Hoe kom je aan klanten?

29 Jul 2022 | ondernemen

Hoe kom je aan klanten

Als startende ondernemer stel je je natuurlijk deze vragen: hoe kom je aan klanten? En waar vind je ze? In dit artikel deel ik 8 tips met je die voor mij echt werken.

Daar sta je dan. Je hebt je product uitgedacht en je inschrijving bij de Kamer van Koophandel of Kruispuntbank van Ondernemingen is gebeurd. Je staat op het punt om te beginnen of je bent al een paar maanden bezig, maar je hebt nog niet zoveel of zelfs geen klanten. Waar haal je ze vandaan? Meestal komen ze niet vanzelf, je zult er iets voor moeten doen.

En dat houdt in: jezelf profileren, je aanbod onder de aandacht brengen en mensen op niet opdringerige wijze proberen te overtuigen om voor jou te kiezen. Als ondernemer help je mensen, je smeert niks aan, zoals we aan het begin van onze ondernemersreis weleens denken. Dat is een stukje mindset: jij bent er in de eerste plaats om de ander te helpen.

1. Begin bij het begin: bepaal je doelgroep

Zodra je je aanbod hebt uitgedacht, ga je analyseren op welke groep je je wilt focussen. Het werkt nu eenmaal beter door je aandacht echt ergens op te richten. Wie zijn de mensen die je gaat helpen? Waar zijn zij? En waar lopen zij tegenaan? Dat betekent trouwens niet dat je anderen uitsluit, zij kunnen evengoed welkom zijn.

Zo bestaat mijn doelgroep voornamelijk uit creatieve personen die ondernemer of kunstenaar zijn, die in België of Nederland wonen en die zelf niet de tijd of de mogelijkheid hebben om zelf een professionele website te bouwen of om een fotoshoot te doen. Daar kan ik hen bij helpen. Daarnaast komen er ook mensen uit andere sectoren naar mij toe die ik met alle plezier ondersteun.

Zit je nog in de opstartfase? Lees hier hoe je een vliegende start kan maken.

2. Hoe wil je groeien? Organisch of via advertenties?

Tegenwoordig hebben we geweldige online en offline tools om onze doelgroep te bereiken. Dankzij de algoritmes van de social media kunnen we zelfs snel honderden mensen bereiken zonder één eurocent uit te geven. Dat heet organisch groeien en duurt iets langer. Ga je werken met betaalde advertenties op social media of andere plaatsen, dan kan je effectief sneller groeien in het begin. Maar stop je met betalen, dan ben je dat bereik ook vaak in één keer kwijt.

Persoonlijk maakte ik de keuze om organisch te groeien omdat ik als zelfstandige in bijberoep begon. Ik wilde echt de tijd voor mijn klanten nemen en mijn bedrijf rustig uitbouwen. Inmiddels krijg ik steeds meer leuke klanten binnen en dat zonder advertenties!

3. Kies je social media en bepaal een strategie

Onderzoek even waar je doelgroep te vinden is. Is dat TikTok, Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest of eerder Twitter? Kies enkele platformen uit zodat je op meerdere paarden kan wedden. Als er bijvoorbeeld een storing bij de één is, is er bij de ander waarschijnlijk niks aan de hand. Creëer waardevolle content die je doelgroep interessant vindt, post consequent bijdragen en ga in interactie.

Ik focus me vooral op Instagram, Facebook en LinkedIn omdat daar mijn doelgroep te vinden is. Regelmatig krijg ik reacties onder mijn bijdragen of in de privé-chat en dan ontstaat er een heel leuk gesprek!

4. Overweeg bloggen: traag maar waardevol

Het wordt weleens gezegd dat bloggen zijn langste tijd gehad heeft. Nou, echt niet dus! Bloggen is zelfs kicking and alive. Hier gelden eigenlijk dezelfde principes als bij social media: post waardevolle content die je doelgroep aanspreekt, doe dat consequent en ga in interactie onder je blogs. Handig is om SEO proof te schrijven, dat wil zeggen dat je door zoekmachines gevonden wordt. Belangrijke opmerking: Google heeft tijd nodig om alle info te verwerken. Van bloggen ga je de vruchten pas later plukken, maar het is wel een waardevolle tijdsinvestering.

Bloggen doe ik op wekelijkse basis. Ik schrijf over webdesign, fotografie en ondernemen en dat doe ik over onderwerpen waar ik regelmatig vragen over krijg (zoals dit artikel!). Het duurde enkele maanden voordat mensen mijn blogs gingen vinden via Google, daarna zag ik de gebruikerscurve wel heel snel stijgen!

5. Overweeg een nieuwsbrief – mensen lezen dit

Voor sommigen onder ons is het misschien moeilijk voor te stellen, maar er zijn ook heel wat mensen die weinig tot niet op social media zitten. Omdat het hen niet aanspreekt, omdat ze het van hun werkgever niet mogen (bijvoorbeeld mensen met een juridische functie) of omdat ze zich zorgen maken over hun privacy. Helemaal prima natuurlijk, maar deze mensen wil je misschien ook bereiken. En die kun je vinden via je nieuwsbrief!

Zo stuur ik maandelijks een nieuwsbrief uit met een update over mijn laatste blogs. Omdat privacy gevoelig ligt en ik de wet wil respecteren, kunnen mensen zichzelf inschrijven voor mijn nieuwsbrief via Laposta, een Nederlands bedrijf dat je kan helpen om nieuwsbrieven te versturen. Ook krijg ik aanvragen voor samenwerkingen van mensen die mijn nieuwsbrief lezen.

Wil je weten hoe je een nieuwsbrief opstelt? Lees hier hoe je een nieuwsbrief maakt bij Laposta.

6. Ouderwets netwerken: online en offline

Het maken en onderhouden van professionele contacten kan zowel in real life als digitaal plaatsvinden. Regelmatig worden er online en offline netwerkborrels georganiseerd door ondernemersverenigingen. Check de social media en de verenigingen voor zelfstandige ondernemers bij jou in de buurt. En blijf voor de rest super enthousiast spreken over je eigen bedrijf tegen wie het maar horen wil! Die mensen kunnen ook weer een goed woordje voor jou doen.

Zelf ben ik een digital nomad, ik werk locatieonafhankelijk. Daarom hou ik mij meer bezig met digitale in plaats van fysieke meetings. Toch krijg ik ook regelmatig in real live aanvragen voor sites of shoots.

Meer weten over locatieonafhankelijk werken? Lees hier hoe je digital nomad kan worden.

7. Verzamel mensen om je heen

Zelfstandig ondernemen kan soms eenzaam zijn. Zeker in het begin. Daarom heb je er alle baat bij dat je gelijkgestemden om je heen verzamelt. Dat kunnen concullega’s zijn, maar ook mensen die je nodig hebt om jouw product nog beter te maken. En zij kunnen klanten naar jou doorverwijzen!

Zo werk ik samen met tekstschrijvers, grafische ontwerpers en andere fotografen. Websites bouwen en branding foto’s leveren, kan ik zeker doen. Maar als het gaat om heel specifieke teksten, een fashion fotoshoot of om logo’s met een bijzondere vormgeving, werk ik graag samen met anderen. Dat is heel verrijkend en je kan elkaar aan klanten helpen!

8. Vraag om recensies en werk aan klanttevredenheid

Gelukkige en tevreden klanten zijn het uithangbord van jouw onderneming, zij zijn jouw beste ambassadeurs. Als iemand tevreden is met jouw product, dan zal hij of zij je sneller aanraden bij iemand anders. Als zo’n blij persoon bij jou een product heeft afgenomen, dan kun je die gerust om een review vragen. Kan bijvoorbeeld gemakkelijk via Google of social media. En dat trekt dan weer nieuwe klanten aan!

Ik mag me gelukkig prijzen met hele toffe en tevreden klanten. Regelmatig krijg ik heel fijne feedback en ook fantastische reviews. En zo komen er via via andere mensen voor een website of fotoshoot naar mij toe!

Klanttevredenheid vloeit voort uit authentiek ondernemerschap. Wil je hier meer over weten? Lees hier hoe je authentiek kan ondernemen.

Conclusie

Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar het vraagt wel de nodige volharding om op dit op lange termijn vol te houden. De ene maand haal je ineens een heleboel nieuwe klanten binnen, de volgende maand misschien veel minder. Blijven doorgaan is dan de boodschap. Geef niet op!

Ik wens je een hele leuke klantenkring toe! Veel succes!

En welke tip zou jij geven om aan klanten te komen?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Wat reizen me leerde

Wat reizen me leerde

Hoewel reizen en ondernemen twee verschillende dingen zijn, hebben ze toch heel wat overeenkomsten. Tijdens het reizen ontwikkelde ik namelijk nieuwe skills en scherpte ik bestaande vaardigheden aan. Dingen die mij als ondernemer goed van pas...

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

In een wereld vol digitale beeldtaal wil je natuurlijk dat jouw website opvalt tussen die al die andere sites. Een manier om dat te doen is werken met minimalistisch webdesign. Wat is dat en hoe begin je daaraan? Je leest het in dit...

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Op je website wil je jouw idee, organisatie of onderneming online laten schitteren. Daar horen goede foto’s bij. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan? En hoe kies je je foto’s voor een goede fotoserie? Je leest het in dit artikel.Waarom heb je een...

Pin It on Pinterest

Share This