Hoe kun je hoger scoren in Google?

14 jul 2023 | webdesign

hoger scoren in google

Als ondernemer wil je natuurlijk dat je website goed gevonden wordt. Je kan je online vindbaarheid verhogen door te werken aan je SEO of zoekmachineoptimalisatie. Maar hoe doe je dat eigenlijk, werken aan je SEO en hoger scoren in Google? Ontdek hier 10 tips waar je direct mee aan de slag kan!

Even een woordje vooraf: ondanks de snelle opkomst van AI (artificial intelligence) bots als ChatGPT en Bing Chat, maakte 76% van de wereldwijde internetgebruikers dankbaar gebruik van Google! Met andere woorden: werken aan je SEO om beter gevonden te worden in deze zoekmachine blijft een waardevolle investering! Het kost je geen cent aan advertentiekosten, het verhoogt je online vindbaarheid en het kan je op termijn meer klanten opleveren!

Maar hou er rekening mee dat je dit veel tijd kost, zeker in het begin. SEO is iets wat je moet leren en waarin je gaandeweg steeds beter wordt. Daarnaast is werken aan je zoekmachineoptimalisatie een werk van lange adem: je ziet niet meteen resultaat, maar je plukt er pas na enkele maanden de vruchten van. Door SEO in te zetten, kun je als ondernemer organisch groeien.

10 tips voor hoger scoren in Google

1. Maak gebruik van trefwoorden

Handig startpunt: doe eerst een trefwoordenonderzoek. Waar is jouw doelgroep naar op zoek? Waar lopen zij tegenaan? En welke oplossingen kan jij je doelpubliek brengen? Je kan dat doen via de zoekmachine zelf. Ook interessant is de tool Google Trends, hiermee kun je zien hoe vaak er naar iets wordt gezocht.

Zodra je weet welke trefwoorden je wilt gebruiken, ga je je teksten schrijven. Voor de schrijvers van offline teksten: online teksten worden een beetje anders geschreven.

Op zoek naar tips om online teksten te schrijven? Lees hier hoe je geweldige internetteksten kan schrijven!

2. Breng structuur aan in je teksten

Bij online teksten kun je je titels waarden toekennen: H1, H2, H3, H4, H5 en H6. H1 of heading one staat hoger in de orde dan heading two. Dit is niet alleen handig voor jezelf en voor je lezer, maar ook nog eens voor zoekmachines. In je titels kun je namelijk je trefwoorden verweven. Zo kunnen niet alleen je lezers, maar ook zoekmachines je tekst scannen.

Verschillende headings kom je niet alleen tegen op gewone onlinepagina’s, maar ook bij blogteksten. Wil je bloggen als een pro? Ontdek dan hier hoe je een geweldige zakelijke blog kan schrijven!

3. Gebruik minstens één afbeelding

Gebruikmaken van afbeeldingen kan je ook helpen om je positie in Google te verhogen. Iedere pagina of blog heeft er minstens één nodig. Geef je afbeelding een naam waar je trefwoord inzit en gebruik dat trefwoord ook in de alt tekst. De alt tekst vind je terug bij de afbeeldingen in je mediabibliotheek. Daarnaast is het altijd een goed idee om iedere pagina een uitgelichte afbeelding toe te kennen. Ook dit kan je positie weer wat omhoogstuwen. 

Wat werkt om hoger in Google te kunnen scoren, zou ook moeten werken voor andere zoekmachines. Ben je al bekend met Ecosia? Lees hier alles over de duurzame zoekmachine Ecosia!

4. Verklein je afbeeldingen

Veel grote afbeeldingen, dat wil zeggen van meer dan 500 kb, kunnen een website trager maken. Zorg dat het merendeel zo klein mogelijk is, dat versnelt je website. Soms is het een zoektocht naar een balans tussen klein formaat en afbeeldingskwaliteit. De regel is: hoe kleiner, hoe beter.

Wil je weten hoe je foto’s kan verkleinen? Bekijk hier hoe je foto’s kan verkleinen en haarscherp kan houden.

5. Hou je website up to date

Een snelle website is ook een website die in orde is qua updates. Niet alleen WordPress zelf, maar ook het thema, je bouwer, je plugins en eventueel ook de vertalingen hebben regelmatig een update nodig. Doe dit minstens één keer per maand, want zoekmachines als Google hebben graag snelle websites. Die worden sneller geïndexeerd.

Op zoek naar meer tips om je website sneller te houden? Zie hier hoe je je WordPress website snel houdt.

6. Gebruik een SEO plugin als Yoast

Een gratis plugin (extra stukje software) als Yoast kan je helpen om je SEO een boost te geven. Yoast scant je SEO, geeft je tips en biedt je de ruimte om je zoekresultaat in Google te personaliseren.

Yoast is één van mijn favoriete tools. Benieuwd naar meer? Ontdek hier mijn favoriete tools voor zowel webdesign als fotografie.

7. Maak interne links

Door pagina’s aan elkaar te linken, kom je ook weer een stapje hoger in de rangorde van online vindbaarheid. Creëer je een nieuwe pagina? Zorg dat deze bereikbaar is via andere pagina’s. Hetzelfde voor blogs. Content waar niet naar gelinkt wordt is immers voor een zoekmachine moeilijker vindbaar.

8. Maak externe links

Je linkt niet alleen naar je eigen website, maar ook naar die van anderen. Omgekeerd kan je ook voor backlinks zorgen: dat zijn links vanaf andere websites naar jouw eigen website. Ook dit verhoogt je positie in Google weer!

9. Maak je teksten lang genoeg en schrijf waardevolle content

Zoekmachines houden van lange teksten. Minstens 300 woorden voor een gewone pagina en 800 woorden voor een blog. Als je daarbij ook nog voor waardevolle content zorgt, verhoogt dit je expertstatus. Sites met waardevolle informatie worden immers vaker bezocht.

Zoekmachines houden van lange teksten. Minstens 300 woorden voor een gewone pagina en 800 woorden voor een blog. Als je daarbij ook nog voor waardevolle content zorgt, verhoogt dit je expertstatus. Sites met waardevolle informatie worden immers vaker bezocht.

Waardevolle content leidt tot een hogere score in Google en dus ook tot meer websitebezoekers. Meer tips nodig? Ontdek hier hoe je nog meer bezoekers op je website krijgt.

10. Gebruik social media

Het gebruik van social media kan je bezoekersaantallen verhogen. En een website die vaker bezocht wordt, wordt ook weer sneller geïndexeerd in Google. Social media doelbewust voor online vindbaarheid inzetten kan op twee manieren: je kan zelf content delen via je eigen kanalen en je kan mensen vragen om content te delen van je site door gebruik te maken van social media sharing buttons. Een plugin als Monarch Social Sharing kan je daarbij helpen.

Meer weten over social media en ondernemen? Ontdek hier hoe je je bedrijf online kan laten schitteren met behulp van social media!

Conclusie

SEO is een behoorlijk tijdsintensieve investering, maar loont op de lange termijn. Het is niet eventjes iets wat je snel doet, maar waar je een strategie voor ontwikkelt en die je lang vol moet houden. In het begin heb je geduld nodig, maar na een aantal maanden begin je resultaat te zien. Veel succes met het actief werken aan je SEO!

Hulp nodig om hoger in Google te komen? Als WordPress webdesigner help ik je graag met bovenstaande zaken. Zie hier mijn aanbod website-ondersteuning. Of neem vrijblijvend contact op voor een offerte.

Maak jij gebruik van SEO? Waarom wel of niet?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel. Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?Sinds de digitale fotografie haar intrede deed,...

Waarom kiezen voor Ecosia?

Bij iedere online zoekopdracht laat je een ecologische voetafdruk achter. Bij groene zoekmachine Ecosia wordt dat gecompenseerd. Want, terwijl je zoekt, worden er nieuwe bomen geplant. Hoe werkt dit? En waarom zou je kiezen voor Ecosia? Je leest het in dit artikel.Waarom zijn zoekmachines...

Hoe kan ik mijn WordPress-website vertalen?

Woon je in een meertalige omgeving? Werk je in verschillende talen? Dan kan het een goed idee zijn om je WordPress-website te vertalen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? En hoe kun je daaraan beginnen? En hoe groot is de ecologische voetafdruk van een vertaalde website? Je leest het in...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This