook eens aan de Côte d’Azur. Bekijk hier de gids “Côte d’Azur voor digital nomads”.

Klimaat in Bordeaux

Hoewel Bordeaux ver van de Middellandse Zee ligt, is het klimaat wel degelijk Zuid-Europees. Je merkt dat aan de relatief hoge temperaturen en de hoeveelheid altijdgroene planten zoals vijgenbomen. ’s Winters daalt de temperatuur zelden onder het vriespunt en ’s zomers gaat het met gemak over de veertig graden heen. Wellicht zijn de lente en de herfst het meest aangename seizoen voor Bordeaux.

Verder ligt de Atlantische Oceaan om de hoek en stroomt de brede Garonne door de stad. Dat merk je aan de wisselvallige dagen in oktober en november: het ene moment stormt het, het andere moment schijnt de zon en is er niks aan de hand.

Kun je tegen de Zuid-Europese zomerhitte? Je kan ook Athene overwegen. Ontdek hier de gids Athene voor digital nomads.

Kleding voor Bordeaux

Dit is afhankelijk per seizoen. In de zomer kun je je als een echte toerist kleden, in de andere seizoenen beter in laagjes. Zo kan het overdag in de herfst warm zijn, maar ’s avonds fris. Neem ook zeker een paraplu of regenkledij mee, want de naburige Atlantische Oceaan kan voor natte verrassingen zorgen. 

Een Aquitaanse hoogzomer is een ander verhaal. Dan wordt de regio geplaagd door extreem weer met lange hittegolven en bosbranden. Je kan dan een tijdelijke verblijfplaats met airco overwegen.

Je verplaatsen in Bordeaux

Te voet: in de binnenstad is alles met de benenwagen bereikbaar, zeker in de richting oostwest. Ga je van de noordelijk gelegen Cité du Vin naar het zuidelijker gelegen Gare Saint-Jean? Overweeg dan de tram, want dat is wel een aantal kilometer.

Per fiets: Bordeaux is plat, zet fel in op duurzaamheid en heeft een uitgebreid fietspadennetwerk. Op droge dagen zie je soms al de eerste rijen fietsers aan de stoplichten, zoals in Nederland of België. Ook heeft Bordeaux het deelfietssysteem V3.

Per auto: de tijd dat deze stad synoniem stond voor stilstaand verkeer ligt allang achter ons, want in de stad zelf heb je geweldig openbaar vervoer. De ringweg (rocade) is een ander verhaal: heel wat verkeer tussen Frankrijk en Spanje passeert Bordeaux en dat merk je in de zeer drukke spits.

Openbaar vervoer: in de jaren vijftig verdween de tram, in de jaren nul van deze eeuw kwam hij terug. In tegenstelling tot andere Franse grootsteden koos Bordeaux later niet voor een metro, maar voor een tram. Deze rijdt met metrofrequentie iedere drie minuten in een aparte bedding en is snel, comfortabel en betaalbaar. Een pas voor één week kost maar € 14,20. Verder sluit de bussen goed op het tramnetwerk aan.

Een andere bestemming met goed openbaar vervoer ligt om de hoek: Brussel. Bekijk hier de gids “Brussel voor digital nomads”.

Wonen in Bordeaux

Zoals alle andere grote steden in Frankrijk is Bordeaux geen goedkope stad. Hou rekening met gelijkaardige prijzen zoals in Rotterdam of Brussel. In en rond het centrum zijn heel hippe buurten met veel vertier, in de banlieue (kring van voorsteden) kan het kalmer zijn.

Verblijf je korte tijd in Bordeaux? Dan kan Airbnb een uitkomst bieden. Een verblijf bij een local kan oprecht gezellig zijn, maar je kan ook overwegen om iets voor jezelf te huren.

Bellen en internet in Bordeaux

Heb je een Nederlandse of een Belgische simkaart? Dan kan je zonder roamingkosten bellen en online gaan. Let wel op je bel- en datalimiet: ga je hier overheen, dan kan het weleens duur worden. Check dit van tevoren goed met je provider.

Wifi vind je bij wijze van spreken bijna overal in deze stad. De netwerken zijn vaak goed. Ga je ergens zitten om te werken met je laptop? Let dan op je cyberveiligheid en overweeg gebruik te maken van een VPN.

Locatieonhafhankelijk werken in Bordeaux

Digitale nomaden kun je wel vaker tegenkomen in Bordeaux, het is tenslotte een aangename bestemming. Werken kan op volgende plekken:

  • Gewoon in je verblijf: op online platformen als Airbnb kun je filteren op internet. Het is raadzaam om de reviews even te controleren of het signaal nog altijd sterk is.
  • In een coworkingspace: deze schoten de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond. Je vindt ze vooral in en rond het centrum.
  • In horecagelegenheden: gezellige koffiebars met goede koffie zijn er volop, vraag van tevoren best even aan de barman of barvrouw of het wenselijk is dat je hier enkele uren komt zitten werken. In een complex als Darwin Éco-système hoef je de vraag niet eens te stellen; hier zit je tussen de andere laptopplakkers.

Contact met andere nomads of locals

Bordeaux is het type stad waarin veel mensen open zijn voor een praatje. Smalltalk komt veel voor op de tram of in de lokale treinen. Ben je een soloreiziger? Dan hoef je je hier echt niet eenzaam te voelen.

Wil je meer mensen leren kennen? Kijk eens of er Meetups in Bordeaux zijn, neem deel aan activiteiten van internationale verenigingen of ga op zoek naar medenomaden in facebookgroepen.

Lokale cultuur in Bordeaux

In Frankrijk gaan sommige dingen net een beetje anders dan in Nederland of België: mensen gaan uitgebreid lunchen (tussen 12u00 en 14u00), stoppen relatief laat met werken (tegen 20u00) en beginnen aan het avondeten vanaf 21u00. Hoe je je hier als digital nomad in beweegt, is jouw eigen keuze.

Verder is Bordeaux voor Franse begrippen opmerkelijk progressief: hier is diversiteit troef, veel mensen gaan met de fiets en auto’s zie je bijna niet meer in het stadscentrum. Het debat rond dekolonisatie staat hier al behoorlijk ver: zo heb je in het Musée de l’Aquitaine een aantal zalen rond het pijnlijke lokale slavernijverleden en interactieve installaties over een inclusieve samenleving. 

Bordeaux buiten de gebaande paden:

Bordeaux is als bestemming wereldberoemd en de highlights zal je vanzelf wel tegenkomen. Daarom een aantal tips voor Bordeaux off the beaten path:

  1. Éco-Système Darwin: een voormalige kazerne die omgetoverd is tot een creatieve hotspot voor kunsttentoonstellingen, muziek en theaterevenementen, ruïnes met street art en een heuse indoor skate hall met oude tram. Een lokaal café serveert bier dat ter plekke wordt gebrouwen.
  2. Rechteroever van de Garonne: ga voor een tof uitzicht op de binnenstad naar de andere oever van de grote rivier. Je kan te voet een brug oversteken of de tram nemen. Hier vind je de Jardin Botanique de Bordeaux, vernieuwende architectuur en rond Éco-Système Darwin nieuwe duurzame woonwijken. Hier ontstaat het nieuwe Bordeaux.
  3. Bassins à Flot: ter hoogte van de Cité du Vin is een groot voormalig havengebied omgebouwd tot een uitgaanscentrum. Zo kun je in Les Halles de Bacalan terecht voor Baskische tapas, goede koffie en lokale wijn.
  4. Base sous-marine: een oprecht lelijk gebouw waarin regelmatig exposities doorgaan. De robuustheid van het beton van deze onderzeebasis vormt een schril contrast met de historische binnenstad.
  5. Chartrons: een gezellige wijk in het noorden van de binnenstad zonder toeristen. Hier gaan nog lokale markten door en kun je urenlange verpozen in barretjes voor een koffie of een wijn. Verder is de achthoekige Hall des Chartrons een interessant bouwwerk.

Conclusie

Draag je als nomade duurzaamheid hoog in het vaandel? Pak dan de je koffers en stap in de TGV naar Bordeaux voor een historisch, gemoedelijk, divers en duurzaam avontuur. Hou wel rekening met het weer: pak de paraplu in en houd rekening met extreme hitte in de zomer.

Wat is jouw geheime tip voor Bordeaux?

Deze pagina bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Lees hier meer

Hoe maak je een duurzame website?

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om je eigen website te verduurzamen. In dit artikel lees je hoe je zelf een duurzame website kan maken. Waarom zijn websites vervuilend?“Als het internet een...

Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel. Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?Sinds de digitale fotografie haar intrede deed,...

Waarom kiezen voor Ecosia?

Bij iedere online zoekopdracht laat je een ecologische voetafdruk achter. Bij groene zoekmachine Ecosia wordt dat gecompenseerd. Want, terwijl je zoekt, worden er nieuwe bomen geplant. Hoe werkt dit? En waarom zou je kiezen voor Ecosia? Je leest het in dit artikel.Waarom zijn zoekmachines...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This