Ondernemen met impact

27 Aug 2023 | ondernemen

ondernemen met impact

Voor ondernemers wordt het steeds belangrijker om ook het maatschappelijke belang te dienen. Dit wordt ondernemen met impact genoemd. Wat is dit precies, waarom doen ondernemers dit en hoe begin je hier zelf als ondernemer aan? Je leest het in dit artikel.

Wat is ondernemen met impact?

Ondernemers kunnen heel wat krijgen van de maatschappij. Bijvoorbeeld een inkomen, een klantenkring en een professioneel netwerk. Ook kun je de maatschappij iets teruggeven en dat wordt ondernemen met impact genoemd.

Kijk je naar heel grote organisaties of bedrijven, dan wordt dit eerder “maatschappelijk verantwoord ondernemen” (MVO) genoemd. Zo werkt de Brusselse overheidsorganisatie MIVB, die het openbaar vervoer in de Europese hoofdstad uitbaat, alle jarenlang aan het verduurzamen van hun bussen. Op de schaal van een midden- en kleinbedrijf noemt men dit eerder “duurzaam ondernemen”.

Iets anders wat je kan verduurzamen, is een website. Lees hier hoe de auteur van dit artikel deze website duurzaam maakt.

Niet enkel duurzaamheid

Toch gaat het ondernemen met impact over veel meer dan enkel duurzaamheid. Daarom is er in dit artikel niet gekozen voor de term MVO of duurzaam ondernemen, maar voor ondernemen met impact.

Andere belangrijke maatschappelijke thema’s die vandaag de dag in organisaties en bedrijven aan bod komen zijn diversiteit en inclusie. Met diversiteit wordt in dit artikel de mix van verschillen bedoeld, met inclusie de omgang met diversiteit.  

Waarom ondernemen met impact?

Steeds meer ondernemers willen op hun manier hun steentje bijdragen aan een betere wereld. En manieren om daaraan bij te dragen is inzetten op duurzaamheid, diversiteit en inclusie.

Ondernemingen en organisaties die zich met maatschappelijke zaken bezighouden, zijn doorgaans werkplekken met een missie. En een missie die door verschillende medewerkers gedragen wordt, draagt volgens onderzoeken bij tot een hogere vorm van productiviteit en engagement door werknemers!

Ondernemen met impact voor zelfstandigen of zzp’ers

Als dit voor een werkvloer met meerdere werknemers geldt, dan kan je dit in principe ook doortrekken naar een eenmanszaak. Doe wat je graag doet, doe datgene waar jij achterstaat en draag op jouw manier bij aan een betere wereld. Dit is een manier van zingeving.

Klinkt dit misschien een beetje zweverig? Je kan het zo down to earth mogelijk maken als je wilt. Een bijdrage leveren aan een betere samenleving en / of een beter milieu hoeft helemaal niet spiritueel te zijn!

Hoe kun je ondernemen met impact?

Goed, hoe begin je hieraan? Je vindt hieronder wat tips die je kunnen helpen om je eigen koers uit te stippelen om impactvol te gaan ondernemen.

1. Zoek je why

Je begint niet zomaar met ondernemen. Waarom doe je dit? Wil je meer geld verdienen of vooral je passie volgen? Of wil je meer dan dat en bijdragen aan een betere wereld? Als dat laatste in je “why” zit, dan ben je klaar om impactvol te ondernemen!

2. Welke thema’s vind je belangrijk?

Misschien liggen het bieden van kansen aan jongeren je nauw aan het hart, ben je terecht bezorgd over de opwarming van de aarde of gaan je stekels overeind staan van het hoofddoekenverbod in België. Dit zijn allemaal thema’s met een maatschappelijke relevantie.

3. Koppel de thema’s aan je bedrijf

Ligt de klimaatverandering je nauw aan het hart? Overweeg dan om zoveel mogelijk papierloos te werken en je duurzaam te verplaatsen. Vind je dat alle jongeren gelijke kansen moeten krijgen? Misschien kun je als ondernemer wel gaan focussen op jong, opkomend talent. Vind je dat de hijab of hoofddoek een volwaardige plaats in de samenleving verdient? Kijk dan eens hoe in de Canadese stad Edmonton sluiers in politie-uniformen zijn geïntegreerd.  

4. Zet deze thema’s in de kijker

Deze thema’s kunnen de kernwaarden of pijlers van je bedrijf vormen. Zij geven namelijk aan wie jij bent en waar jij voor staat. Je kan deze bijvoorbeeld op de homepage van je website zetten. Zo kunnen potentiële klanten zich ook sneller in jouw bedrijf herkennen en sneller beslissen om met jou in zee te gaan. Ook is dit duidelijke taal voor mensen die het hier niet mee eens zijn, zij kiezen er wellicht voor om met iemand anders samen te werken.

Wel of niet ondernemen met impact?

Aan impactvol ondernemen is een groot voordeel verbonden: je trekt de mensen, organisaties of bedrijven aan waar jij mee wilt samenwerken. Je herkent elkaar in gedeelde waarden. Heb je een sterke boodschap, dan kun je hiermee zelfs nog meer klanten aantrekken.

Er is wel een klein risico aan verbonden: er gaan ook mensen afhaken. En misschien ga je zelf een keer een samenwerking moeten afwijzen omdat je je niet herkent in hun visie. Helaas lijkt dit er ook bij te horen om je eigen koers uit te stippelen.

Laatste voorbeeld van ondernemen met impact

Om alles nog eventjes concreet te maken, kijken we even naar eenmanszaak van de auteur van dit artikel. Op zijn homepage zet hij de kernwaarden duurzaamheid en diversiteit in de kijker.

Hij zet in op duurzaamheid door zich in zijn stad en regio enkel per fiets te verplaatsen. Ook is hij een pleitbezorger van diversiteit: het maakt hem niet uit wat iemands achtergrond is, hij gelooft dat simpelweg iedereen tot groei en tot bloei kan komen!

Doe jij aan ondernemen met impact? Waar zet jij dan op in?

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Zowel Divi als Elementor zijn razend populaire WordPress-themabouwers. Je kan er min of meer hetzelfde mee, maar ze werken alle twee wel heel anders. Maar welke is nu voor jou het beste? Die keuze is vooral persoonlijk. Aan de hand van de voor- en...

Hoe kun je een favicon maken?

Hoe kun je een favicon maken?

Het is een belangrijk onderdeel van een website, maar toch wordt het vaak vergeten: de favicon. Dit is de afbeelding die naast de naam van de site in het tabblad van de browser staat. Waarom is dit eigenlijk belangrijk? Hoe kun je zelf een favicon...

Nieuwe website zelf maken of uitbesteden?

Nieuwe website zelf maken of uitbesteden?

Als kersverse ondernemer wil je natuurlijk goed online zichtbaar zijn. Daarbij is een eigen website echt nodig. Maar ga je die zelf bouwen of laten maken door iemand anders? In dit artikel worden de pro’s en contra’s tegen elkaar afgewogen. Ontdek...

Pin It on Pinterest

Share This