Wat reizen me leerde

2 Oct 2023 | nomaden, ondernemen

reizen

Hoewel reizen en ondernemen twee verschillende dingen zijn, hebben ze toch heel wat overeenkomsten. Tijdens het reizen ontwikkelde ik namelijk nieuwe skills en scherpte ik bestaande vaardigheden aan. Dingen die mij als ondernemer goed van pas kwamen. Lees hier hoe reizen mijn ondernemerschap beïnvloedt.    

Reizen doe ik al twintig jaar. Niet enkel privé, maar tegenwoordig ook voor fotografieopdrachten in het buitenland en omdat het een levensstijl is geworden. Ik beschouw mezelf als parttime digital nomad. Zo kun je me regelmatig vinden in Zuid-Europa en Noord- en Zuid-Amerika.

Al dat gereis heeft mij natuurlijk als mens en ondernemer veranderd. Onderstaande zaken leerde ik op reis en hielpen mij groeien in mijn ondernemerschap:

1. Reizen en ondernemen: flexibel zijn

Al kun je nog zoveel plannen als je wilt, uiteindelijk neemt de werkelijkheid een loopje met je agenda. Zo stuurde winterweer in Canada mijn plannen zodanig in de war, dat ik mijn workflow als digital nomad ter plekke moest aanpassen: straatfotografie werd natuurfotografie en die extra uren binnen zitten, omdat het buiten te koud was, leverde mij nadien een enorme voorsprong op. Ik kon zelfs een weekje vakantie nemen toen de kou vertrok, want de websiteprojecten, die op mijn to do list stonden, waren klaar!   

Op reis verloopt er eigenlijk vrij weinig zoals gepland, al helemaal buiten Noordwest-Europa en Noord-Amerika. Dan is het gewoon: go with the flow. Ook dat kom ik regelmatig tegen in mijn werk als fotograaf en webdesigner. De realiteit is als een golvende zee en je deint mee op de golven. Soms kabbelt het water en is het rustig, soms steekt er een storm op en heb je het ineens enorm druk.

Interesse in reizen en werken in Canada? Bekijk dan hier de gids “Calgary voor digital nomads”.

2. Reizen en ondernemen: improviseren

In heel wat culturen lijkt improviseren een levenskunst te zijn. Ik doe daar dan ook gretig aan mee. Als ik bijvoorbeeld naar Colombia of Albanië reis, boek ik enkel de eerste overnachting en dan zie ik wel waar ik naar toe ga en wat er op me afkomt.

Dat doe ik eigenlijk ook als ondernemer: zo focuste ik mij als startende zelfstandige op creatieve ondernemers, maar tegenwoordig trek ik vooral changemakers of impact ondernemers aan. Nu focus ik mij ook meer op deze groep.

Meer weten over changemakers? Lees dan hier hoe je kan ondernemen met impact.  

3. Reizen en ondernemen: beslissingen nemen

Om flexibel te zijn en te kunnen improviseren, moet je ook snel een besluit nemen. Bijvoorbeeld: je hebt een overnachting in een dorpje in de bergen geregeld, maar op het laatste moment wordt deze gecanceld. Wat doe je dan? Je gaat razendsnel op zoek naar een alternatief.

Zo werkt dat ook tijdens het ondernemen. Ik had me voorbereid op een fotoshoot met mooi zonlicht, maar de zon breekt niet door? Geen probleem, dan zoeken we snel een alternatief. Of die ene WordPress-plugin (stukje software) werkt niet meer? Dan zoek ik voor de klant een andere plugin die kan helpen.

Als WordPress-webdesigner werk ik niet alleen met bepaalde plugins, maar met nog meer zaken. Ontdek hier welke tool kit ik als webdesigner gebruik.

4. Reizen en ondernemen: mensen vertrouwen

Echt waar, de meeste mensen lijken het goed voor te hebben. Of zoals Rutger Bregman schrijft: “De meeste mensen deugen”. Zo heeft een land als Colombia serieuze veiligheidsissues, maar tegelijkertijd heb je hier de liefste mensen ter wereld. Zo belandde ik eens bij vrienden in een dorp omringd door 27 watervallen, weg van de stad. Hier ging de voordeur ’s nachts niet op slot, want de mensen vertrouwden elkaar.

Dit geldt ook bij ondernemen: mensen kiezen ervoor om met mij te werken. Zeker als je wachtwoorden voor webdesign met elkaar moet delen, ontwikkel je een vertrouwensrelatie. En dat is heel belangrijk.  

Vertrouwen is één ding, maar voorzorgsmaatregelen zijn soms ook nodig. Lees hier hoe je je WordPress-website veilig kan houden.

5. Reizen en ondernemen: risico’s nemen

Ooit verloor ik mijn bril in een waterval in de jungle, zo onhandig van mezelf! Omdat ik bijziend ben, kon ik dus niet zo ver kijken. Een familie bood hulp aan en bracht me terug naar een dorp, waar ik de bus naar de stad kon nemen. In het oerwoud wordt het niet aangeraden om een lift van onbekenden te accepteren, maar hier was het gewoon noodzakelijk. Ik vertrouwde op mijn intuïtie en nam al improviserend voorzorgsmaatregelen.

Risico’s nemen hoort ook bij het ondernemerschap. Zo investeerde ik duizenden euro’s in camera gear, software en coaching. En dat was het meer dan waard. Ik werd niet alleen beter in mijn werk als webdesigner en fotograaf, maar kon ook een langetermijnstrategie uitwerken.

Zo was ik een tijdlang fulltime ondernemer. Om hiertoe te komen, moest ik een strategie uitwerken. Bekijk hier hoe je voltijds zelfstandig ondernemer kan worden.

6. Reizen en ondernemen: je grenzen kennen

Doordeweeks feesten tot in de vroege uurtjes in een havenstad? Misschien niet zo’n goed idee als ik de volgende dag moet werken. Dat doe ik liever in het weekend. Op reis leerde ik mijn eigen grenzen kennen. Tegenwoordig neem ik op tijd rust en draaf ik niet altijd meer door.

Dat laatste doe ik als ondernemer ook. Ik heb zoveel ideeën en zoveel plannen om te verwezenlijken, maar ik doe enkel datgene wat kan. Wat ik niet kan uitvoeren, zet ik op papier en doe ik later.

Als ondernemer is het belangrijk om werk en privé te scheiden. Ontdek hier hoe je je professioneel en privéleven van elkaar scheidt.

7. Reizen en ondernemen: open zijn

Reizen deed ik ook regelmatig alleen. Alleen reizen betekent soms eenzaamheid, maar als je op jezelf bent aangewezen, ga je automatisch open staan voor nieuwe contacten. Zeker in landen in Latijns-Amerika is het heel gemakkelijk om nieuwe mensen te leren kennen. Jaren later heb ik met sommige van hen nog contact.

Die open minded instelling helpt mij ook als ondernemer: het vergroot mijn netwerk alleen maar. Niet alleen lokaal en in de Benelux, maar ook daarbuiten!

Conclusie

Een eigen bedrijf runnen is als reizen. Je zet een koers uit, maar je laat je ook beïnvloeden door wat erop je afkomt. Je gaat naar die ene stip aan de horizon, maar komt onderweg allemaal dingen tegen waar je mee moet dealen. Dat maakt het net zo spannend!

Wat heb jij geleerd van reizen?

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Pin It on Pinterest

Share This