Hoe kun je een schoolgebouw fotograferen?

9 jun 2023 | fotografie, scholen

schoolgebouw fotograferen | Foto: Jochem Oomen Fotografie

Ben je als schoolteam op zoek naar goede foto’s van je schoolgebouw? Of ben je architect en zoek je sterke beelden van je creatie? Je kan een fotograaf inhuren, maar het ook laten doen door iemand uit je team. Maar, hoe doe je dat eigenlijk, een schoolgebouw fotograferen? Ontdek hier zeven tips waar je meteen mee aan de slag kunt!

Als je een schoolgebouw fotografeert, doe je in principe aan architectuurfotografie. Een koud kunstje voor de gemiddelde architectuurfotograaf. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het fotograferen van een onderwijsinstelling. Je wilt namelijk dat de meest aantrekkelijke visuele aspecten van een school in de kijker worden gezet.

Het is belangrijk om te focussen op architecturale aspecten en zaken die typisch zijn voor de betreffende onderwijsinstelling. Werkt de school hoofdzakelijk met digitale middelen? Neem dat mee in de fotoreeks! Beschikt het instituut over een prachtige sportinfrastructuur? Fotografeer dat!

Ben je op zoek naar algemene tips om een gebouw te fotograferen? Hier vind je heel wat tips en tricks voor architectuurfotografie!

Zeven tips schoolgebouw fotograferen

1. Maak een keuze: fotografeer met of zonder mensen

Dit is voor veel scholen een groot dilemma. Komen er mensen in beeld? En zo ja, doe je dat herkenbaar of onherkenbaar? Als je voor beelden zonder mensen kiest, dan ga je een hele strakke fotoreeks hebben. Geweldig voor de schoolwebsite, want zo kun je je pedagogische middelen inzetten.

Kies je er wel voor om mensen te fotograferen, dan kun je ervoor kiezen om dat onherkenbaar te doen. Zo kun je werken met statief, langere sluitertijd en leerkrachten en leerlingen in beweging. Zo herken je de mensen enkel nog aan hun kleding. Bekijk hier een voorbeeld van een creatieve teamfoto met lange sluitertijd

Welke foto’s zet je eigenlijk op een schoolwebsite? Bekijk in dit artikel de mogelijkheden om jouw schoolwebsite visueel te laten schitteren!

2. Fotografeer de façade en de speelplaats

De buitenkant van een schoolgebouw kan net zo interessant zijn als de binnenkant. Ga op zoek naar interessante architecturale elementen van de façade. Onderzoek wanneer dat deel mooi belicht is en fotografeer dat dan.

Vaak zijn speelterreinen ook heel fotogeniek, omdat daar gekleurde speeltoestellen en groen aanwezig is. Gebruik dat!

3. Fotografeer aantrekkelijke binnenruimtes

Is de kelder van je school slechts een opslagruimte waar bijna niemand komt? Dan hoef je die niet te fotograferen. Maak liever beelden van verschillende klassen. Zorg dat er in de eindselectie foto’s zitten van lokalen voor de jongste en de oudste kinderen, zo kunnen potentiële ouders, leerkrachten of opdrachtgevers een goed beeld krijgen van het gebouw.

4. Kies voor daglicht of kunstlicht

Veel schoolgebouwen bevatten grote ramen, waardoor ze veel daglicht ontvangen. Maak daar gebruik van. In veel gevallen is het niet nodig om bij te flitsen. Heb je echter te weinig daglicht, dan kun je er ook voor kiezen om kunstlicht te gebruiken. Misschien geven de lichten van de lokalen een mooie lichtsfeer.

Vaak geef ik als tip om te kiezen tussen daglicht of kunstlicht, om gemixte kleurtemperatuur te voorkomen. Natuurlijk, als je weet hoe je hiermee moet werken, kun je dit wel proberen.

Meer tips nodig om aan een goede reeks beelden te komen? Lees hier hoe je aan een sterke fotoserie komt.

5. Werk met groothoek

Deze tip wordt alom toegepast in de architectuurfotografie. Door een groothoeklens te gebruiken, heeft je camera een groter bereik dan het menselijk oog. Heel handig voor de façadefoto.

Daarnaast zijn klaslokalen in grote steden niet altijd ruim opgezet. Dus als je deze met een groothoeklens fotografeert, krijg je meer in beeld en lijken de lokalen ook nog eens groter! Plaats je zulke beelden later op een website, dan benadrukken deze foto’s ook nog eens het ruimtegevoel.

Op zoek naar tips om de juiste lens te kiezen? Lees hier welke lens het meest geschikt is voor jouw type fotografie!

6. Werk met kleur

Schoolgebouwen zijn plaatsen waar kleur te vinden is, zeker in basisscholen. In scholen voor leerlingen jonger dan 12 jaar, kom je vooral felle kleuren tegen. Gebruik deze in je beelden. In middelbare scholen lijken de kleuren iets minder verzadigd te zijn. Deze geven iets sneller een zakelijkere indruk.

Verder doet de kleur groen het altijd goed, omdat groen immers rust uitstraalt. Heb je een groene speelplaats? Of staat je school in een groene omgeving? Zet dat in de verf, dat hebben potentiële leerlingen, ouders en collega’s graag!

7. Lees het licht

Ga je midden op een zomerdag een schoolgebouw fotograferen? Dat is in de meeste gevallen niet zo’n goed idee. Je hebt dan namelijk keihard licht, wat voor harde beelden zorgt. Wil je uitnodigende foto’s maken, gebruik dan zacht licht. Dat vind je ’s winters de gehele dag door, in de lente, de zomer en de herfst voor 10u ’s ochtends en na 17u ’s middags.

Ontkom je niet aan hard licht? Kijk dan of je het licht kan verzachten. Dat kan door het zonlicht te filteren met bijvoorbeeld een zonnewering of gordijn. Eigenlijk is de beste tip om eerst de lichtwerking van een schoolgebouw te observeren en om pas later met een camera en lenzen terug te komen.

Meer tips nodig voor daglichtfotografie? Ontdek hier hoe je zonder flits geweldige daglichtfoto’s kan maken!

Conclusie

Het fotograferen van een schoolgebouw is dus een vak apart. Je volgt de regels van de architectuurfotografie, maar zet pedagogische elementen en kleur extra in de verf. Als je dit consequent blijft toepassen, heb je een geweldige fotoreeks om je schoolgebouw aan de buitenwereld te presenteren.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Lees hier meer

Hoe maak je een duurzame website?

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om je eigen website te verduurzamen. In dit artikel lees je hoe je zelf een duurzame website kan maken. Waarom zijn websites vervuilend?“Als het internet een...

Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel. Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?Sinds de digitale fotografie haar intrede deed,...

Waarom kiezen voor Ecosia?

Bij iedere online zoekopdracht laat je een ecologische voetafdruk achter. Bij groene zoekmachine Ecosia wordt dat gecompenseerd. Want, terwijl je zoekt, worden er nieuwe bomen geplant. Hoe werkt dit? En waarom zou je kiezen voor Ecosia? Je leest het in dit artikel.Waarom zijn zoekmachines...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This