Hoe kom je in de media als ondernemer?

19 aug 2023 | ondernemen

in de media komen

Het kan heel interessant om als ondernemer in de pers te verschijnen. Het straalt vertrouwen uit, je vergroot je potentiële publiek en je kan er zelfs nieuwe klanten mee krijgen. Maar hoe begin je daar eigenlijk aan? In dit artikel krijg je drie tips om mee in de media te komen.

Waarom wil je in de media komen?

Als zelfstandige of zzp’er in de media komen, biedt tal van voordelen. Wat dacht je hiervan?

  • Vertrouwen vergroten: als jouw onderneming op een fijne manier vernoemd wordt in de media, dan geeft dit een blijk van vertrouwen. Je wordt niet voor niets benaderd door een professionele journalist!
  • Bereik vergroten: niet alleen het vertrouwen wordt vergroot, ook je bereik. Door in de krant, een magazine, op tv of in een online artikel te komen, is de kans groot dat jouw bedrijfsnaam door duizenden anderen wordt gelezen of gezien.
  • Nieuwe klanten: onder die duizenden mensen die over jouw bedrijf horen of lezen, zitten er vast wel een paar tussen die jou op social media gaan volgen en later zelfs je klanten kunnen worden!

Hoe kun je in de media komen als ondernemer?

De één moet er heel hard voor werken via persberichten, bij de ander lijkt het eerder aan te komen waaien. Zelf ben ik afgelopen 15 jaar verschillende keren in de media gekomen. Dat wil zeggen: één keer als digitale nomade en meermaals als fotograaf en leraar. De tips die ik met je hieronder deel, zijn dus gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik zou zeggen: gebruik vooral wat je zelf kan gebruiken.

1. Organisch in de media komen

Het kan dat je op een blog een krasse uitspraak doet, een statement maakt op social media of een andere gebeurtenis doormaakt die nieuwswaardig is. En dat weten journalisten snel te vinden.

Zo werd ik in mei 2023 gevraagd door EenVandaag van AVROTROS om deel te nemen aan een interview over de nadelen van het digitale nomadenbestaan. Ik had namelijk op mijn blog geschreven dat drie maanden reizen en werken in Griekenland en Canada een geweldige ervaring was, maar dat ik mij de ethische bedenking maakte dat ik eigenlijk weinig betekende voor de local community. En dat mocht ik dus uitleggen!

2. Een persbericht schrijven

Hier doe je het eigenlijk andersom: je lokt de media niet naar je toe, maar je schrijft ze zelf aan. Je kan hierbij al een voorselectie doen: met welke media wil je in zee gaan en met welke niet? Werk je lokaal, dan kun je je richten op lokale journalisten. Werk je in zowel Nederland als Vlaanderen? Dan kan het interessant zijn om grote Nederlandse en Vlaamse tijdschriften aan te schrijven.

Het aanschrijven van media doe je in de vorm van een persbericht. De eerlijkheid gebiedt mij om te schrijven dat ik zelf geen persberichten opstelde, maar wel deelnam aan fototentoonstellingen die persaandacht kregen via persberichten die andere fotografen schreven. En als je een sterk persbericht kan schrijven en je hebt ook echt wat te bieden, dan weten media je heus wel te vinden!

Heb je hier interesse in? Zoek dan even op Google naar ‘persbericht schrijven’.

3. Voor fotografen: publiceer je foto’s in de media

Deze is vooral interessant voor fotografen: heb je nieuwswaardig beeldmateriaal? Communiceer dat met kranten, tijdschriften, nieuwswebsites of andere platforms die daar interesse in kunnen hebben. Dit vergroot je bereik echt enorm, zeker als je naam bij de foto vermeldt staat. Je kan dit als vrijwilliger voor een buurtkrantje doen, maar je kan ook proberen om daar geld mee te verdienen. Want je kan je beelden verkopen.

Ik heb hier ervaring mee als fotograaf door voor verschillende blogs reportages te verzorgen. Dat deed ik bijvoorbeeld in de comunas of volkswijken van Medellín in Colombia. Ook maakte ik een keer een portret van twee muzikanten van de wereldberoemde groep Totó La Momposina. Dat verscheen toen ook op een nieuwsplatform.

Wat werkt voor mij?

Het organisch in de media komen overkomt mij het meest. Zo nu en dan schrijf ik eens iets wat opgepikt wordt door journalisten. Belangrijk trouwens om erbij te vermelden dat ik dit niet doelbewust doe, het overkomt mij eerder. Omdat ik ook word benaderd door meerdere kanalen, kan ik hierin selectief te werk gaan. Ik voel mij namelijk als mens en als ondernemer beter bij het ene dan bij het andere medium.

Benieuwd naar wat media over mij zeiden? Kijk dan hier om te zien wat andere media over mij schrijven!

Wat werkt voor jou?

Dat is iets wat je zelf zal moeten uitzoeken. Maar zodra je een uniek product hebt of een interessant event organiseert, kan het persbericht je zeker helpen. En ben je een fotograaf? Leg gewoon contact met interessante platforms die jouw foto’s al dan niet tegen betaling willen publiceren. En wie komt er van het één wel het ander!

Ben jij al eens in de media gekomen? Hoe verliep dat?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Lees hier meer

Hoe maak je een duurzame website?

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om je eigen website te verduurzamen. In dit artikel lees je hoe je zelf een duurzame website kan maken. Waarom zijn websites vervuilend?“Als het internet een...

Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel. Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?Sinds de digitale fotografie haar intrede deed,...

Waarom kiezen voor Ecosia?

Bij iedere online zoekopdracht laat je een ecologische voetafdruk achter. Bij groene zoekmachine Ecosia wordt dat gecompenseerd. Want, terwijl je zoekt, worden er nieuwe bomen geplant. Hoe werkt dit? En waarom zou je kiezen voor Ecosia? Je leest het in dit artikel.Waarom zijn zoekmachines...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This