Tweedehands of niet?

8 May 2024 | fotografie, webdesign

Tweedehands of niet | Jochem Oomen webdesign fotografie | Foto: Sander de Wilde

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het verschilt vaak per product.

Al jaren zijn tweedehandswinkels en -platformen enorm populair, zoals online markten en vintage kledingwinkels. Maar ook voor fotoapparatuur vind je gespecialiseerde tweedehandswebsites en -winkels, zoals Kamera Express Tweedehands. Het aanbod voor tweedehands fotoapparatuur en laptops is enorm uitgebreid; je vindt er voor elk wat wils.

Waarom voor tweedehands kiezen?

Het kiezen voor tweedehands fotomateriaal heeft twee belangrijke redenen:

  • Duurzaam: door voor tweedehands te kiezen neem je deel aan de circulaire economie; in plaats van nieuw kies je voor iets wat al gebruikt is. Daardoor bespaar je op grondstoffen voor bijvoorbeeld chips. En de bijbehorende mijnbouwindustrie is geen duurzame sector.
  • Budget: wie voor tweedehands kiest, spaart vaak veel geld uit. In plaats van een nieuwe lens kun je bijvoorbeeld meerdere lenzen kopen.

Ook steeds meer ondernemers kiezen tegenwoordig voor duurzaamheid. Dit valt in België onder “ondernemen met impact”. Wil je hier meer over weten? Lees hier alles over ondernemen met impact.

Dilemma: tweedehands of niet?

Het kiezen voor tweedehands fotomateriaal heeft twee belangrijke redenen:

Dat zijn natuurlijk ideale argumenten om meteen over te schakelen op tweedehands. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je tweedehands fotomateriaal of een tweedehands laptop koopt. We bekijken het hieronder.

Tweedehands fotomateriaal – wel of niet?

Hierbij is het antwoord simpel: voor fotografie kan je alles tweedehands aanschaffen, maar let op bij de aankoop van een tweedehands systeemcamera. Systeemcamera’s bevatten namelijk software die regelmatig geüpdatet moet worden. Mogelijk gaat dat een aantal jaren goed, maar het zou kunnen dat je tweedehands systeemcamera na een aantal jaren geen nieuwe updates meer ondersteunt.

Dit kun je zeker wel tweedehands aanschaffen:

  • Lenzen: deze gaan echt een eeuwigheid mee. Voor de Canon-gebruikers onder ons: je kan zelfs tweedehands Canon EF-lenzen kopen en deze via een EF-RF adapter aansluiten op je RF-systeemcamera!
  • Statieven: ook deze gaan heel lang mee
  • Spiegelreflexcamera’s: deze zijn nog altijd heel handig als reservecamera naast je systeemcamera

Twijfel je tussen een spiegelreflex of een systeemcamera? Ontdek dan hier welk type camera voor jou het meest geschikt is.

Hier moet je op letten bij de aankoop van tweedehands fotomateriaal:

  • Gebruikerssporen: denk aan krassen, deuken of afgebladderde verf. In sommige tweedehandswinkels kun je de tweedehands fotoapparatuur eerst fysiek checken en uitproberen voordat je tot aankoop overgaat. Bij online platformen krijgen de gebruikerssporen ook een cijfer.
  • Nazicht: heel wat tweedehandsbedrijven doen eerst nazicht voordat ze fotomateriaal doorverkopen. Sommige platformen geven hier ook een cijfer voor.
  • Garantie: platformen en winkels als Kamera Express bieden een beperkte garantie op sommige tweedehandsproducten, dat kan altijd welkom zijn.

Tweedehands laptop – wel of niet?

Ook hier is het antwoord simpel: heb je de laptop voor louter basale taken nodig? Denk aan e-mails versturen, surfen op het internet en MS Office gebruiken. Dan kun je prima een tweedehands laptop kopen. Maar gaat het om complexere handelingen, zoals het bewerken van foto’s en video’s, dan is het antwoord eerder nee. 

Hier komt weer het argument van de software-updates om de hoek kijken: bedrijven als Apple bieden doorgaans gedurende heel wat jaren software-updates aan. Is je tweedehands MacBook Pro al een aantal jaren oud? Dan heb je nog een beperkt aantal jaar recht op updates. Na een tijdje vervalt dat. En dat kan nadelig zijn voor je cyberveiligheid.

Refurbished laptop – wel of niet?

Draag je duurzaamheid hoog in het vaandel of is budget een struikelblok? Dan bestaat er nog een interessant alternatief: een refurbished laptop. Bedrijven kopen oude laptops op en geven deze een update waardoor deze nog een heel aantal jaren mee kan gaan. Dat noemen we “refurbished”. In Jip en Janneke taal: de buitenkant ziet er hetzelfde uit, de binnenkant is vernieuwd.

Schaf je bijvoorbeeld een refurbished MacBook Pro aan, dan is er nog wel een addertje onder het gras: namelijk ook weer die software updates, maar dan in mindere mate. Bijvoorbeeld: als je een Macbook Pro uit 2020 aankoopt in het jaar 2024, dan kun je updaten tot het een bepaald jaar. Maar hij gaat doorgaans wel een jaar of 9 mee. Dat betekent dat je na een bepaald jaar geen updates meer hebt voor je besturingssysteem.

Laptop – toch nieuw?

Krijg je geen updates meer voor je besturingssysteem? Dan ga je dat ook merken met programma’s als Lightroom of Photoshop. Je hebt dan geen toegang meer tot de nieuwste functies.

Vanuit duurzaamheids- en financieel oogpunt is het misschien juist toch wel interessanter om voor de aankoop van een nieuwe laptop over te gaan. Je tast even diep in de buidel, maar hebt er ook langer profijt van.

Wist je dat je ook een duurzame website kan maken? Kijk hier wat een duurzame website is en hoe dat je die maakt.

Conclusie

Tweedehands is een goede keuze voor wie duurzaamheid en budget belangrijk vindt. Toch is het ene product geschikter als tweedehandsaankoop dan het andere. Zo kun je bij fotografie gerust alles tweedehands aanschaffen, behalve systeemcamera’s. Overweeg je een tweedehands laptop? Dan is dat handig voor de basics. Wil je meer? Tast dan dieper in de buidel en ga voor nieuwkoop. Het gaat immers veel langer mee. Ook dat is dan duurzaam.

Werk jij met tweedehands of refurbished producten?

Deze pagina bevat meerdere affiliate links. Kijk hier voor meer informatie.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Zowel Divi als Elementor zijn razend populaire WordPress-themabouwers. Je kan er min of meer hetzelfde mee, maar ze werken alle twee wel heel anders. Maar welke is nu voor jou het beste? Die keuze is vooral persoonlijk. Aan de hand van de voor- en nadelen van dit artikel kun je kiezen of Divi...

Pin It on Pinterest

Share This