Hoe kies je je eigen weg?

13 apr 2022 | ondernemen

Hoe word je zelfstandig?

Jaren geleden besloot ik om mijn vast contract en groot appartement op te zeggen. Ik koos namelijk voor mezelf: fotograaf en webdesigner wilde ik worden. De reacties in mijn omgeving varieerden van “gij zijt zot” tot “respect voor je beslissing”. Maar hoe je dat eigenlijk, je eigen pad creëren? In dit artikel vind je een antwoord op de vraag “hoe word je zelfstandig?”, met voorbeelden van mijn ervaringen.

“Wa? Hedde gij uwene vaste benoeming opgezegd? Zedde gij zot ofwa?” Dit kreeg ik vier jaar geleden meermaals te horen. Voor de Nederlanders onder ons, dit betekent hetzelfde als: “Wat? Heb je je vaste baan opgezegd? Ben je gek ofzo?” Een vaste baan in het Belgisch onderwijs gaat gepaard met een contract wat erop neer komt dat je werkgever je bijna niet kan ontslaan. Ideaal dus als je een gezin met kinderen hebt om te onderhouden en een lening voor je koophuis moet afbetalen. En al helemaal geweldig als je van voorspelbaarheid houdt.

En daar wrong dus het schoentje: een voorspelbaar leven is niet aan mij besteed. Ik heb het geprobeerd om in een groot appartement in een buitenwijk van Brussel te wonen, in combinatie met een vast contract in het basisonderwijs. Hoe leuk ik mijn werk en vrijetijdsactiviteiten ook vond, ik miste de nodige spanning en schwung. Tijdens een rondreis door Albanië en Griekenland, besloot ik om het roer om te gooien: ik ging drie jaar lang fotografie studeren, met korte contracten in het onderwijs werken en kleiner wonen. Zo gezegd, zo gedaan.

Meningen van anderen

Natuurlijk hadden mensen in mijn omgeving hier vaak een eigen mening over en wilden ze dat graag met me delen. Dit was vaak goedbedoeld. Mensen die me erg goed kennen, zoals familie en goede vrienden, steunden mijn beslissing unaniem. Ik heb het geluk uit een gezin te komen waarin ons werd aangeleerd om je eigen koers te bepalen.

Opmerkingen zoals “Gij zijt zot!” kwamen dan ook eerder van mensen die mij minder of niet goed kennen en vaak kozen voor een voorspelbaar leven, waar niks mis mee is. Om zulke uitlatingen heb ik vooral hard gelachen, waarna de boodschap duidelijk was. Ook heb ik een keer een berichtje van een Belgische onbekende gekregen die mij een verwarrende boodschap in slecht geschreven Nederlands stuurde over het feit dat ik mij niet in de zelfstandigheid moest laten duwen. Ik heb er eens goed om gelachen en ben vooral doorgegaan met datgene wat ik van plan was. Met andere woorden: ik trok mij helemaal niks aan van critici.

Ben je leraar en toe aan een carrièreswitch? Lees dan hier hoe ik naast mijn baan als leraar webdesigner en fotograaf werd.

Bedenk een plan

Al redelijk snel vatte ik het plan om op fotografie en webdesign met elkaar te combineren. Ik koos hiervoor omdat ik ook parttime digital nomad wil worden. Dat is zoiets als tijdelijk werken op afstand. Voor fotografie ben je doorgaans eerder aan een locatie verbonden, webdesign kun je letterlijk overal ter wereld doen. Door deze mogelijkheid voor mezelf te creëren kan ik vaker en langer op reis gaan, want het werk neem ik gewoon mee. Concreet betekent dat een deel van de dag werken en een deel van de dag fijne dingen op reis doen.

Zodra ik wist wat ik wilde, ben ik eigenlijk naar het ondernemingsloket gegaan. Ik had geen uitgebalanceerd bedrijfsplan opgesteld, maar ben gewoon begonnen. “Start before you’re ready”, wordt er weleens gezegd. Gewoon beginnen, want vallen en opstaan hoort bij het leven, zeg ik dan tegen mezelf.

Ga je net als ik werken als zelfstandige in bijberoep? Lees dan hier hoe je twee banen kan combineren.

Je eigen bedrijf starten

Voor ik naar het ondernemingsloket ging, heb ik een bedrijfsrekening geopend bij mijn bank. Je hoeft daarvoor geen duur business pakket af te sluiten, een gewoon professioneel account kan doorgaans ook. Vervolgens ben ik naar een sociale verzekering gestapt. Belgische sociale verzekeringsmaatschappijen als Liantis hebben ook een ondernemingsloket. Zij kunnen je inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Je kan dit ook online doen, maar een afspraak op locatie is in een land als België altijd een belevenis: je hebt er vaak een gezellige babbel bij.

Ook moet je snel beslissen of je wel of geen btw gaat heffen. Als je als zelfstandige in bijberoep start, kun je daar gerust nog even mee wachten. Zeker als je minder dan € 20 000 op jaarbasis verdient. Word je meteen fulltime zelfstandige, dan kun je overwegen om dat meteen wel te doen. Bij het officieel registreren van je bedrijf kun je ook meteen btw-codes toevoegen, ook al ben je hieraan nog niet onderhevig. Gouden tip: bij de registratie is dat gratis, wil je dat later aanpassen, dan moet je bijbetalen.

Weet je nog niet precies wat je wilt? Ontdek hier hoe je erachter kan komen wat jij graag wilt.

Hoe kom je aan je nieuwe klanten?

Nadat ik mijn eigen bedrijf had gestart, wist natuurlijk nog niet iedereen dat ik zelfstandige was geworden. Ik had al wat klanten, maar wilde er natuurlijk meer opdrachten aannemen. Als fotograaf en webdesigner is het natuurlijk belangrijk om een portfolio online te hebben, daarom bouwde ik deze website voor mezelf. Ben je benieuwd naar mijn online portfolio? Hier kun je mijn werk vinden.

Zo is het voor fotografen en webdesigners niet alleen belangrijk om een eigen website met porfolio te hebben, maar ook om actief te zijn op social media. Zo post ik consequent content op Facebook, Instagram en LinkedIn. Op LinkedIn doe ik dat onder mijn eigen naam, op Facebook en Instagram onder business accounts. Door nieuwe connecties aan te gaan, te blijven posten en in interactie te blijven gaan, kwam ik aan een reeks nieuwe klanten. Daarnaast viel het mij op dat niet iedereen even actief is op social media. Om ook die groep te bereiken heb ik een nieuwsbrief in het leven geroepen. Ik doe dat via het Nederlandse bedrijf Laposta, omdat deze firma onderhevig is aan de Nederlandse en dus Europese privacywetgeving. Hier kun je je abonneren op mijn nieuwsbrief.

Meer lezen over hoe je aan klanten komt? Lees hier acht tips om aan klanten te komen.

Wat als het minder gaat?

Ik richtte mijn eigen bedrijf op tijdens een lockdown in april 2021. De verschillende lockdowns zorgde ervoor dat ik soms minder opdrachten voor indoor fotoshoots had. Het geweldige aan ondernemen is dat je zoiets bij kan stellen: in plaats van binnen ben ik dan vooral klanten buiten gaan fotograferen.

Ook is er de oorlog in Oekraïne uitgebroken, wat ik vreselijk vind voor de mensen ter plekke en voor hen die op de vlucht zijn. Sommige ondernemers merken een verschil in omzet, ik heb dit persoonlijk nog niet zo ervaren.

Einddoel en tussendoelen nastreven

Al met al ben ik enorm blij met de beslissing die ik genomen heb om mijn eigen koers te varen. Wat mij enorm goed helpt is om vooruit te denken in een einddoel en in tussenstappen. Zo is mijn groot doel dus om parttime digital nomad als fotograaf en webdesigner te worden. Tussenstappen hierbij waren dus het officieel opstarten van het bedrijf en het komen aan nieuwe klanten. Nu dit in een jaar tijd bereikt is, kan ik mij focussen op een nieuw tussendoel: proeven van het leven als digital nomad.

Zo ben ik de voorbije maanden in Zuid-Frankrijk en West-Canada geweest om naast het reizen en het gezellig samenzijn met anderen ook te werken. Omdat mij dat uitstekend is bevallen, is dat voor mij het signaal om hiermee verder te gaan. Als ik terugkijk op wat ik al bereikt heb en welke kant ik op wil gaan, denk ik dat ik goed bezig ben.

Wil je ook locatieonafhankelijk werken? Lees hier hoe je digital nomad kan worden.

Heb jij ook een eigen bedrijf opgericht? En zo ja, wat?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Pin It on Pinterest

Share This