Hoe weet je wat bij je past?

26 May 2022 | ondernemen

Wat past bij mij?

Het negen tot vijf leventje achter je laten en voor jezelf beginnen is iets fantastisch. Maar hoe kom je nu te weten wat jouw ideale baan is? In dit artikel krijg je een antwoord op de vraag “wat past bij mij?” Ik doe dat aan de hand van mijn eigen ervaringen.

Om halfacht op je werk aankomen en om halfvijf de deur achter je sluiten. Meer dan tien jaar lang werkte ik fulltime in het basisonderwijs waar ik absoluut een geweldige tijd heb gehad. Als twintiger en begin dertiger bruiste ik van de energie. Ik was zelfs zo’n stuiterbal dat ik iedere avond een andere activiteit deed. Maandagavond gewoon doorwerken voor de school, dinsdagavond een bijspijkercursus Frans, woensdagavond een bijeenkomst met andere fotografen, donderdagavond amateurtheater, zaterdagochtend de voorbereiding voor een tweejaarlijkse parade en zaterdagmiddag een fotowandeling met de eerdergenoemde groep fotografen.

Een druk leven hé? Dit heb ik bijna tien jaar volgehouden en ik heb hier geen spijt van gehad. Ik had immers enorm veel energie (ook na een hele dag lesgeven) en moest die in mijn vrijetijd kwijt. Daarom zocht ik activiteiten uit die mij lagen en die ik graag deed.

Onderzoek je talenten in je vrijetijd

Doorheen de jaren merkte ik dat ik sommige dingen net iets liever deed dan andere. En bepaalde zaken kon ik gewoon eenmaal beter. Zo kreeg ik vaak in mijn omgeving te horen dat de mensen mijn foto’s zo mooi vonden. “Dank je wel”, zei ik dan, “ik doe gewoon wat ik leuk vind.” “Maar je hebt er echt een oog voor”, kreeg ik dan te horen.

Heel leuk al die positieve bevestiging, ik merkte dat ik aanleg voor fotografie had. En zo besloot ik om na een paar jaar een opleiding tot fotograaf te gaan volgen. Het was zo tof om te doen dat ik er mijn beroep van wilde maken. Wil je voor jezelf beginnen en weet je niet wat je wilt doen? Voer je hobby’s uit en onderzoek in welke je het sterkst bent. Vaak krijg je ook feedback van je omgeving. Mensen laten het wel merken als je ergens in uitblinkt.

Wel of geen opleiding volgen?

Je kan, zoals ik, de lat voor jezelf hoog leggen. Ik koos voor een opleiding tot professioneel fotograaf. Ik begon daarmee aan een kunstenhogeschool, maar dat was toch te intensief in combinatie met parttime werken in het onderwijs. Daarom besloot ik om over te stappen naar een fotografieschool die ik in de avonduren en in het weekend kon volgen. Ik heb er drie jaar lang super interessante lessen gevolgd die mij heel veel hebben gebracht. Tip: woon je in België, weet dan dat deelname aan zulke lessen hooguit een paar honderd euro per jaar is. En je kan nog een getuigschrift krijgen ook.

Sommige mensen vinden een opleiding maar niks en doen alles op autodidactische wijze. Dat gaat natuurlijk ook. Google en YouTube zijn op dat vlak je beste vrienden. Ook kun je vaak een heleboel online cursussen vinden om je bepaalde vaardigheden eigen te maken.

Twijfel je er over of het ondernemerschap iets voor jou is? Bekijk dan hier de voor- en nadelen van ondernemen.

Je specialisatie kiezen

Daar stond ik dan in 2021 met een getuigschrift fotografie in de pocket, super! Alleen hoe moest ik nu verder gaan? Weer onderzocht ik waar ik mij het beste bij voelde. Dat was met name portret-, straat- en reisfotografie, vaak in daglicht. Ook vond ik het geweldig om websites te bouwen. Ik had inmiddels zelf een site en hielp mensen in mijn omgeving met webdesign. Al een tijd liep ik rond met het idee om deze te combineren: websites bouwen en deze voorzien van aangepaste fotografie, al dan niet door mijzelf of door een collega-fotograaf! Mijn unique selling point was geboren. Om mij verder te professionaliseren in webdesign en ondernemen, ging ik met een webdesigner als business coach in zee die mij de kneepjes van het ondernemen en van WordPress verder leerde.

In mijn geval ging dit proces dus geleidelijk. Het volgen van mijn gevoel, van mijn eigen talenten, hielp mij om mijn eigen koers te bepalen. Ben je bijvoorbeeld een fotograaf en wil je professioneel actief worden? Kies dan een specialisme om je profileren. Bijvoorbeeld interieur- of huwelijksfotografie. Ontwikkel daarin je eigen stijl om je te onderscheiden. Hoe doe je dat? Door gewoon datgene te kiezen waar jij het beste in bent en waar jij je het beste bij voelt. Zo ben je puur jezelf en is de garantie op succes veel groter!

Benieuwd naar hoe je voor jezelf begint? Lees hier hoe je zelfstandig ondernemer kan worden.

Je blijven ontwikkelen

Inmiddels ben ik al meer dan een jaar verder en heb ik heel wat bereikt: ik heb een eigen bedrijf wat mij helpt om rond te komen en vooral heel fijne samenwerkingen met supertoffe klanten! Recentelijk deed ik opdrachten voor mensen in de boeiende werelden van wetenschap, mode en dans. Waarschijnlijk zou ik deze mensen niet op een andere manier zijn tegengekomen! Verder blijf ik mezelf ontwikkelen: niet alleen fotografie en webdesign vind ik helemaal fantastisch, ik ben ook nog eens reisverslaafd. Daarom ontwikkel ik me nu verder als digital nomad.

Heb je ook je specialisme gekozen, dan kun je van start gaan. Als je een tijdje bezig bent, dan begint het waarschijnlijk snel te jeuken om iets nieuws uit te proberen. Lanceer een nieuw product, ga een intensieve samenwerking met andere ondernemers aan of probeer zelfs een nieuwe lifestyle! Als zelfstandige kun je je veel sneller ontwikkelen dan wanneer je in loondienst bent!

Wil je weten hoe je reizen en werken kan combineren? Lees hier hoe je digital nomad kan worden.

Welke tip heb jij voor mensen die willen weten wat er echt bij hen past?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Pin It on Pinterest

Share This