Hoe kom je aan een goede fotoserie?

3 Sep 2023 | fotografie

goede fotoserie

Op je website wil je jouw idee, organisatie of onderneming online laten schitteren. Daar horen goede foto’s bij. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan? En hoe kies je je foto’s voor een goede fotoserie? Je leest het in dit artikel.

Waarom heb je een goede fotoserie nodig?

Websites kunnen vallen of staan door de keuze van de foto’s. Heb je sterke en consistente fotografie op je website? Anders gezegd: zijn je beelden kwalitatief en zie je hierin eenzelfde stijl terugkomen? Geweldig, want dit zorgt ervoor dat bezoekers getriggerd worden om langer op jouw site te blijven! Een goede fotoserie is een must voor elke serieuze website-eigenaar.

Hoe herken je een goede fotoserie?

Een goede fotoserie kun je aan de professionaliteit, of het vakmanschap, herkennen. Je kan dat bijvoorbeeld terugvinden in de volgende zaken:

  1. Scherpte: de beelden zijn haarscherp (of juist niet, omdat jullie daar een specifieke reden voor hebben)
  2. Belichting: deze is correct uitgevoerd
  3. Herkenbaarheid: je herkent direct je idee, organisatie of onderneming in de serie terug
  4. Afwerking: de geleverde foto’s vormen qua stijl een geheel

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Een kleine disclaimer: dit is niet eventjes op een paar uur geregeld. Dit is een creatief proces waarbij je moet brainstormen, een fotograaf aan het werk zet en je hebt een hoop selectiewerk moet doen. Trek voor dit hele proces minstens een week uit, want je fotograaf heeft ook tijd nodig om zijn of haar werk te kunnen doen.

De volgende stappen kunnen je wellicht helpen om tot een goede fotoserie te komen. Daar gaan we:

1. Bepaal je doel en thema

Heb je een fysieke winkel? Dan wil je misschien de sfeer van je onderneming in de kijker zetten. Gaat het om een atelier? Misschien wil je de dynamiek in de verf zetten. Of gaat het om een schoolgebouw? Dan kun je ervoor kiezen om enkel het gebouw of ook om leerlingen (uiteraard met toestemming) te fotograferen.

Meer weten over fotografie voor een schoolwebsite? Lees dan hier welke foto’s je op een schoolwebsite zet. En ontdek hier hoe je een schoolgebouw kan fotograferen.

2. Ga brainstormen en onderzoeken

Wat voor soort beelden heb je nodig om je verhaal te kunnen vertellen? Welk gevoel moeten deze oproepen? Welke sfeer moeten zij uitstralen? Heb je eerder donkere of heldere foto’s nodig? Tip: heldere foto’s doen het altijd goed op een website.

3. Zoek een fotograaf en plan een fotoshoot

Zolang je zelf geen fotografieachtergrond hebt, is het raadzaam om met een professionele fotograaf te werken. Een echte vakman weet immers waar hij of zij op moet letten, denk aan lichtval, tijdstip van fotograferen en locaties. Een professionele fotograaf zal jou ook begeleiden in het fotografieproces. Daarbij kun je denken aan het latere selectieproces.

Twijfel je nog of je een fotograaf inhuurt? Bekijk dan hier of je wel of geen fotoshoot gaat doen.

4. Selecteer je beste foto’s

Dit klinkt simpeler dan het is. Heb je bijvoorbeeld een twintigtal foto’s nodig, dan kan een professionele fotograaf je bijvoorbeeld een zeventigtal beelden bezorgen waar je uit kan kiezen. Tijdens het selecteren kun je letten op het verhaal dat je wilt vertellen en hoe je als mens over kan komen. Heel belangrijk: zorg dat er minstens één foto van jezelf op je website staat, want hier letten mensen echt op!

5. Zorg voor samenhang

Zodra je fotograaf je definitieve keuze weet, kan hij of zij verder gaan met het afwerken van de beelden. Je kan suggesties doen: kies je eerder voor een warmere of eerdere een koelere, zakelijke indruk? Fotografen kunnen dit doorgaans als de beste. Ook kunnen zij zelf tips geven.

6. Welke foto zet ik waar op de website?

Het is altijd een goed idee om een knaller van een foto op de homepage te zetten. Dit prikkelt de verbeelding en verleidt mensen om op je website te blijven. Die foto van jou of je team komt het best op de over mij of over ons pagina. Bij de diensten- of verkooppagina’s kun je foto’s van je dienstverlening of producten plaatsen en op de contactpagina kun je misschien wel een foto van je gebouw kwijt.

Let op met horizontale en verticale foto’s: voor page headers (schermvullende foto’s met tekst) gebruik je het best horizontale beelden en naast sommige tekstblokken past beter een verticale foto.

7. Vraag feedback

Als je geen professionele webdesigner hebt, kun je feedback vragen aan collega’s uit je werkveld. Soms hebben zij hele goede tips, soms moet je het met een korreltje zout nemen omdat ze geen fotograaf of webdesigner zijn.

Extra tip: gebruik dezelfde beelden voor je socials

Is social media belangrijk voor jouw idee, organisatie of onderneming? Gebruik dezelfde foto’s van je site gerust voor social media posts en stories! Dit vergroot de herkenbaarheid van je merk.

Op zoek naar tips voor professioneel social media gebruik? Bekijk hier hoe social media jouw onderneming een boost kan geven!

Conclusie

Het regelen van een goede fotoserie is dus niet iets wat je eventjes snel doet. Trek hier echt de nodige tijd voor uit. Neem een doel voor ogen, werk daarnaartoe en laat jouw idee, organisatie of onderneming online schitteren!

Besteed jij aandacht aan je foto’s op je website? Waarom wel of waarom niet?

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Zowel Divi als Elementor zijn razend populaire WordPress-themabouwers. Je kan er min of meer hetzelfde mee, maar ze werken alle twee wel heel anders. Maar welke is nu voor jou het beste? Die keuze is vooral persoonlijk. Aan de hand van de voor- en nadelen van dit artikel kun je kiezen of Divi...

Pin It on Pinterest

Share This