De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die zowel reizen als werken combineren. Met de toename aan online jobs werken we steeds meer locatieonafhankelijk. Dit biedt de mogelijkheid om een nomadische levensstijl te leiden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel krijg je een antwoord op de vraag “hoe digital nomad worden?” Dit stuk is bedoeld voor mensen die niet fulltime, maar parttime digital nomad willen zijn.
Het laatste decennium kwam ik ze steeds vaker tegen: mensen die hun werkzaamheden online doen en daardoor letterlijk bijna overal kunnen werken. Het enige wat ze nodig hebben is een laptop en sterk internet. Ik kwam ze tegen in koffiebars, hostels, vliegvelden, stations, Airbnb’s, hogesnelheidstreinen en zelfs in… Vliegtuigen!
Omdat ik zelf enorm reisverslaafd ben, heeft deze lifestyle mij altijd wel geïntrigeerd. Vooral omdat ik hierdoor vaker en langer op reis zou kunnen gaan! Een deel van de dag werken en een ander deel van de dag van een ander land, van een andere cultuur, genieten. Te mooi om waar te zijn? Welnee, als dit je ding is en je er echt voor wilt gaan, dan kun je hier zeker naar toe werken. Ontdek hieronder de stappen die je kan zetten om parttime digital nomad te worden. Ik geef je voorbeelden van mijn eigen ervaringen.
Van reizen leer je trouwens veel, ook als ondernemer. Ontdek hier wat reizen mij leerde en wat ik meenam in het ondernemerschap.
1. Digital nomad: past dat wel bij mij?
Vooraleer je erin vliegt, is het raadzaam om uitgebreid je research te doen. Je wil natuurlijk niet al werkend op reis van een koude kermis terug thuiskomen. Door je te verdiepen in deze levensstijl ontdek je al wat de mogelijkheden zijn en of dit echt iets voor je is.
Je kan dit allemaal via Google vinden. Er zijn heel wat digital nomads uit Nederland en België die super veel interessante informatie op hun blogs, YouTube-kanalen of Spotify-accounts delen. Tijdens de pandemie heb ik hier uitgebreid naar kunnen kijken en luisteren zodat ik hier een goed beeld van kon krijgen. Tip: ook is er het Digital Nomad Handbook van Lonely Planet, echt een aanrader!
Wil je weten over hoe je jezelf kan zijn als ondernemer? Lees hier hoe je authentiek kan ondernemen.
2. Welke digital nomad banen kan ik doen?
Oké, ik moet het toegeven: deze beslissing ging voor mij niet over één nacht ijs. Ik heb vaak nagedacht over welke banen ik online zou kunnen doen. Zelfstandig fotograaf en webdesigner worden was voor mij de meest interessante optie. Wil je weten wat je zou kunnen doen als digital nomad? Kijk dan vooral naar wat je graag doet, of je daarmee een ander kan helpen en of je daar geld mee kan verdienen. Ook hier geldt weer: Google is your best friend. Digital nomads kom je in combinatie met allerlei soorten banen tegen.
Zit je in de opstartfase? Lees hier hoe je een vliegende start kan maken.
3. Digital nomad lifestyle testen
Zodra je wil weten wat je wilt gaan doen, dan kun je ervoor gaan. Je kan het jezelf gemakkelijk maken door parttime te beginnen en dit naast je huidige baan te doen. Zo ben ik ook begonnen en ik zit daar eigenlijk nog steeds in. Naast mijn eigen bedrijf in webdesign en fotografie sta ik op het moment van schrijven ook tweeënhalve dag voor de klas in het Brussels basisonderwijs. Dit doe ik omdat ik de dynamiek van een basisschool in een grote stad niet kan missen. Wanneer ben ik dan digital nomad? Soms van woensdagmiddag tot en met zondag en vaak ook in de vakanties. Zo werd ik dus als parttime digital nomad!
De afgelopen jaren ben ik gaan werken en reizen in Frankrijk, Griekenland, Canada en Colombia. Proefondervindelijk ervoer ik dat het internet in Franse grote steden echt super is, alleen is dat op het platteland wel eventjes anders. In Canada kan dan weer ik geen slecht woord zeggen over het internet. In Medellín (Colombia) ook niet, wat ook een fantastische ervaring was. Wil je dit bestaan uittesten? Pak je laptop dan in en haal hem op je favoriete bestemming een paar uur uit je backpack om te gaan werken. Als locaties kan ik Nice, Calgary en Medellín van harte aanbevelen!
Meer clienteel nodig? Lees hier hoe je aan meer klanten komt.
4. Digital nomad bestaan finetunen
Nog altijd even enthousiast? Doe vooral zo verder en probeer een balans te vinden tussen je werkzaamheden. Zo merkte ik het afgelopen jaar dat ik het werk met kinderen gewoonweg niet kan missen. Vandaar de beslissing om geen fulltime, maar parttime digital nomad te zijn. Soms werk ik als webdesigner en fotograaf gewoon vanuit Brussel, soms vanaf de andere kant van de wereld. Welke activiteiten doe ik als digital nomad? Websites maken en foto’s ontwikkelen en bewerken voor klanten en ook eigen werk als fotograaf produceren. Dat is vaak straat- en reisfotografie.
Daarnaast kan het in het begin een kunst zijn om een juiste balans te vinden. Ben je een startende ondernemer, dan wil je waarschijnlijk heel veel aan je eigen bedrijf werken. Helemaal prima, maar dan heb je minder uren om reiservaringen op te kunnen doen. Zo probeer ik doorgaans om vroeg te beginnen en vroeg te eindigen, uiterlijk om 15u stop ik. Wat video calls betreft: prima te regelen vanuit de EU of vanuit Colombia, maar vanuit tijdzone West-Canada toch een ander paar mouwen. Die laatste vergt enige flexibiliteit, want tussen Calgary en Amsterdam heb je een tijdsverschil van maar liefst 8 uur!
Hulp nodig bij je boekhouding of liever zelf doen? Lees hier of je een boekhouder kan gebruiken.
Neem de tijd
Ik zal eerlijk zijn: ik heb toch wel vier jaar gedaan over de bovenste vier stappen. Sommige mensen hebben veel minder, of juist veel meer tijd nodig. Dat is allemaal prima, want als dit je ding is dan kun je dit echt helemaal op je eigen manier doen! Ik wens je veel succes met je start als digital nomad!
Zou jij digital nomad willen zijn? Waarom wel of waarom niet?
Artikel geüpdatet op 23 augustus 2024.