Wat voor foto’s zet je op een schoolwebsite?

9 Mar 2023 | fotografie, scholen

foto's op een schoolwebsite

Als je een website voor een school bouwt, stel je jezelf al snel deze vraag: wat voor foto’s zet je eigenlijk op de site? Sommige scholen kiezen ervoor om mensen herkenbaar in beeld te brengen, anderen juist niet. In dit artikel krijg je tips mee over welke foto’s op een schoolwebsite kunnen en waar je rekening mee moet houden.

Voor een schoolwebsite kan je heel wat foto’s gebruiken, maar vaak denken leerkrachten en directies meteen aan de privacywetgeving. En terecht, want de fameuze GDPR of AVG zet mensen al jaren aan het denken. Ja, je mag als school foto’s van collega’s publiceren, mits zij daar zelf toestemming voor geven. Foto’s van kinderen ook, maar dan heb je toestemming van de ouders nodig. En liefst van de kinderen ook, want hoe ouder ze zijn, des te kritischer ze worden. Natuurlijk getuigt het ook van respect naar kinderen toe om dit aan hen te vragen.

Maar laat je vooral niet afremmen door deze privacywetgeving. Er zijn immers zoveel mogelijkheden!

Twijfel je of jouw schoolwebsite goed genoeg is? Lees dan hier waarom elke school een goede website verdient.

Wat moet je niet doen – stockfoto’s gebruiken

Regelmatig kom ik ze tegen: scholen die stockfoto’s gebruiken voor hun eigen website. Ja, je kan snel aan goede foto’s van kinderen in een schoolgebouw komen. En het zal vast wel in orde zijn qua privacy.

Maar wat zeggen stockfoto’s over jouw school? Eigenlijk helemaal niks. Een ouder die een kind in jouw onderwijsinstelling wil inschrijven, krijgt zo geen goede eerste indruk. Laat die stockfoto’s voor wat ze zijn en ga creatief aan de slag.

Wat moet je wel doen – een doel voor ogen houden en creatief zijn

Voordat je je website vol gaat zetten met geweldige foto’s, is het handig om eventjes het doel van je schoolwebsite onder ogen te nemen. Wil je een site waar de ouders foto’s van activiteiten kunnen zien of laat je die foto’s eerder zien op een besloten platform als Smartschool of ParnasSys?

Of is het primaire doel van een schoolwebsite niet het aantrekken van nieuwe leerlingen en nieuwe leerkrachten? Ga daar maar vanuit. Bedenk wat je nieuwe ouders en nieuwe collega’s alvast wilt laten zien voordat ze je school binnen zijn geweest. Zodra je die denkoefening hebt gemaakt, beslis je wat je nog meer kan laten zien.

Ideeën voor foto’s op een schoolwebsite

Zoals je merkt is er geen pasklaar antwoord op de vraag welke foto’s je op de site van je onderwijsinstituut zet. Het hangt echt af van school tot school. Hier krijg je wat ideeën:

1. Foto’s van leerlingen – herkenbaar in beeld

Dit doet het altijd goed en geeft meteen een eerste impressie van de school. Maar dan heb je natuurlijk wel expliciete toestemming nodig van ouders (en liefst van het kind zelf).

Collega’s kunnen je enorm veel beelden van leerlingen bezorgen, maar niet iedere foto is geschikt voor de website. Je zal moeten selecteren en nadien de foto’s ook nog moeten verkleinen voor online gebruik.

Wil je weten hoe je foto’s moet klaarmaken voor online gebruik? Ontdek hier hoe je foto’s kan verkleinen voor een website!

2. Foto’s van leerlingen –  onherkenbaar in beeld

Hier komt de creativiteit om de hoek kijken. Wat dacht je van knutselende kinderhanden in actie? Of een groepje leerlingen dat creatief met schaduwen omgaat?

Of misschien heb je een wel een fotograaf onder je leerkrachten. Je zou die kunnen vragen om te werken met lange sluitertijden, zo worden de kinderen onscherp en onherkenbaar.

3. Foto’s van het schoolgebouw

Misschien heb je wel een heel mooi schoolgebouw met kleurrijke klassen, strakke architectuur en een groene speelplaats. Zet zoiets in de kijker, want daar houden nieuwe ouders en nieuwe leerkrachten van!

Als je hiermee aan de slag gaat, begeef je je op het terrein van de architectuurfotografie. Fotografeer een klas zoals een woningfotograaf dat zou doen en het resultaat kan geweldig mooi zijn!

Op zoek naar tips om een schoolgebouw te fotograferen? Lees dan hier hoe je geweldige foto’s van een schoolgebouw kan maken!

4. Wel of geen foto’s van het team?

Dit kan handig zijn voor ouders, want het is voor hen best moeilijk om alle leerkrachten van gezicht te leren kennen. Ook handig voor ouders die op een middelbare school een afspraak maken met een leerkracht die ze nog nooit hebben gezien. Wil je dit doen, dan kun je vragen of iemand de foto’s wil maken met een zelfde achtergrond zodat deze foto’s uniformiteit uitstralen.

Ook kun je er bewust voor kiezen om geen foto’s van het team online te plaatsen en dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Wil je portretten van je collega’s maken? Dan beoefen je de kunst der portretfotografie. Bekijk hier hoe je geweldige portretten kan maken.

Conclusie

Foto’s zijn voor een schoolwebsite heel erg belangrijk. Gebruik asjeblieft geen stockfoto’s, maar maak serieus werk van foto’s die de sfeer van jouw school weergeven. Je trekt er niet alleen nieuwe leerlingen, maar ook nieuwe leerkrachten mee aan. Bedenk goed wat je wilt bereiken en wat je wilt laten zien. Probeer er ook voor te zorgen dat de foto’s van jouw school goed zijn.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Pin It on Pinterest

Share This