Hoe kom je een recessie of crisis door?

3 okt 2022 | ondernemen

ondernemers recessie crisis

We horen de laatste tijd onheilspellende berichten op economisch vlak. Over een naderende recessie en torenhoge energieprijzen. Niet leuk, want we moeten als zelfstandige wel het hoofd koel houden. Maar hoe kom je nu als ondernemer een recessie of crisis door? In dit artikel deel ik een aantal tips met je.

Disclaimer: ik ben geen financieel expert, ik deel hier enkel tips vanuit mijn eigen ervaringen. Als je belangrijke beslissingen wilt nemen, dan raad ik je aan om een financieel expert om raad te vragen. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

Helaas is het van alle tijden: na tijden van voorspoed en zelfs overvloed kan er altijd wel een economische recessie of zelfs een crisis aanbreken. Dat je zulke momenten als zelfstandig ondernemer kan voelen, staat als een huis boven water. Maar gelukkig kan je het leed wel enigszins verzachten.

Zo kun je je hier al op voorbereiden in betere tijden door al van tevoren een aantal maatregelen te nemen. En als de mindere tijden aanbreken, dan is het vooral belangrijk om het hoofd te koel te houden. Hoe lastig dat ook is.

Tips om crisis of recessie door te komen

Tip 1: leg een noodfonds of buffer aan

Ondernemen is risico nemen. Je weet eigenlijk nooit hoeveel er in een maand binnenkomt. Mochten je opdrachten of verkopen tegenvallen, dan heb je altijd iets om op terug te vallen. Sommige ondernemers houden het op een buffer van driemaal de maandelijkse uitgaven, Belgische banken raden doorgaans aan om een noodfonds van zes maanden aan inkomen achter de hand te houden.

Wil je weten hoeveel je het best opzij legt? De Nederlandse stichting NIBUD ontwikkelde een online tool waarmee je je eigen financiële buffer kunt berekenen.

Zeker in crisistijden heb je klanten nodig. Ontdek hier hoe je meer klanten kan krijgen als ondernemer.

Tip 2: hou overzicht, ken je cijfers

Dit klinkt heel erg saai, maar het kan je enorm goed helpen. Neem een leeg Excel-bestand of een blad papier en onderzoek wat je jaarlijkse inkomsten en uitgaven zijn. Bekijk hoeveel je kwijt bent aan je leveranciers, de sociale bijdragen en aan de belastingen.

Als je dit voor je bedrijf hebt gedaan, is het ook raadzaam om dit voor je huishouden te doen. Als je dit zowel voor je professioneel als privéleven hebt gedaan, weet je altijd hoeveel je nodig hebt om rond te kunnen komen. Verandert je situatie? Doe een herberekening situatie en je weet wat je te wachten staat.

Benieuwd waar je belastingen naar toe gaan? Lees hier waarom je als zelfstandige in België zoveel belasting moet betalen.

Tip 3: betaal je rekeningen meteen of vraag uitstel aan

Niks zo fijn om de binnenkomende rekeningen meteen te betalen. Na de betaling steek je ze meteen weg in een al dan niet digitale ordner of classeur.

Staat het water je aan de lippen? Niet fijn! Neem gerust contact op met het bedrijf of de instelling waar je nog een openstaande factuur hebt. Je kan om uitstel van betaling vragen of om betaling in termijnen.

Benieuwd waar je belastingen naar toe gaan? Lees hier waarom je als zelfstandige in België zoveel belasting moet betalen.

Tip 4: hou je vaste lasten laag

Ook dit is geen leuke tip, maar wel eentje die je heel wat kan helpen. Eens je overzicht over je vaste lasten hebt, kun je gaan kijken waar je kunt besparen. Misschien kun je wel een voordeliger energiecontract of telefoonabonnement afsluiten.

Wat per maand enkele tientjes is, kan op jaarbasis honderden, zo niet duizenden, euro’s schelen.

Tip 5: ga geen schulden aan

Heel wat bedrijven bieden betalingsplannen aan. Het kan misschien handig zijn om je nieuwe computer in meerdere termijnen te betalen, maar je betaalt er altijd een rente bovenop. Nu is het eventjes niet het moment. Misschien ook niet om grote leningen bij financiële instellingen aan te gaan.

Ben je bang dat je in het rood kan gaan? Blokkeer roodstand op je rekeningen en dan kan je dit niet meer overkomen.

Tip 6: maak gebruik van steunmaatregelen

Het kan zijn dat het water je echt aan de lippen staat. Zoiets kan gebeuren in heel moeilijke tijden, zoals tijdens de lockdowns in volle coronacrisis. Toen keurden de Nederlandse en Belgische overheden aan aantal financiële steunmaatregelen voor ondernemers goed.

Mocht men over gaan tot zulke maatregelen, dan kun je overwegen om er gebruik van te maken. Verdiep je goed in de voorwaarden: zo kom je erachter of en wanneer je het moet terugbetalen.

Wel of geen financieel expert nodig? Ontdek hier of je wel of geen boekhouder nodig hebt.  

Tip 7: als het niet meer lukt – ga in loondienst

In lastige tijden kan ondernemen soms een te groot risico zijn, zeker als je fulltime zelfstandige bent. Met optimisme kan je heel ver komen, maar als nood wet breekt, kan je altijd overwegen om terug in loondienst in te gaan.

Misschien kun je als werknemer wel dezelfde dingen doen die je als ondernemer deed. Of wellicht heb je thuis nog ergens een diploma liggen waarmee je vast wel ergens in loondienst kan gaan. Je hoeft zoiets niet voltijds te doen, dat kan ook parttime. En als het weer beter gaat, dan kun je het ondernemen altijd terug oppakken.

Conclusie

Uiteindelijk is het vooral belangrijk om je dus voor te bereiden op minder goede tijden door je cijfers te kennen een buffer aan te leggen. Als de miserie begint, dan zit je nog op het droge. Mocht je in financieel zwaar weer verkeren, dan kun je gebruik maken van uitstel van betalingen of zelfs van steunmaatregelen voor ondernemers vanuit de overheid. En wat als het echt niet lukt? Dan kun je gewoon terug in loondienst gaan.

Disclaimer (bis): ik ben geen financieel expert, ik deel hier enkel tips vanuit mijn eigen ervaringen. Als je belangrijke beslissingen wilt nemen, dan raad ik je aan om een financieel expert om raad te vragen. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

Welke tip heb jij om een recessie of crisis door te komen?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Pin It on Pinterest

Share This