Hoe kom ik aan topfoto’s voor m’n website?

29 Dec 2021 | fotografie, webdesign

Hoe kom ik aan foto's voor mijn website?

Zodra je een professionele website maakt of laat maken, kom je al gauw bij deze vragen uit: plaats ik nu wel of geen foto van mezelf online? Moet ik nu wel of geen stockfoto’s gebruiken? De antwoorden zijn heel simpel: ja, zet foto’s van jezelf op je website. En nee, gebruik liever geen stockfoto’s. In dit artikel lees je hoe je aan waardevolle beelden voor je website komt.

Wie een website voor professionele doeleinden heeft, ontkomt er eigenlijk niet aan. Potentiële klanten willen graag weten wie jij bent en wat jij maakt. Dit is een sterke manier om een band met je publiek op te bouwen. Een merk of een logo kan veel zeggen, maar een foto vertelt eigenlijk nog veel meer.

Stel je voor: je bent op zoek naar een bepaald product. Je komt op een website uit, maar je vindt geen foto van dit product en ook niet van de persoon die dit maakt. Weet jij nu wat je gaat kopen en met wie je in zee gaat? Je raadt het al, foto’s van jezelf en je uitvindingen zijn dus een must voor je website.  

Hoe begin ik hieraan?

Als je je net kenbaar begint te maken als ondernemer, dan kan dit misschien een grote stap voor je zijn. Je moet misschien foto’s van jezelf laten maken, terwijl je helemaal niet zo graag poseert. Hier kun je lezen of je wel of geen fotoshoot moet doen. Maar het kan even goed zijn dat je goed bent in het maken van ijzersterke zelfportretten. Hier kun je lezen hoe je goede foto’s van jezelf kunt maken.

Wat foto’s van je creaties betreft: dit kun je zelf doen als niet alleen goed kan fotograferen, maar ook de techniek goed beheerst. Het gaat hier ten slotte om productfotografie. Dat wil zeggen dat je rekening houdt met de plaatsing van je product, de positie van de camera, de lichtbron, de lichtinval, de camera-instellingen en indien nodig, het statief. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de digitale ontwikkeling en nabewerking voor de website. Als je niet weet hoe je hieraan moet beginnen, dan raad ik je aan om een beroepsfotograaf in te huren.  

Welke foto’s van mezelf plaats ik online?

Als je website het professioneel doeleinde dient, dan zorg je het best voor foto’s die professionaliteit uitstralen. Laat je publiek zien wie jij bent en wat jij doet. Mensen focussen zich namelijk enorm op foto’s. Dat is vaak het eerste waar mensen naar kijken, als zij een website bezoeken. Eerst zien ze de foto’s en dan pas de tekst.

Vriendelijk ogende foto’s met een rustige achtergrond scoren meestal wel goed. Kies een rustig decor en probeer jezelf te zijn. Lukt dat iets minder goed: probeer te ontspannen en de fotograaf weg te denken. Omdat ik zelf fotograaf ben, heb ik het eigenlijk expres anders aangepakt: ik maakte foto’s van mezelf en vaak ook nog op drukke locaties. Hiermee kan ik laten zien dat ik vaak in stedelijke decors actief ben.

Moet ik dan op elke foto staan?

Nee, natuurlijk is dat zeker geen verplichting. Denk vooral aan het doel. Wie ben je en wat wil je met je foto’s en dus met je website bereiken? Meer omzet, meer klanten? Voor een muzikant is het bijvoorbeeld belangrijk om veel foto’s van zichzelf online te zetten. Als je een voorbeeld wilt zien, kun je hier een website met foto’s vinden die ik voor een muziekdocent heb gemaakt.

Een modeontwerper daarentegen zal juist eerder zijn of haar kledingstukken in de verf willen zetten. Die persoon zal het dus kunnen doen met een combinatie van beelden: foto’s van zichzelf en van de producten. De foto’s van je producten kun je, als je zelf goed kan fotograferen, zelf maken. Kun je dat niet, besteed dit dan het best uit aan een fotograaf.  

Gebruik ik wel of geen stockfoto’s?

Stockfoto’s zijn foto’s die online via platformen als Shutterstock leverbaar zijn en waar je meestal voor moet betalen. Er bestaan ook gratis stockfoto-websites, zoals Pixabay. Kies je voor stockfoto’s, dan weet je al zeker dat je geen unieke beelden op je website hebt. Wil je echt opvallen, kies dan best voor unieke beelden.

Foto’s van jezelf en van je creaties zijn per definitie unieke beelden. Die ga je niet snel ergens anders terugvinden. En gebruik je beelden die afkomstig zijn van een stockwebsite, weet dan dat anderen deze beelden ook gebruiken en dat ze minder authenticiteit uitstralen. Kortom, wil je iets unieks uitstralen, gebruik geen stockfoto’s, maar foto’s die je zelf hebt gemaakt of die je door een ander hebt laten maken. En heb je echt een heel specifiek clichébeeld nodig van een populaire plaats, dan kun je een stockfoto nog overwegen.

Waarom is authenticiteit belangrijk?

Wil jij als creatieveling, als ondernemer, echt opvallen in de grote menigte? Wees dan vooral je eigen ideeën, je eigen waarden en jezelf trouw. Laat je publiek zien wie je bent en wat jouw creaties zijn.  

Als je bijvoorbeeld op mijn website kijkt, dan zie je vooral veel zelfportretten terug. Die heb ik allemaal voor spiegelende oppervlakken gemaakt en vaak is er één oog zichtbaar. Een aantal van deze zijn behoorlijk verzadigd en soms ook onscherp. Dat is niet erg, want ik overtreed graag regeltjes. Zo laat ik zien dat ik, naast webdesigner, ook een fotograaf ben die van onconventionele dingen houdt. En mijn producten zijn de foto’s en de websites die ik maak. Die vind je in mijn portfolio terug.

En hoe laat jij jezelf op je website zien?

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Pin It on Pinterest

Share This