Gids: Côte d’Azur voor digital nomads

11 jan 2024 | nomaden, ondernemen

cote d'azur voor digital nomads

Hoewel de mondaine Franse Côte d’Azur één van de meest dure en toeristische bestemmingen van Europa is, is dit ook een interessante bestemming voor digital nomads. Denk aan zonnig en warm weer en er is altijd veel te doen. Bekijk hier wat de Côte d’Azur voor digital nomads te bieden heeft!

De Provençaalse Middellandse Zeekust is nog altijd enorm populair en daar is een reden voor: het is gewoon een bloedmooi stukje Europa. Ondanks het feit dat regio Nice zo duur als België en Nederland is, kun je hier ook prima als digital nomad verblijven. In december en januari verbleef ik enkele weken in Antibes, een stad op een steenworp afstand van Nice.

cote d'azur voor digital nomads

Voor- en nadelen van de Côte d’Azur

Na mijn verblijf van een aantal weken, kan ik het bilan opmaken. Er zijn meer voordelen dan nadelen, kijk maar:

Voordelen van de Côte d’Azur

  1. Klimaat: dit is Mediterraan en ’s winters kan het gemakkelijk 17 graden worden.
  2. Omgeving: waar je ook naar toe gaat aan deze kust, overal is wel iets te doen, ook in de heuvels en in de bergen.
  3. Eten en drinken: de Provençaalse keuken is bekend in heel Europa en de wijnen mogen er ook zijn.
  4. Bergen en zee: de Côte d’Azur is enorm verstedelijkt, maar je kan aan de drukte ontsnappen door te verpozen aan de kust of in de bergen.
  5. Groot cultureel aanbod: aan deze kust vind je musea van wereldberoemde kunstenaars als Picasso, Chagall en Matisse en evenementen heb je het hele jaar door.
  6. Vertier: lokale barretjes, hippe restaurants of badplaatsen waarin je je 40 jaar terug in de tijd waant? Aan de Côte d’Azur kom je het allemaal tegen.
  7. Openbaar vervoer: dit is even goed als in de Randstad of Brussel en je betaalt niet de hoofdprijs.
  8. Duurzame bestemming: je kan regio Nice per TGV binnen de dag bereiken vanuit Nederland en België.
  9. Internationaal en meertalig: de Côte d’Azur trekt nog altijd mensen vanuit de hele wereld aan, waardoor je talloze talen op straat hoort.

Nadelen van de Côte d’Azur

  1. Drukte: de laatste 20 jaar is dit gebied enorm verstedelijkt. Eigenlijk is dit één grote stad geworden van voor Cannes tot voorbij de Italiaanse grens.
  2. Files: drukte brengt file met zich mee. Tip: gebruik het openbaar vervoer.
  3. Prijzen: in het toeristisch hoogseizoen betaal je de hoofdprijs, in de winter is het nog betaalbaar.

Ga je liever naar een goedkopere bestemming? Overweeg dan Athene. Ontdek hier de gids “Athene voor digital nomads“.

cote d'azur voor digital nomads

Praktische informatie Côte d’Azur

De Côte d’Azur is een regio die zeer ontwikkeld, modern en goed is geregeld. Besluit je om een tijdje hier te verblijven, dan kan deze info je op weg helpen:

Reizen naar de Côte d’Azur

Dit is een duurzame bestemming: je bent hier binnen de dag met de TGV. Vanuit Brussel gaat geen rechtstreekse trein, je moet overstappen in Lille, Parijs, Lyon of Marseille. Omdat de TGV behoorlijk duur kan zijn, raad ik je aan om ook te kijken naar de lowcost OUIGO-trein tussen Parijs en Nice. Een andere optie is de Intercité de Nuit of nachtrein: deze vertrekt ’s avonds vanuit Parijs en komt de volgende dag aan in Cannes, Antibes of Nice.

Kom je van verder weg, dan kun je gebruikmaken van het internationaal vliegveld Nice Côte d’Azur. Dit is direct aangesloten op het tramsysteem van Nice en via het treinstation Nice Saint-Augustin verbonden met de rest van de kust.

Liever niet zolang onderweg? Brussel is ook een bestemming voor digital nomads aan het worden. Bekijk hier de gids “Brussel vor digital nomads“.

Klimaat aan de Côte d’Azur

Het klimaat is overduidelijk Mediterraan: meestal schijnt de zon, is de hemel felblauw en verliezen de planten geen bladeren in de winter. Je komt hier veel olijfbomen, palmen en zelfs bananenplanten tegen.

De winters zijn aangenaam, de vochtige zomerhitte is uit te houden door een zeebriesje. Ga je de heuvels in? Dan stijgt het kwik ’s zomers heel snel boven de 40 graden.

Op zoek naar een andere nomad bestemming in Frankrijk? Je kan ook naar Bodeaux. Zie hier de gids “Bordeaux voor digital nomads“. 

Kleding voor de Côte d’Azur

Met de warme winters ben je geneigd om niet teveel kleding mee te nemen. Toch kan het ’s avonds behoorlijk afkoelen en is de gevoelstemperatuur laag. Mijn advies: kleed je in laagjes. Ga je ’s winters de bergen in? Neem dan maar een stevige winterjas, sjaal, muts en handschoenen mee. Daar valt namelijk soms een stevig pak sneeuw, ook al is het 18 graden aan de kust.

Autorijden aan de Côte d’Azur

Zelf ben ik geen automobilist, maar het valt op dat het verkeer vaak stilstaat. Met zo’n goed openbaar vervoersysteem heb je eigenlijk geen auto nodig. Mijn advies: bespaar je de ellende en gebruik de trein, tram en bus.

Ga je toch rijden? De wegen zijn evengoed als in Nederland, maar er wordt wel veel meer geclaxonneerd en gediscussieerd in het verkeer.

Ben je eerder een automobilist? Je zou ook naar autostad Calgary in Canada kunnen. Bekijk hier de gids “Calgary voor digital nomads“.

Openbaar vervoer aan de Côte d’Azur

De regio Provence-Alpes-Côte-d’Azur is één van de weinige Franse regio’s waar openbaar vervoer een topprioriteit lijkt te zijn. Zo zijn Cannes, Antibes en Nice verbonden met het nationaal TGV-netwerk van de SNCF en rijdt regionaal vervoerder ZOU! een halfuursdienstregeling tussen Cannes en Ventimiglia, net over de Italiaanse grens. Verder heeft Nice een deels ondergronds tramnetwerk, met een frequentie van iedere 3 minuten een tram. Antibes heeft een snelbussysteem in een aparte bedding met bussen die iedere 7 minuten rijden.

Treinen, bussen en trams worden uitgebaat door verschillende vervoersbedrijven en verschillende ticketsystemen. Om het eenvoudiger te maken, biedt het departement Alpes-Maritimes, waartoe de Côte d’Azur behoort, goedkopere abonnementen voor toeristen en inwoners aan. Tip: verblijf je in Antibes, maak dan gratis gebruik van bepaalde buslijnen via het abonnement “Navette centre ville gratuite” in de app Envibus Ticket.

Wonen aan de Côte d’Azur

Dit blijft één van de meest populaire gebieden in Frankrijk voor vastgoed en dat merk je aan de prijzen. Voor een huur- of koopwoning betaal je evenveel als in de Benelux.

Wat huren betreft, raad ik Airbnb aan. Hier kun je nog goed uitgeruste appartementen voor long stays vinden voor maximaal € 40 per nacht in het laagseizoen. Verder zijn veel huizen tamelijk oud en kan het ’s winters binnen goed afkoelen, ook al is het buiten 20 graden of warmer. Die verwarming heb je dus wel degelijk nodig.

cote d'azur voor digital nomads

Bellen en internet aan de Côte d’Azur

Omdat Frankrijk in de EU zit, betaal je geen roaming als je een Belgische of Nederlandse simkaart gebruikt. Bellen, sms’en en mobiel internetten kost je waarschijnlijk niets extra’s, mits je niet over je limiet gaat.

Op het moment van schrijven wordt het fibernetwerk verder uitgerold in Frankrijk. Dat resulteert in een hoge gemiddelde downloadsnelheid van 120 Mbps. Dat is natuurlijk niet in iedere Airbnb het geval. Heb je daar last van? Dan zijn er talloze interessante coworkingspaces.

Locatieonafhankelijk werken aan de Côte d’Azur

Als nomad kun je praktisch overal werken, mits je goed internet hebt. Werken kan op volgende plaatsen:

  • Gewoon in je tijdelijk verblijf, zoals een Airbnb.
  • In koffiebars, hoewel men dat begint te beperken op populaire plaatsen in het centrum. Je bent vast niet de enige, want een heleboel Fransen komen hier om al dan niet tijdelijk te overwinteren.
  • Coworkingspaces kun je ook op heel veel plaatsen vinden, er komen regelmatig nieuwe bij.

Wil je ook locatieonafhankelijk werken? Lees dan hier hoe je digital nomad kan worden!

Contact met andere nomads of locals

Net zoals veel andere regio’s in het Middellandse Zeegebied, zijn de mensen hier erg spraakzaam. Op straat, in een café of in het openbaar vervoer heb je snel een aangenaam gesprek met een onbekende.

Zoek je contact met andere digital nomads? Dan zijn er facebookgroepen als Digital Nomads France. Verder kun je via Meetup ook andere nomads vinden in regio Nice.

Voor digital nomads kan het uitdaging zijn om werk en privé te scheiden. Wil je weten hoe je dat beter kan doen? Lees dan hier hoe je je werk en privéleven gescheiden kan houden.

Lokale cultuur aan de Côte d’Azur

In dit stukje Frankrijk gaan de dingen soms net eventjes wat anders als in de rest van Frankrijk. Zo ontwikkelde de Provence een eigen keuken met bekende gerechten als ratatouille, maar ook minder bekende als de pissaladière (een Zuid-Franse pizza) of socca, een hartige pannenkoek. In de binnenstad van Nice vind je heel wat etablissementen waar je zulke gerechten aan een bar op straat kan bestellen.

Verder is de Côte d’Azur multicultureel, zowel in de steden als de dorpen. Culturele en religieuze diversiteit bestaat hier al sinds jaar en dag en mensen doen hier niet moeilijk over. Tot slot wordt hier luider gesproken met meer handgebaren en kunnen discussies wat dramatisch overkomen op Noord-Europeanen.

cote d'azur voor digital nomads

Côte d’Azur buiten de gebaande paden

De toeristische attracties van de Côte d’Azur zijn wereldberoemd, laten we ons dan focussen op de minder bekende.

De minder bekende kanten van de Côte d’Azur

  1. Juan-les-Pins: decennia geleden razend populair onder Franse toeristen, tegenwoordig waan je je hier terug in de jaren ’80. Wat ooit hip was, kan hier wel een extra laagje verf gebruiken. Zeer interessant voor fotografen!
  2. Valbonne: een heuveldorp boven Antibes waar je per bus kan komen. Het heeft een plein met arcaden en veel oude straatjes en restaurants.
  3. Biot: een ander heuveldorp boven Antibes met steile straatjes. Heel fotogeniek en iets minder toeristisch.
  4. Villefranche-sur-Mer: een kleurrijk dorp aan zee met pastelkleurige huizen. De trein stopt hier direct aan het strand.
  5. Het Gare du Sud van Nice: het oude station van de Chemins de Fer de Provence is omgetoverd tot een nieuwe hot spot met foodhall. Een interessante plek in ontwikkeling!
  6. De binnenstad van Antibes: je bent hier echt niet de enige toerist, maar het is hier wel, in tegenstelling tot Nice en Cannes, behoorlijk kalm. Interessant om tot rust te komen!
  7. Mouans-Sartoux: een oud dorp met straten in schaakbordpatroon. Vlakbij het beroemde Grasse, maar wel zo kalm.

Dagtrips vanuit de Côte d’Azur

  1. Saorge, een historisch bergdorp met geweldige uitzichten: een heel mooie plekje Frankrijk vlakbij de Italiaanse grens. De rit ernaartoe per trein is spectaculair, het dorp erg tof en je kan hier wandelen in de omgeving.
  2. Entrevaux, een bergdorp met fort met uitzicht: hier kun je naar toe per smalspoortrein van de Chemins de Fer de Provence, dat is al een beleving op zich. Boven het middeleeuws dorp torent een fort uit wat je kan beklimmen. Hiervandaan heb je een uitzicht over de Alpen.
  3. Ventimiglia: de verborgen parel van de streek, maar dan net over de grens in Italië. Dit is de Côte d’Azur zoals deze ooit was: een minder goed onderhouden stadskern, bijna geen voetgangersstraten en de Piaggio’s en Fiatjes crossen hier rond. Een super kleurrijk stadje, je waant je hier in een oude Italiaanse film.
Zoals je leest en ziet, is de omgeving van de Côte d’Azur fotogeniek, een fijne bestemming voor fotografen. Wil je geld verdienen met reisfotografie? Lees dan hier hoe je als fotograaf digital nomad kan worden!

Conclusie

Hoewel dit een dure bestemming is, kun je hier in het laagseizoen prima betaalbaar verblijven. Voor digital nomads is het interessant vanwege het snelle internet, het goede weer en de talloze activiteiten die je hier kan ondernemen.

Welke tips heb jij voor de Côte d’Azur?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Hoe kan ik mijn WordPress-website vertalen?

Woon je in een meertalige omgeving? Werk je in verschillende talen? Dan kan het een goed idee zijn om je WordPress-website te vertalen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? En hoe kun je daaraan beginnen? En hoe groot is de ecologische voetafdruk van een vertaalde website? Je leest het in...

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This