Een multi-vendor platform is een webshop waarbij meerdere verkopers hun producten verkopen. Je kan dit op maat laten bouwen door een ontwikkelaar, maar ook zelf maken met WordPress. Daarbij heb je een extra plugin nodig die van jouw webshop een marktplaats maakt. In dit artikel leg ik je uit hoe je dat kan doen.
Opgelet: het bouwen van een multi-vendor platform vereist de nodige technische voorkennis van WordPress. Voordat je een multi-vendor plugin aankoopt, raad ik je aan om eerst aan de helpdesk van het betreffende bedrijf te vragen of de plugin aan jouw wensen voldoet. Ben je zelf geen webdesigner, dan raad ik je ook aan om advies te vragen aan een designer.
Wat is een multi-vendor platform?
De meeste webshops hebben vaak maar één verkoper. Dat is het bedrijf achter de online winkel. Maar zodra je meerdere bedrijven toegang wilt geven tot een internetwinkel, dan heb je niet meer te maken met een webshop maar met een multi-vendor platform.
Eigenlijk is een multi-vendor platform een digitale markt: verkopers kunnen hier hun profiel aanmaken, hun eigen producten uploaden, deze verkopen, hun eigen voorraad beheren en de eigen cashflow opvolgen.
Ben je op zoek naar hoe je een online winkel kunt bouwen? Lees dan hier hoe je een webshop in Divi maakt!
Wat kan een multi-vendor platform?
Een digitale marktplaats krijg je niet automatisch bij je webshop. Naast WordPress, een thema en de webshop software van WooCommerce heb je nog een multi-vendor plugin nodig. Deze plugin creëert de techniek om een marktplaats mogelijk te maken.
WooCommerce bied je de mogelijkheid om producten up te loaden, onder te verdelen in categorieën en deze te verkopen. Helemaal geweldig zolang je maar met één verkoper te maken hebt. Zodra je met meerdere verkopersprofielen wilt gaan werken, kan een multi-vendor plugin je op weg helpen. Dit is een doorgaans betaalde plugin die een nieuwe taxonomie (hiërarchische onderverdeling) aan je website toevoegt: vendor of verkoper. Wil je van je webshop een marktplaats maken, dan heb je zo’n plugin echt nodig. Hoewel de techniek eenvoudig klinkt, zit er vaak een heel team van ontwikkelaars achter. Dat is de reden waarom deze plugins aan de dure kant kunnen zijn.
Hoe maak je een multi-vendor platform?
Als je hier zelf aan wilt beginnen, dan kun je onderstaande stappen te volgen. Hou er trouwens rekening mee dat dit behoorlijk tijdsintensief is: je bent waarschijnlijk voor minstens enkele weken vertrokken.
Stap 1: bouw de basis
Nadat je je domeinnaam en hosting hebt aangekocht, installeer je WordPress. Zoek een goed thema uit waarmee veel mogelijk is, bijvoorbeeld Astra of Divi. Vervolgens zet je er WooCommerce op zodat je je webshop uit kan bouwen.
Stap 2: kies een multi-vendor plugin
Er zijn verschillende multi-vendor plugins op de markt, zoals Dokan, WC Vendors of YITH WooCommerce Multi-Vendor. Voordat je een plugin aankoopt, doe je best onderzoek in de mogelijkheden die deze plugins bieden. Wil je bijvoorbeeld hetzelfde product aan meerdere verkopers kunnen koppelen, dan moet je op zoek naar de optie single product multiple vendors (afgekort tot SPMV). Dokan biedt deze mogelijkheid. Neem hier een kijkje voor een voorbeeld van een multi-vendor website die met Dokan is gebouwd.
Stap 3: stel je multi-vendor platform in
Als je een keuze hebt gemaakt, kun je je platform instellen. Voor algemene zaken als belastingen moet je bij WooCommerce zijn, voor specifieke dingen als inlogmogelijkheden voor verkopers moet je bij een multi-vendor plugin als Dokan zijn. Je kan commissies instellen, betalingsgateways als Stripe installeren en verzendmethoden selecteren. Als je heel expliciete vragen hebt, maak je best gebruik van de helpdesk van de multi-vendor plugin, daar betaal je ten slotte voor.
Stap 4: creëer een aantrekkelijke lay-out
Een platform met een aantrekkelijke lay-out werkt beter om dingen te verkopen. Zorg ervoor dat de producten op een fijne manier weergegeven worden voor de verkopers. Let erop dat je thema en bouwer compatibel zijn met je multi-vendor platform plugin. Zware plugins als Dokan doen het goed met een lichtgewichtthema als Astra. Zwaardere thema’s als Divi kun je beter voorbehouden aan lichte multi-vendor plugins.
Stap 5: koppel verkopers aan je multi-vendor platform
Nu kun je gebruikersaccounts creëren. Je kan dit voor je verkopers doen, maar ook je verkopers zelf laten doen. Met een multi-vendor plugin kun je verkopersaccounts beheren, producten goedkeuren en afwijzen, commissies en betalingen beheren en rapporten bekijken.
Stap 6: test je multi-vendor platform
Dit is een belangrijke stap voor je live gaat. Test heel goed uit de mogelijkheden uit voor verkopers en bezoekers. Je kan dat doen in de incognito modus van je browser, maar je kan ook gebruik maken van een gratis plugin als User Switching. Daarmee kun je verschillende gebruikerservaringen simuleren zonder telkens in of uit te moeten loggen. Test ook of alle betalingssystemen goed functioneren.
Stap 7: lanceer je multi-vendor platform
Na een uitvoerige testfase kun je je platform lanceren! Zorg dat de mensen je je weten te vinden door goed reclame te maken voor jouw digitale marktplaats. Succes!
Nawoord
Zoals je kunt zien is het bouwen van een multi-vendor platform in WordPress niet bepaald een sinecure. Heb je al eerder een WordPress-website en een WordPress-webshop gebouwd, dan kun je dat zeker zelf proberen. Indien je dat nog niet hebt, dan raad ik je aan om jezelf vooral de nodige tijd te geven.
Ben je op zoek naar iemand die jou kan helpen met het bouwen van een multi-vendor platform? Dan kan je altijd contact opnemen met mij, ik heb er ervaring mee.
Zou jij een multi-vendor platform zelf bouwen of uitbesteden?
Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!
Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!
0 Comments