Zes tips: social media en ondernemen

7 Jul 2023 | ondernemen

social media en ondernemen

Als ondernemer kun je er echt niet omheen: social media heb je nu eenmaal nodig om je aanbod in de kijker te zetten. Maar hoe gaan social media en ondernemen goed samen? In dit artikel deel ik zes tips met je die echt kunnen werken!

Waarom heb je social media nodig?

Werk je alleen met een website? Een gemiste kans! Werk je enkel met een nieuwsbrief? Ook een gemiste kans! Social media zijn namelijk een handige manier om in gesprek te gaan met jouw doelgroep. Mensen kunnen je volgen, contact met je opnemen en samenwerkingen aangaan.

Soms kom ik ook ondernemers tegen die enkel met social media werken. Die zelfs geen website hebben. Ook dat vind ik jammer, want het kan altijd zomaar gebeuren dat een social medium ophoudt te bestaan. Dan is je website het alternatief. Eigenlijk is het een en-en-verhaal: je website en social media vullen elkaar aan. Al helemaal mooi als je er ook nog een nieuwsbrief bij hebt!

Nog niet overtuigd van de website? Lees hier waarom iedere ondernemer een website nodig heeft!

Strategie social media en ondernemen

Ben je vooral van plan om filmpjes van je kat en foto’s van je vakantie te delen? Heel leuk, maar daar kunnen je professionele contacten waarschijnlijk niet zoveel mee. Om je strategie social media en ondernemen te laten slagen, volg je het best de volgende vijf tips:

1. Kies social media waar je doelgroep te vinden is

Is je doelgroep vooral jonger dan dertig en bezig met fashion? Dan heb je TikTok nodig. Zijn het vooral dertigers? Dan kom je niet onder Instagram uit. Of is je doelpubliek ouder dan veertig jaar? Overweeg dan toch maar Facebook. Of speelt leeftijd geen rol en gaat het vooral om formele netwerken? Dan is LinkedIn je partner in crime!

Zoals je in mijn footer, of het onderste deel van de website kan zien, zijn mijn professionele social media vooral Facebook, Instagram en LinkedIn. Dit omdat ik als fotograaf en webdesigner samenwerk met mensen, bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren. Je kan me ook op TikTok vinden, maar daar zit ik nog in de verkennende fase.

Ben je als startende ondernemer op zoek naar klanten? Ontdek dan hier hoe je aan klanten kan komen.

2. Hergebruik je content op social media

Moet je nu voor ieder platform nieuwe content creëren? Natuurlijk niet, je kan het jezelf makkelijk maken en dezelfde inhoud via verschillende kanalen delen. Een post voor Facebook kan je evengoed gebruiken voor LinkedIn of Instagram. En een Instagram reel (korte video) kun je opslaan op je telefoon en opnieuw posten op TikTok. 

Omdat ik zelf een professional in stilstaand beeld ben (hallo fotografie en webdesign!), geef ik de voorkeur aan posts (berichten). Ik gebruik foto’s of zelfgemaakte beelden die ik voorzie van tekst en op verschillende kanalen opnieuw gebruik. Scheelt me echt uren werk!

3. Plan je social media posts in

Betekent het dat je dan iedere dag met social media bezig moet zijn? Dat kan, maar hoeft niet. Tegenwoordig hebben Facebook, Instagram en LinkedIn plan tools waarmee je een reeks posts voor een aantal dagen of weken al in kan plannen. Je kan daarbij zelf het moment van publicatie bepalen.

Deze mogelijkheid vind ik zelf ideaal. Eenmaal per week plan ik een uurtje in waarbij ik mijn social media posts schrijf en inplan op mijn social media platforms. Deze worden vervolgens automatisch gepubliceerd.

4. Post met mate

Wat het maken van posts betreft: ik zou zeggen, doe dat als ondernemer maximaal drie keer per week. Anders kan het teveel worden voor je volgers en gaan je ze ontvolgen. Wat stories (tijdelijke verhalen) betreft: dit kun je wel iedere dag doen, vanwege het vluchtige karakter hiervan. Deze verdwijnen automatisch na 24 uur.

Persoonlijk hou ik het ook bij drie keer posten per week. Als ik de energie heb, kun je me soms dagelijks op stories vinden. Maar doorgaans heb ik het zo druk, dat ik die stories vergeet! Werkpuntje voor mezelf: meer met stories bezig zijn…

5. Gebruik een herkenbare stijl

Niets zo handig voor je volgers om te zien dat je met een herkenbare stijl werkt. Zo kun je content voor je posts in de online tool Canva maken in je huisstijl. Daarbij maak je gebruik van je logo, kleuren, vormen en lettertypes. Dat kun je ook doorvoeren in je schrijfstijl: misschien hanteer je eerder een informele stijl, of juist toch een formele; aan jou de keus.

Persoonlijk hou ik het ook bij drie keer posten per week. Als ik de energie heb, kun je me soms dagelijks op stories vinden. Maar doorgaans heb ik het zo druk, dat ik die stories vergeet! Werkpuntje voor mezelf: meer met stories bezig zijn…

Het is belangrijk om dichtbij jezelf te blijven, het gaat om authentiek ondernemen. Meer weten over authentiek ondernemen? Bekijk dan hier tips om een authentiek ondernemer te zijn!

6. Hou het sociaal

Social media heet niet voor niets social media. Het zijn vandaag de dag eigenlijk dorpspleinen waarbij bekenden en onbekenden met elkaar in gesprek gaan. Berichten kun je liken, van commentaar voorzien of sharen (delen). Daarnaast hebben alle genoemde social media ook de mogelijkheid om privéberichten te sturen.

Dit vind ik eigenlijk het leukste aan social media. Via Facebook, Instagram, LinkedIn en TikTok leerde ik heel wat nieuwe mensen kennen. Sommigen werden niet alleen volger van mijn eigen onderneming, maar later ook klant of co-worker!

Conclusie

Ben je een ondernemer, dan is die social media toch echt nodig. Je kan gewoonweg niet meer zonder. Kies de juiste kanalen, werk ik een persoonlijke strategie uit, post regelmatig en ga vooral in interactie met andere ondernemers of potentiële klanten. Ik wens je veel succes en vooral veel plezier toe met social media!

Wat is jouw favoriet social medium? En waarom?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Pin It on Pinterest

Share This