Personal branding voor creatieve ondernemers

19 Nov 2022 | ondernemen

personal branding voor creatieve ondernemers

Als creatief ondernemer moet je jezelf goed kunnen verkopen. Een manier om dat te doen is “personal branding”, jezelf als merk neerzetten. Hoe begin je hieraan en hoe kan je dat volhouden? In dit artikel lees je alles over personal branding voor creatievelingen!

Ben je een creatief ondernemer? Dan is de kans groot dat je zelfstandige in België of zzp’er in Nederland bent. Als je zelfstandig ondernemer bent, dan moet je veel dingen zelf doen. Zoals het werven van klanten door middel van promotie. Jezelf promoten kun je op twee manieren doen: je bouwt een merk waarbij je jezelf minder in de spotlights zet, of je gaat juist van jezelf een merk maken via social media en wel in de schijnwerpers staan. Dat is personal branding.

Door jezelf als creatieve professional in de schijnwerpers te zetten, laat je zien wie je bent en wat je in je mars hebt. Mensen werken nu eenmaal graag met andere mensen samen. En mensen kopen ook graag bij andere mensen. En door aan personal branding te doen, kun jij de personen aantrekken met wie jij graag samen wilt werken!

Ben je nog niet begonnen omdat je nog niet weet wat je wil? Lees dan hoe je ontdekt wat bij jou past.

Starten met personal branding

Om te beginnen, start je het best vanuit jezelf als mens. Een persoonlijk-professionele strategie kun je al beginnen met een brainstorm:

 • Je WHY of waarom: waarom wil je doen wat je wilt doen? Bijvoorbeeld: Jean wil met zijn design de wereld mooier en schoner maken.
 • Je wat en wie: wat doe je en voor wie doe je het? Bijvoorbeeld: Jean doet dat door muurschilderingen te ontwerpen en te creëren met behulp van plantaardige verf. Hij doet dat voor horecazaken die duurzaamheid heel belangrijk vinden.
 • Je resultaat: wat krijgen mensen als ze met jou samenwerken? Jean zorgt er met zijn muurschilderingen voor dat horecazaken terugkerende klanten krijgen die zich goed voelen in een prachtig en rustgevend interieur.
 • Je werkwijze: hoe ga je te werk? Zo biedt Jean een gratis adviesgesprek waarna mensen zelf beslissen of ze met hem in zee gaan. Zij die ervoor gaan, krijgen dit scenario: een brainstormgesprek, een week later tekent Jean met potlood alle lijnen voor de muurschildering. Zeven dagen later komt hij terug om alles te gaan schilderen. En weer een week later komt hij terug voor een final touch. Zijn werk levert hij binnen een maand tijd.
 • Je unique selling point: wat maakt jou net een beetje anders? In plaats van harde concurrentie aan te gaan met concullega’s, kun je juist mensen aantrekken door jouw unieke werkwijze in de kijker te zetten. Zo heeft Jean niet alleen een geheel eigen herkenbare stijl, maar gebruikt hij het bedrijf waar hij mee samenwerkt als inspiratiebron. Hij beschikt over de juiste tools om de inspiratie bij zijn klanten te laten opborrelen!

Wil je hier meer over weten? De Nederlandse Kamer van Koophandel heeft dit gemaakt: een online stappenplan voor personal branding voor startende ondernemers.

Dit is ook een belangrijke stap naar authentiek ondernemen. Wil je weten hoe je dat kan doen, lees dan hier hoe je kan ondernemen vanuit authenticiteit.

Communiceer herkenbaar en consequent

Antwoorden op bovenstaande vragen heb je echt nodig voor je communicatie. Als dat een beetje helder is, kun je aan je communicatie gaan werken. Daarbij zijn herkenbaarheid en consequentie de toverwoorden. Je wil ten slotte opvallen in die eindeloze tijdlijnen van gebruikers van social media die honderden mensen volgen.

Je kan dat doen door een duidelijke huisstijl naar voren te brengen:

 • Kleuren: gebruik consequent dezelfde kleuren. In je logo, op je website, op je social media en zelfs in je foto’s.
 • Lettertype: op de website, het papieren visitekaartje en de social media sjablonen kun je ook blijven werken met hetzelfde lettertype. Zelfs dit vergroot je herkenbaarheid.
 • Logo: dit kun je zelf ontwerpen of laten ontwerpen. Begin je net? Dan kun je met een eigen ontwerp beginnen en dit later uitbesteden als je iets beters wilt. Zorg ervoor dat je kleuren hierin terugkomen en dat het echt staat.
 • Fotografie: niks tegen stockfoto’s, maar in geval van personal branding kies je beter voor professionele foto’s van jezelf. Huur een fotograaf in om geweldige beelden van jou te maken die jij kunt gebruiken. Het is even een investering, maar je kan er echt een aantal jaren mee vooruit.
 • Social media: gebruik sjablonen. Je kan die eenvoudig ontwerpen in Canva en blijven gebruiken. Je vaste kleuren, lettertypes en professionele foto’s kun je hierin terug laten komen.
 • Website: steek werk in een professionele website! Je kan dat zelf doen of laten doen. Als je dit uitbesteed aan een professionele webdesigner, kan je er zeker van zijn dat je een website hebt die staat als een huis!

Ben je klaar om te starten met een eigen bedrijf? Lees dan hier hoe je zelfstandig kan worden.

Of ben je net gestart en op zoek naar samenwerkingen? Lees dan hier hoe je aan meer klanten kan komen.

Zelf doen of uitbesteden?

Soms ben je als startende ondernemer aan een beperkt budget verbonden en wil je zoveel mogelijk zelf doen of low budget oplossen. Helemaal prima, maar laat dan een paar kritische ogen meekijken om te controleren of alles echt goed is opgebouwd.

Besteed je zaken liever uit, dan kun je alvast op zoek gaan naar een graphic designer, want die kan jou al helpen met een logo, kleurgebruik en lettertype. En als je dat hebt, dan kun je contact leggen met een fotograaf en een webdesigner. Ben je op zoek naar een webdesigner die ervaring heeft met personal branding en die ook je fotografie kan leveren? Of zoek je een fotograaf die personal branding shoots doet? Dan mag je mij altijd een bericht sturen, want ik kan je daarbij helpen.

Doe jij aan personal branding? En wat zijn jouw tips?

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Wat reizen me leerde

Wat reizen me leerde

Hoewel reizen en ondernemen twee verschillende dingen zijn, hebben ze toch heel wat overeenkomsten. Tijdens het reizen ontwikkelde ik namelijk nieuwe skills en scherpte ik bestaande vaardigheden aan. Dingen die mij als ondernemer goed van pas...

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

In een wereld vol digitale beeldtaal wil je natuurlijk dat jouw website opvalt tussen die al die andere sites. Een manier om dat te doen is werken met minimalistisch webdesign. Wat is dat en hoe begin je daaraan? Je leest het in dit...

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Op je website wil je jouw idee, organisatie of onderneming online laten schitteren. Daar horen goede foto’s bij. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan? En hoe kies je je foto’s voor een goede fotoserie? Je leest het in dit artikel.Waarom heb je een...

Pin It on Pinterest

Share This