Persoonlijk: van leraar naar webdesigner en fotograaf

17 Mar 2023 | ondernemen, scholen

ondernemen als leraar

Van fulltime leraar naar bedrijfsleven, dat was de stap die ik de afgelopen jaren zette. Van voltijds lesgeven naar een bestaan als een zelfstandig fotograaf en webdesigner. Vanzelfsprekend was deze stap niet, wel een mooie uitdaging. Wil je weten hoe dat ging? Lees dan verder, want hier vertel ik je hoe het is om te ondernemen als leraar!

Een leven vol zekerheden inruilen voor een bestaan met de nodige risico’s, dat vond ik wel een toffe challenge. Ik had altijd al met veel plezier lesgegeven op scholen in grote steden, maar wilde meer met mijn creativiteit doen. Na twaalf jaar fulltime voor de klas te hebben gestaan, besloot ik om minder te gaan werken zodat ik opleidingen tot fotograaf en webdesigner kon gaan volgen. Dat was een hele leuke tijd waarin ik leerde om sterke foto’s en goed webdesign te leveren. Tot zo ver de meer theoretische kant.

De praktische kant was eventjes een heel ander verhaal. Ondernemen is namelijk echt een vak apart, iets totaal anders dan een baan in overheidsdienst. Je moet er echt keihard voor werken om klanten te krijgen, deze te houden en tegelijk nieuwe opdrachten aan te werven. 

Wil je weten hoe je als starter je eerste opdrachten krijgt? Lees dan hier hoe je aan klanten komt!

Overeenkomsten lesgeven en ondernemen

Ik dacht dus dat de verschillen enorm groot waren, maar toch waren er vooral veel gelijkenissen tussen het voor de klas staan en het ondernemen. De afgelopen twee jaar merkte ik de volgende overeenkomsten op:

  1. Dingen goed uit kunnen leggen: deze zag je waarschijnlijk al aankomen. Webdesign en fotografie kunnen enorm technisch zijn en dan is het wel zo fijn om duidelijk uit te leggen waarom die ene lichtwerking wel werkt en waarom die ene WordPress-plugin conflicteert met een bepaalde bouwer.
  2. Met iedereen om kunnen gaan: in het onderwijs kwam ik met allerlei soorten mensen in aanraking, zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Echt waar, in het onderwijs heb ik geleerd om letterlijk met alle mensen om te kunnen gaan.
  3. Luisteren naar anderen: echt superbelangrijk! Pas als je weet waar je de ander echt mee kan helpen, kun je voor iemand echt iets betekenen.
  4. De wet kennen: ja, dat klinkt heel saai. In het werken op een school heb je een heleboel regels om je aan te houden, bij fotografie en webdesign is dat net zo. Zo zoek ik voor klanten uit waar we wel en niet mogen fotograferen en of die cookie banner nu echt moet.
  5. Netwerken: als leraar op basisscholen in grote steden heb ik echt honderden mensen leren kennen uit het onderwijs en de sociale, culturele en sportsector. En dat breidt nu alleen maar uit dankzij het ondernemerschap. Een sterk netwerk is zowel voor leraren als voor ondernemers onontbeerlijk!
  6. Overzicht houden: voor de klas leerde ik om overzicht te bewaren over een groep leerlingen. Zoals ik na een tijdje perfect wist welke leerling waar stond in het leertraject, weet ik ook van al mijn klanten waar zij zich precies in het bouwtraject van een website bevinden!
  7. Flexibel zijn: als leraar kun je nog zoveel plannen als je wilt, uiteindelijk moet je ook echt op het moment zelf kunnen improviseren. Dat werkt bij ondernemen precies hetzelfde: je zet de krijtlijnen voor de toekomst uit, maar improviseert op het moment zelf. Wensen van klanten kunnen namelijk veranderen, net als de technologie.

Vanuit het onderwijs nam ik dus vooral het volgende mee: goede communicatieskills, flexibiliteit en het vermogen tot het bewaren van rust en overzicht in de drukke tijden.

Ga je net als ik naast leraar zijn starten als zelfstandige in bijberoep? Ontdek hier hoe je twee banen kan combineren.

Ondernemersvaardigheden aanscherpen

Toch kon ik nog wel wat hulp gebruiken. Dingen als e-mailmarketing, je bedrijf promoten op social media en het bepalen van de hoogte van tarieven waren wel echt nieuw voor mij. Daarbij heb ik in mijn eerste jaar hulp ingeroepen van een business coach, die mij de juiste tools aanreikte om van start te kunnen gaan. En een boekhouder ondersteunt mij nog steeds bij het voeren van de administratie, omdat ik met klanten uit België, Nederland en andere landen werk. 

Ook ben ik mij specifiek op verschillende doelgroepen gaan richten. In het begin waren dat vooral creatieve mensen, maar duurzame ondernemers benaderden mij ook steeds vaker voor diensten.

Benieuwd naar hoe je je bedrijf moet promoten als creatieveling? Lees dan hier hoe je als creatieve ondernemer aan personal branding begint.

Websites voor scholen

Tegelijkertijd kreeg ik ook regelmatig aanvragen van scholen voor fotografie en webdesign, waardoor het onderwijs ook een doelgroep werd. Hierdoor is de cirkel eigenlijk rond: ooit zegde ik een fulltimebaan in het onderwijs op, maar ik werk nog steeds met het onderwijs samen!

Zie jij het zitten om te ondernemen? Waarom wel of waarom niet?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Pin It on Pinterest

Share This