Gids: Calgary voor digital nomads

1 apr 2023 | nomaden, ondernemen

Calgary voor digital nomads | Foto: Jochem Oomen Fotografie

Calgary is niet meteen de eerste stad waar nomads langere tijd blijven. Toch is deze prairiemetropool het overwegen meer dan waard. Calgary is namelijk supermodern, zeer multicultureel en enorm open minded. Lees hier wat deze plaats te bieden heeft in de gids ‘Calgary voor digital nomads’!

Lang blijven de meeste nomaden niet in Calgary, want de aandacht gaat vooral naar de Rocky Mountains en het naburige Vancouver (“maar 1000 km verder”, zeggen Canadezen). Geweldige bestemmingen die wereldberoemd zijn, maar Calgary is als een nieuwe, rijzende ster aan de horizon.  

Dat komt omdat Cow Town, zoals deze stad ook wel wordt genoemd, volop in ontwikkeling is. De laatste jaren steeg de bevolking van 1 naar 1,7 miljoen inwoners, wat een nieuwe dynamiek veroorzaakte. Zo veranderde Downtown, de binnenstad, ingrijpend en werden er hele nieuwe stukken stad bij gebouwd. Waar je tegenwoordig ook komt, in iedere wijk vind je wel een fantastische koffiebar en een lokaal wereldkeukenrestaurant van topkwaliteit.

In maart 2023 verbleef ik drieënhalve week in Calgary en had ik er, ondanks de sneeuw en het koude weer, de tijd van mijn leven.

Heb je ook interesse om locatieonafhankelijk te werken? Lees dan hier hoe je digital nomad kan worden!

Voor- en nadelen van Calgary

Dit was mijn vierde keer in Calgary in tien jaar tijd. Na al die jaren kan ik onderstaand overzicht opmaken.

Voordelen van Calgary

  1. Zon: geloof het of niet, maar Calgary is één van de meest zonnige plaatsen op aarde. Ook al vriest het dat het kraakt en ligt er een dik pak sneeuw, schijnen doet de zon toch wel.
  2. Digital nomad friendly: voor Calgarians is het volstrekt normaal dat je in je eentje met je laptop in een café of bibliotheek gaat zitten om te werken. En geloof me, dat is niet overal op deze wereld het geval.
  3. Waardering van culturele en religieuze diversiteit: in Calgary kun je de hele wereld tegenkomen. Deze diversiteit maakt deel uit van de Canadese identiteit. Calgarians kijken vooral naar wat hen bindt en houden zich niet echt bezig met wij-versus-zij-denken.
  4. Hippe buurten: niet alleen rond Downtown, maar ook elders in de stad vind je buurten waar creatieve ondernemingen floreren.
  5. Rocky Mountains: op maar één uur rijden van deze drukke stad vind je één van de mooiste natuurgebieden van heel Noord-Amerika!
  6. Open minded: het maakt Calgarians geen ene moer uit wie je bent en waar je vandaan komt. Het gaat er vooral om wat jij kan, vooroordelen kom je hier veel minder tegen.
  7. Wildlife: zelfs in zo’n wereldstad kun je, met een beetje geluk, lynxen, coyotes, elanden, herten en zelfs beren tegenkomen.

Nadelen van Calgary

  1. Niet zo goed OV: Calgary is, zoals veel Noord-Amerikaanse steden, gebouwd voor automobilisten. Heb je het OV nodig, weet dan dat je lang onderweg bent.
  2. Druk verkeer: deze stad groeit zo snel dat wegenbouwers niet kunnen volgen. Zelfs de gloednieuwe ringweg Stoney Trail slibt tijdens de spits al vaak dicht.
  3. Grote afstanden: Calgary is opgezet als heel ruime stad, van noord naar zuid bedraagt de afstand 50 km. Reis je van A naar B, dan ben je eventjes onderweg.
  4. Wildlife: let op met coyotes, beren en poema’s in de heuvels en de bergen. Ga je op avontuur? Bereid je heel goed voor, lees je in en neem bear spray mee!
Calgary voor digital nomads | Foto: Jochem Oomen Fotografie

Praktische informatie Calgary

Vluchten naar Calgary

Calgary is verbonden met Amsterdam door middel van een dagelijkse vlucht. Reken op minstens € 500 voor een retourtje.

Klimaat in Calgary

Deze stad heeft een echt landklimaat: in de winter kan de temperatuur dalen tot -30, in de zomer stijgen tot +25 graden Celsius. Het kan sneeuwen van september tot en met juni, enkel in juli en augustus valt er geen sneeuw.

Regio Calgary heeft ook een specifiek weerfenomeen: de Chinook, een bergwind die ineens op kan steken en de temperatuur met 20 graden Celsius laat stijgen. Op zulke momenten, kun je, net als heel wat Calgarians, last van hoofdpijn krijgen. Dat ontstaat door verandering van luchtdruk. Chinook-hoofdpijn hebben Calgarians doorgaans tussen 10u en 16u.

Heb je liever een warmere bestemming? Bekijk hier de gids Athene voor digital nomads!

Kleding voor Calgary

Een noordelijk landklimaat en een Chinook-wind vereisen een minimumaandacht aan kleding. Wat de winter, lente en herfst betreft luidt het voorschrift: kleed je in laagjes. Sneeuwt het en ligt er ijs? Neem dan schoenen met een stevig profiel mee, het liefst waarmee je niet uitglijdt op de zojuist gesmolten sneeuw die terug bevriest. Ga je in de zomer? Bereid je dan voor op lekker warm weer en frisse avonden.

Autorijden in Calgary

Deze West-Canadese stad is een echte autostad. Dat komt deels door de enorme afstanden en deels door jarenlang politiek beleid. Door de stad lopen drukke snelwegen, maar zelfs daar heb je de ruimte. Parkeren lukt overal, maar in en rond Downtown betaal je wel de hoofdprijs. Handige oplossing: rij naar een tramstation met gratis parkeerplek en rij voor een paar dollars verder met het OV naar de binnenstad.

Moet je buiten de stad zijn? Enkel de TransCanada Highway (oost-west) en Queen Elisabeth II Highway (noord-zuid) zijn druk, op de andere wegen rij je vaak alleen.

Openbaar vervoer

Dit is aanwezig, maar het is nog niet zoals het zou moeten zijn. Ruggengraat van Calgary’s netwerk zijn de rode en blauwe lijn van de LRT (LightRail Transit) of sneltram, bussen naar de wijken vertrekken vanaf de stations. Bussen en LRT’s sluiten vaak niet op elkaar aan, wat de reistijd nodeloos lang maakt.

Tickets koop je in de automaten aan de stations of bij kleinere buurtwinkels. Openbaarvervoersmaatschappij Calgary Transit heeft ook een ticketapp waarmee je je tickets online kan aankopen en valideren.

Wonen in Calgary

Dat was tot eind 2022 vrij betaalbaar, maar in 2023 en 2024 heeft de inflatie lelijk huisgehouden op deze lokale huizenmarkt. Calgary is inmiddels booming en hip en de prijzen laten dat goed zien. Wil je hier iets huren, hou dan rekening met Belgische en Nederlandse prijzen. Hetzelfde voor Airbnb.

Wonen in Calgary kan een interessante ervaring zijn: veel gebouwen zijn helemaal uit hout opgetrokken. Hierdoor kun je al je buren horen als je in een appartementencomplex zit. Verder is de lucht hier droog vanwege het landklimaat en de hoogte, Calgary ligt op 1045 m boven zeeniveau. Blijf heel de dag doordrinken, ook als je thuis bent en geen dorst hebt. Doe je dat niet, dan droog je uit en krijg je hoofdpijn. Tot slot wek je in houten huizen ook meer statische elektriciteit op. Sta er dus niet van te kijken als je vonken ziet zodra je iets aanraakt!

Calgary voor digital nomads | Foto: Jochem Oomen Fotografie

Bellen en internet in Calgary

Mijn indruk is dat de meeste Calgarians, net als Nederlanders, bijna niet meer bellen met hun mobiele telefoon. Bijna alle communicatie gaat via WhatsApp. Maar, heel wat bevestigingen worden nog, lekker ouderwets, per sms verstuurd. Internetverbindingen in huizen en appartementen zijn vaak heel erg goed. Wifi op openbare locaties is van gemiddelde kwaliteit, maar wel aanwezig.

Vanwege de wifi, die je tegenwoordig overal kan vinden, is het niet per se nodig om een Canadese simkaart aan te schaffen. Je kan dit wel overwegen, maar het kan best wel duur zijn.

Locatieonafhankelijk werken in Calgary

Nomads kunnen eigenlijk overal werken, mits er internet is. Werken kan op volgende plaatsen:

  • Gewoon in je appartement of Airbnb.
  • Public Libraries: de Central Library is een fijne werkplek in Downtown. Ook als nomad kan je een lidkaart voor de bibliotheken van Calgary aanvragen, deze is helemaal gratis en je doet dat aan de receptie of het onthaal van deze hoofdbibliotheek. Als je eenmaal je lidkaart hebt, kun je van hun WiFi gebruik maken.
  • Koffietentjes: Calgary zit vol met koffiezaken die niet alleen de lekkerste koffie schenken, maar ook de mogelijkheid bieden om te werken. Zo kun je terecht bij vestigingen van Phil & Sebastian Coffee Roasters, Société by Humble Coffee Roasters of in de koffiezaken in de boekhandels van !ndigo Bookstores. Wil je langer blijven plakken? Misschien wel zo hoffelijk om koffie te blijven bestellen en even te checken bij de waitress of het niet stoort dat je hier werkt.
  • Doe als een local: Tim Hortons (ook wel ‘Timmies’ genoemd) is een Canadese no-nonsense koffiezaak, maar zelfs hier werken mensen met laptops. Niet de meest inspirerende plek, maar wel een heel interessante: zowel zakenlieden als daklozen drinken hier hun koffie en je hebt hier snel een leuk gesprek.

Contact met andere nomads of locals

In Calgary ga je niet zo snel andere digital nomads vinden. Sterker nog: je zal één van de eersten zijn. Dat maakt ook het contact met locals een stuk gemakkelijker: West-Canadezen praten graag met onbekenden en staan open voor nieuwe contacten. Waar je ook komt in Calgary, de smalltalk is eerder regel als uitzondering.  

Lokale cultuur in Calgary

Ondanks de gelijkenissen met Noordwest-Europa, zijn er echt wel een paar zaken die wezenlijk anders zijn. Zo denken Canadezen eerder vanuit collectiviteit dan vanuit hyperindividualisme. Dat merk je terug in een aantal ongeschreven regels: roddelen is uit den boze, klagen doe je niet, in het openbaar spreek je niet over politiek en je gebruikt snel de termen “sorry”, “thank you so much” en “you’re welcome”.

Daarnaast wordt culturele en religieuze diversiteit als troef gezien, Calgary is een echte smeltkroes. Native American culturen als Blackfoot waren er ook altijd, maar beginnen meer en meer deel uit te maken van het hele Canadese verhaal. Zo vind je in Calgary verkeersborden in Blackfoot, Native American kookboeken en handelszaken die uitgebaat worden door Native Americans.

Calgary voor digital nomads | Foto: Jochem Oomen Fotografie

Calgary buiten de gebaande paden

Onbekend Calgary

  1. Bruisende wijken rond Downtown: als het zakendistrict tot rust komt, komen de wijken daarrond juist tot leven. Voor een goed craft beer ga je naar 17 Avenue SW, voor een geweldig ontbijt naar Mission, voor vintage en designwinkels naar Inglewood en voor een uitstekend restaurant naar Kensington. Verwacht overigens niet veel van het nachtleven: na 22u wordt het hier rustig. Wil je feesten tot in de vroege uurtjes? Zoek dan beter naar een countryclub. 
  2. Wandelen en fietsen langs het water: aan de rivieren Bow, Elbow en Fishcreek en het Glenmore Reservoir vind je een fietspaden- en wandelnetwerk van honderden kilometers lang, een enorm contrast met de drukke autowegen.
  3. Indiaas eten aan 50 Avenue NE: op een bedrijventerrein bij de luchthaven vind je een verzameling van Indiase restaurants. Tip: probeer het dessert falooda!
  4. Ontbijt Oekraïens of Mexicaans: ontbijtrestaurants van de keten OEB kom je op verschillende plekken in Calgary tegen. Ze staan bekend om hun goede gerechten en vriendelijk personeel. Reserveren is aangeraden. Trouwens, gevulde deegwaren beschouwen we in Europa als Oekraïens of Pools, maar een Canadees ziet dat gewoon als… Canadees!
  5. Ontbijt met een Belgische twist: een ander populair ontbijtrestaurant is The Bro’kin Yolk. Hier heb je fushion gerechten die als basis Belgische wafels hebben. En geloof me, een wafel met chorizo gaat uitstekend samen, als je natuurlijk weet hoe je het moet bereiden! En dat kunnen ze hier als de beste!
  6. Shop de wereld rond: een nieuwe plek is het winkelcentrum New Horizon Mall, ten noorden van de luchthaven. Hier kun je winkeltjes vinden die producten van over de hele wereld verkopen.

Dagtrips vanuit Calgary

Een kleine disclaimer: sommige van onderstaande plaatsen hebben openbaar vervoer, maar of je er vanuit Calgary zonder auto komt, is nog maar de vraag. Tip: regel eigen vervoer.

  1. Cool Hands Luc’s: heel Calgary kent Luc, want in zijn fantastische vintagewinkel knoopt hij met iedereen een gesprek aan. Je vindt hem in het westerndorpje Black Diamond. Deze winkel is de reden om naar Black Diamond te gaan!
  2. Steenformatie Okotoks Erratic: middenin een veld vol marmotten, net buiten de voorstad Okotoks, staan twee grote, fotogenieke rotsen.
  3. Westerndorp Longview: aan de iconische weg Cowboy Trail kun je je in Longview honderd jaar terug in de tijd wanen. Dit komt door de oude architectuur en de aanwezigheid van een honky tonk, dat is een bar met een slecht gestemde piano. Helaas is dit café sinds 2022 buiten dienst.
  4. Westerndorp Bragg Creek met natuurgebied: in Bragg Creek vind je nog voor de cafés beugels om je paard aan vast te maken, in natuurgebied West Bragg Creek kun je urenlang dwalen door de foot hills. Let wel op met wildlife en bereid je voor (berenspray).
  5. Westernstadje Cochrane: halverwege Calgary en de Rocky Mountains ligt Cochrane, wat recent een nieuwe dynamiek kreeg. Oude huizen zijn opgeknapt en nieuwe ondernemers trokken naar deze plaats. Je kan je hier een paar uur vermaken.
  6. Kananaskis Provincial Park: dit is het kleine broertje van het wereldberoemde Banff National Park, maar mag daar zeker niet voor onderdoen! Ook in Kananaskis zijn de bergen majestueus en is de natuur ongerept. Als je hier op pad wilt gaan, bereid je dan ook goed voor. Buiten de zomer zijn niet alle wegen open en ook hier kun je gevaarlijke dieren als grizzlyberen en poema’s tegenkomen (denk ook hier aan de berenspray).
  7. Lake Minnewanka: dit ligt in Banff National Park en is eigenlijk een prima alternatief voor het drukke Lake Louise. Het is hier een stuk rustiger en de natuur is net zo mooi.

Zoals je leest en ziet, is de omgeving van Calgary superfotogeniek, een droombestemming voor fotografen. Wil je geld verdienen met reisfotografie? Lees dan hier hoe je als fotograaf digital nomad kan worden!

Conclusie

Naar Calgary ga je niet voor stedenbouwkundige schoonheid, maar eerder voor de ervaring. Is een moderne en open minded wereldstad echt iets voor jou en hou je van ongerepte natuur met wilde dieren? Dan ga je je zeker langere tijd in Calgary kunnen vermaken.

Artikel geüpdatet op woensdag 10 juli 2024.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Lees hier meer

Hoe maak je een duurzame website?

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om je eigen website te verduurzamen. In dit artikel lees je hoe je zelf een duurzame website kan maken. Waarom zijn websites vervuilend?“Als het internet een...

Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel. Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?Sinds de digitale fotografie haar intrede deed,...

Waarom kiezen voor Ecosia?

Bij iedere online zoekopdracht laat je een ecologische voetafdruk achter. Bij groene zoekmachine Ecosia wordt dat gecompenseerd. Want, terwijl je zoekt, worden er nieuwe bomen geplant. Hoe werkt dit? En waarom zou je kiezen voor Ecosia? Je leest het in dit artikel.Waarom zijn zoekmachines...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This