Hoe kun je 2 banen combineren?

16 Jun 2023 | ondernemen

2 banen combineren

Twee jobs uitvoeren kan heel fijn zijn, zeker als je hier bewust voor kiest. Overweeg je om naast je baan in loondienst een eigen bedrijf te runnen? Dan zit de kunst hem erin om goed te plannen om het vol te kunnen houden. Lees hieronder tips om 2 banen te combineren.

Woordje vooraf: dit artikel richt zich vooral op ondernemers die naast hun eigen bedrijf ook een baan in loondienst hebben. Toch kunnen de tips ook toegepast worden op mensen met twee verschillende banen in loondienst.

Waarom zou je 2 banen combineren?

Sommige mensen willen graag naast hun activiteiten voor een werkgever hun eigen passie volgen. En als je dat professioneel wilt doen, dan moet je in veel gevallen zelfstandige of zzp’er worden. Zo kun je, de droom die je al een tijdje koestert, eindelijk verwezenlijken.

Wil je weten hoe je een eigen bedrijf opricht? Lees hier hoe je zelfstandige of zzp’er wordt!

Op zoek naar balans

Als je twee verschillende professionele activiteiten hebt, is een goede planning cruciaal. Spreek met jezelf af wanneer je voor een werkgever en voor jezelf werkt.

Ook is het interessant om te bekijken of je het fifty fifty wilt doen: misschien kun je 2,5 dagen werken voor je baan in loondienst en 2,5 dagen voor jezelf. Tip: zoek even uit bij de belastingdienst of organisaties voor zelfstandigen of zzp’ers wat belastingtechnisch een interessante verdeling is. Zo kun je er in België voor kiezen of je zelfstandige in bijberoep of in hoofdberoep wilt zijn.

Als zelfstandig ondernemer betaal je in België veel belastingen. Lees hier waarom zelfstandigen in België zoveel belasting betalen.

Tips om 2 banen te combineren

1. Verdeel je werkweek in twee

Essentieel voor de planning is de verdeling van je werkweek. Bepaal de dagen waarop je voor jezelf werkt en de dagen waarop je voor een werkgever werkt. Gebruik dat als maatstaf en wees hier zo streng of flexibel in als je zelf wilt.

Door je werkweek in twee blokken te verdelen, heb je al een groot deel van je planning op orde. Zo weet je niet alleen zelf waar je aan toe bent, maar je baas en je klanten of opdrachtgevers ook.

2. Overgangsritueel tussen 2 banen

Als je je werkweek in twee delen hebt verdeeld, kun je een overgangsritueel bedenken. Misschien kun je wel een kop koffie drinken en een lunch nuttigen op een bepaalde plek in je stad of dorp. En dat telkens op het moment dat de ene werkzaamheid stopt en de andere begint.

Als je een overgangsritueel inbouwt, dan kun je het ene werk ook gemakkelijker loslaten vooraleer je met het andere begint. En dit brengt ook weer een extra stukje routine in je werkweek.

3. Zorg dat je al routine hebt in één van de twee jobs

Je maakt het je zelf een pak gemakkelijker door één baan te nemen waar je al vertrouwd mee bent. Zo hou je wat extra energie over die je kan steken in de andere baan.

Ga je als zzp’er of zelfstandige in bijberoep starten? Blijf gerust nog even bij je huidige werkgever. Waarschijnlijk ben je daarin al geroutineerd. Of ben je al zelfstandig ondernemer en wil je parttime in loondienst gaan werken? Gooi niet direct je hele aanbod om, maar hou dat nog een tijdje aan. Zo kan ook die energie naar je nieuwe werk gaan.

4. Indien nodig: sluit een deal met je werkgever

In zowel Nederland als België kun je 2 banen combineren. In België kan een werkgever dit sinds 2022 niet eens meer weigeren, behalve als er oneerlijke concurrentie in het spel is of het bedrijfsgeheim in het geding komt. Je kan hierover onderhandelen met je werkgever.

Daarnaast is het net zo fair om je werkgever te laten weten dat je een zelfstandige activiteit uitvoert. Laat dat zeker ook weten aan je collega’s, dat is ook leuk voor hen om te weten wat je op de dagen doet waarop je niet aanwezig bent. Wie weet kunnen ze je later wel aan klanten of opdrachten helpen!

5. Bewaak je grenzen

Mensen die 2 banen combineren, zijn natuurlijk ook vatbaar voor een burn-out. Dat wil je natuurlijk kost wat kost vermijden. De eerste drie tips van dit lijstje helpen je daar alvast bij. Ben je iemand die snel ja zegt? Dan is het handig om streng voor jezelf te zijn. Ken je je eigen grenzen al? Dat kun je hier misschien iets minder strikt in zijn.

Het is ook goed om werk en privé te scheiden. Ontdek hier tips om je professionele en privéleven van elkaar te scheiden.

6. Blijf flexibel

Ondanks dat je je eigen grenzen moet bewaken, blijf je natuurlijk het best een beetje flexibel. Het kan zomaar voorkomen dat je met één van de twee professionele activiteiten in een situatie van overmacht zit en dat je in je dagen als zelfstandige een belangrijk telefoontje van je werkgever krijgt. Goed om op te nemen, tenzij je met die persoon heel duidelijke afspraken over grenzen hebt lopen.

Conclusie

Het combineren van 2 banen is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar het helpt je wel op weg naar meer vrijheid. En misschien kun je eindelijk eens een oude droom verwezenlijken. Door duidelijke afspraken met jezelf te maken en goed in plannen te worden, kun je een heel eind komen. Ik wens je veel succes toe met het zoeken naar de juiste balans!

Zou jij 2 banen kunnen combineren?

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Zowel Divi als Elementor zijn razend populaire WordPress-themabouwers. Je kan er min of meer hetzelfde mee, maar ze werken alle twee wel heel anders. Maar welke is nu voor jou het beste? Die keuze is vooral persoonlijk. Aan de hand van de voor- en...

Hoe kun je een favicon maken?

Hoe kun je een favicon maken?

Het is een belangrijk onderdeel van een website, maar toch wordt het vaak vergeten: de favicon. Dit is de afbeelding die naast de naam van de site in het tabblad van de browser staat. Waarom is dit eigenlijk belangrijk? Hoe kun je zelf een favicon...

Nieuwe website zelf maken of uitbesteden?

Nieuwe website zelf maken of uitbesteden?

Als kersverse ondernemer wil je natuurlijk goed online zichtbaar zijn. Daarbij is een eigen website echt nodig. Maar ga je die zelf bouwen of laten maken door iemand anders? In dit artikel worden de pro’s en contra’s tegen elkaar afgewogen. Ontdek...

Pin It on Pinterest

Share This