Wat voor foto’s zet je op een schoolwebsite?

9 Mar 2023 | fotografie, scholen

foto's op een schoolwebsite

Als je een website voor een school bouwt, stel je jezelf al snel deze vraag: wat voor foto’s zet je eigenlijk op de site? Sommige scholen kiezen ervoor om mensen herkenbaar in beeld te brengen, anderen juist niet. In dit artikel krijg je tips mee over welke foto’s op een schoolwebsite kunnen en waar je rekening mee moet houden.

Voor een schoolwebsite kan je heel wat foto’s gebruiken, maar vaak denken leerkrachten en directies meteen aan de privacywetgeving. En terecht, want de fameuze GDPR of AVG zet mensen al jaren aan het denken. Ja, je mag als school foto’s van collega’s publiceren, mits zij daar zelf toestemming voor geven. Foto’s van kinderen ook, maar dan heb je toestemming van de ouders nodig. En liefst van de kinderen ook, want hoe ouder ze zijn, des te kritischer ze worden. Natuurlijk getuigt het ook van respect naar kinderen toe om dit aan hen te vragen.

Maar laat je vooral niet afremmen door deze privacywetgeving. Er zijn immers zoveel mogelijkheden!

Twijfel je of jouw schoolwebsite goed genoeg is? Lees dan hier waarom elke school een goede website verdient.

Wat moet je niet doen – stockfoto’s gebruiken

Regelmatig kom ik ze tegen: scholen die stockfoto’s gebruiken voor hun eigen website. Ja, je kan snel aan goede foto’s van kinderen in een schoolgebouw komen. En het zal vast wel in orde zijn qua privacy.

Maar wat zeggen stockfoto’s over jouw school? Eigenlijk helemaal niks. Een ouder die een kind in jouw onderwijsinstelling wil inschrijven, krijgt zo geen goede eerste indruk. Laat die stockfoto’s voor wat ze zijn en ga creatief aan de slag.

Wat moet je wel doen – een doel voor ogen houden en creatief zijn

Voordat je je website vol gaat zetten met geweldige foto’s, is het handig om eventjes het doel van je schoolwebsite onder ogen te nemen. Wil je een site waar de ouders foto’s van activiteiten kunnen zien of laat je die foto’s eerder zien op een besloten platform als Smartschool of ParnasSys?

Of is het primaire doel van een schoolwebsite niet het aantrekken van nieuwe leerlingen en nieuwe leerkrachten? Ga daar maar vanuit. Bedenk wat je nieuwe ouders en nieuwe collega’s alvast wilt laten zien voordat ze je school binnen zijn geweest. Zodra je die denkoefening hebt gemaakt, beslis je wat je nog meer kan laten zien.

Ideeën voor foto’s op een schoolwebsite

Zoals je merkt is er geen pasklaar antwoord op de vraag welke foto’s je op de site van je onderwijsinstituut zet. Het hangt echt af van school tot school. Hier krijg je wat ideeën:

1. Foto’s van leerlingen – herkenbaar in beeld

Dit doet het altijd goed en geeft meteen een eerste impressie van de school. Maar dan heb je natuurlijk wel expliciete toestemming nodig van ouders (en liefst van het kind zelf).

Collega’s kunnen je enorm veel beelden van leerlingen bezorgen, maar niet iedere foto is geschikt voor de website. Je zal moeten selecteren en nadien de foto’s ook nog moeten verkleinen voor online gebruik.

Wil je weten hoe je foto’s moet klaarmaken voor online gebruik? Ontdek hier hoe je foto’s kan verkleinen voor een website!

2. Foto’s van leerlingen –  onherkenbaar in beeld

Hier komt de creativiteit om de hoek kijken. Wat dacht je van knutselende kinderhanden in actie? Of een groepje leerlingen dat creatief met schaduwen omgaat?

Of misschien heb je een wel een fotograaf onder je leerkrachten. Je zou die kunnen vragen om te werken met lange sluitertijden, zo worden de kinderen onscherp en onherkenbaar.

3. Foto’s van het schoolgebouw

Misschien heb je wel een heel mooi schoolgebouw met kleurrijke klassen, strakke architectuur en een groene speelplaats. Zet zoiets in de kijker, want daar houden nieuwe ouders en nieuwe leerkrachten van!

Als je hiermee aan de slag gaat, begeef je je op het terrein van de architectuurfotografie. Fotografeer een klas zoals een woningfotograaf dat zou doen en het resultaat kan geweldig mooi zijn!

Op zoek naar tips om een gebouw te fotograferen? Lees dan hier hoe je geweldige foto’s van een gebouw kan maken!   

4. Wel of geen foto’s van het team?

Dit kan handig zijn voor ouders, want het is voor hen best moeilijk om alle leerkrachten van gezicht te leren kennen. Ook handig voor ouders die op een middelbare school een afspraak maken met een leerkracht die ze nog nooit hebben gezien. Wil je dit doen, dan kun je vragen of iemand de foto’s wil maken met een zelfde achtergrond zodat deze foto’s uniformiteit uitstralen.

Ook kun je er bewust voor kiezen om geen foto’s van het team online te plaatsen en dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Wil je portretten van je collega’s maken? Dan beoefen je de kunst der portretfotografie. Bekijk hier hoe je geweldige portretten kan maken.

Conclusie

Foto’s zijn voor een schoolwebsite heel erg belangrijk. Gebruik asjeblieft geen stockfoto’s, maar maak serieus werk van foto’s die de sfeer van jouw school weergeven. Je trekt er niet alleen nieuwe leerlingen, maar ook nieuwe leerkrachten mee aan. Bedenk goed wat je wilt bereiken en wat je wilt laten zien. Probeer er ook voor te zorgen dat de foto’s van jouw school goed zijn.

Wil je verzekerd zijn van goede foto’s voor jouw schoolwebsite? Overweeg dan om een professionele fotograaf in te huren. Als fotograaf die lang voor de klas stond, kan ik met jou bekijken hoe we jouw school online laten schitteren. Ook bouw ik websites voor scholen. Bekijk hier de mogelijkheden voor scholen.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Wat reizen me leerde

Wat reizen me leerde

Hoewel reizen en ondernemen twee verschillende dingen zijn, hebben ze toch heel wat overeenkomsten. Tijdens het reizen ontwikkelde ik namelijk nieuwe skills en scherpte ik bestaande vaardigheden aan. Dingen die mij als ondernemer goed van pas...

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

In een wereld vol digitale beeldtaal wil je natuurlijk dat jouw website opvalt tussen die al die andere sites. Een manier om dat te doen is werken met minimalistisch webdesign. Wat is dat en hoe begin je daaraan? Je leest het in dit...

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Op je website wil je jouw idee, organisatie of onderneming online laten schitteren. Daar horen goede foto’s bij. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan? En hoe kies je je foto’s voor een goede fotoserie? Je leest het in dit artikel.Waarom heb je een...

Pin It on Pinterest

Share This