Ondernemen met impact

27 Aug 2023 | ondernemen

ondernemen met impact

Voor ondernemers wordt het steeds belangrijker om ook het maatschappelijke belang te dienen. Dit wordt ondernemen met impact genoemd. Wat is dit precies, waarom doen ondernemers dit en hoe begin je hier zelf als ondernemer aan? Je leest het in dit artikel.

Wat is ondernemen met impact?

Creatieve ondernemers kunnen heel wat krijgen van de maatschappij. Bijvoorbeeld een inkomen, een klantenkring en een professioneel netwerk. Ook kun je de maatschappij iets teruggeven en dat wordt ondernemen met impact genoemd.

Kijk je naar heel grote organisaties of bedrijven, dan wordt dit eerder “maatschappelijk verantwoord ondernemen” (MVO) genoemd. Zo werkt de Brusselse overheidsorganisatie MIVB, die het openbaar vervoer in de Europese hoofdstad uitbaat, alle jarenlang aan het verduurzamen van hun bussen. Op de schaal van een midden- en kleinbedrijf noemt men dit eerder “duurzaam ondernemen”.

Niet enkel duurzaamheid

Toch gaat het ondernemen met impact over veel meer dan enkel duurzaamheid. Daarom is er in dit artikel niet gekozen voor de term MVO of duurzaam ondernemen, maar voor ondernemen met impact.

Andere belangrijke maatschappelijke thema’s die vandaag de dag in organisaties en bedrijven aan bod komen zijn diversiteit en inclusie. Met diversiteit wordt in dit artikel de mix van verschillen bedoeld, met inclusie de omgang met diversiteit.  

Waarom ondernemen met impact?

Steeds meer ondernemers willen op hun manier hun steentje bijdragen aan een betere wereld. En manieren om daaraan bij te dragen is inzetten op duurzaamheid, diversiteit en inclusie.

Ondernemingen en organisaties die zich met maatschappelijke zaken bezighouden, zijn doorgaans werkplekken met een missie. En een missie die door verschillende medewerkers gedragen wordt, draagt volgens onderzoeken bij tot een hogere vorm van productiviteit en engagement door werknemers!

Ondernemen met impact voor zelfstandigen of zzp’ers

Als dit voor een werkvloer met meerdere werknemers geldt, dan kan je dit in principe ook doortrekken naar een eenmanszaak. Doe wat je graag doet, doe datgene waar jij achterstaat en draag op jouw manier bij aan een betere wereld. Dit is een manier van zingeving.

Klinkt dit misschien een beetje zweverig? Je kan het zo down to earth mogelijk maken als je wilt. Een bijdrage leveren aan een betere samenleving en / of een beter milieu hoeft helemaal niet spiritueel te zijn!

Hoe kun je ondernemen met impact?

Goed, hoe begin je hieraan? Je vindt hieronder wat tips die je kunnen helpen om je eigen koers uit te stippelen om impactvol te gaan ondernemen.

1. Zoek je why

Je begint niet zomaar met ondernemen. Waarom doe je dit? Wil je meer geld verdienen of vooral je passie volgen? Of wil je meer dan dat en bijdragen aan een betere wereld? Als dat laatste in je “why” zit, dan ben je klaar om impactvol te ondernemen!

2. Welke thema’s vind je belangrijk?

Misschien liggen het bieden van kansen aan jongeren je nauw aan het hart, ben je terecht bezorgd over de opwarming van de aarde of gaan je stekels overeind staan van het hoofddoekenverbod in België. Dit zijn allemaal thema’s met een maatschappelijke relevantie.

3. Koppel de thema’s aan je bedrijf

Ligt de klimaatverandering je nauw aan het hart? Overweeg dan om zoveel mogelijk papierloos te werken en je duurzaam te verplaatsen. Vind je dat alle jongeren gelijke kansen moeten krijgen? Misschien kun je als ondernemer wel gaan focussen op jong, opkomend talent. Vind je dat de hijab of hoofddoek een volwaardige plaats in de samenleving verdient? Kijk dan eens hoe in de Canadese stad Edmonton sluiers in politie-uniformen zijn geïntegreerd.  

4. Zet deze thema’s in de kijker

Deze thema’s kunnen de kernwaarden of pijlers van je bedrijf vormen. Zij geven namelijk aan wie jij bent en waar jij voor staat. Je kan deze bijvoorbeeld op de homepage van je website zetten. Zo kunnen potentiële klanten zich ook sneller in jouw bedrijf herkennen en sneller beslissen om met jou in zee te gaan. Ook is dit duidelijke taal voor mensen die het hier niet mee eens zijn, zij kiezen er wellicht voor om met iemand anders samen te werken.

Wel of niet ondernemen met impact?

Aan impactvol ondernemen is een groot voordeel verbonden: je trekt de mensen, organisaties of bedrijven aan waar jij mee wilt samenwerken. Je herkent elkaar in gedeelde waarden. Heb je een sterke boodschap, dan kun je hiermee zelfs nog meer klanten aantrekken.

Er is wel een klein risico aan verbonden: er gaan ook mensen afhaken. En misschien ga je zelf een keer een samenwerking moeten afwijzen omdat je je niet herkent in hun visie. Helaas lijkt dit er ook bij te horen om je eigen koers uit te stippelen.

Laatste voorbeeld van ondernemen met impact

Om alles nog eventjes concreet te maken, kijken we even naar eenmanszaak van de auteur van dit artikel. Op zijn homepage zet hij de kernwaarden duurzaamheid en diversiteit in de kijker.

Hij zet in op duurzaamheid door zich in zijn stad en regio enkel per fiets te verplaatsen. Ook is hij een pleitbezorger van diversiteit: het maakt hem niet uit wat iemands achtergrond is, hij gelooft dat simpelweg iedereen tot groei en tot bloei kan komen!

Durft jouw bedrijf of organisatie impactvol te handelen? En heb je een fotograaf en / of webdesigner nodig? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Doe jij aan ondernemen met impact? Waar zet jij dan op in?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Wat reizen me leerde

Wat reizen me leerde

Hoewel reizen en ondernemen twee verschillende dingen zijn, hebben ze toch heel wat overeenkomsten. Tijdens het reizen ontwikkelde ik namelijk nieuwe skills en scherpte ik bestaande vaardigheden aan. Dingen die mij als ondernemer goed van pas...

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

In een wereld vol digitale beeldtaal wil je natuurlijk dat jouw website opvalt tussen die al die andere sites. Een manier om dat te doen is werken met minimalistisch webdesign. Wat is dat en hoe begin je daaraan? Je leest het in dit...

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Op je website wil je jouw idee, organisatie of onderneming online laten schitteren. Daar horen goede foto’s bij. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan? En hoe kies je je foto’s voor een goede fotoserie? Je leest het in dit artikel.Waarom heb je een...

Pin It on Pinterest

Share This