Je hebt een website of blog en je wilt online teksten schrijven? Geweldig, maar je gaat wel anders schrijven dan je misschien gewend bent. Internetteksten zijn teksten die makkelijk zijn om te ‘scannen’. Want online lezers zijn vaak op zoek naar een oplossing voor hun probleem en gaan niet altijd jouw artikel van -a tot -z lezen. In dit artikel leer je online tekst schrijven om jouw tekst duidelijk over te laten komen.
Verschil online en offline teksten
Een online tekst schrijven is dus net eventjes iets anders als een tekst voor print doeleinden. Misschien ben je gewend om artikels te schrijven voor een wijkkrant die gedrukt wordt. Of je schrijft wetenschappelijke bijdragen voor een vaktijdschrift. Super dat je die ervaring al hebt.
Mensen die gedrukte teksten lezen, gaan waarschijnlijk de tijd nemen om deze helemaal door te lezen. Maar mensen die jouw teksten op het internet lezen, gaan dat niet altijd doen. Dat komt omdat zij op jouw tekst uitkomen via zoekmachines als Google. Zo ben je misschien op deze tekst uitgekomen omdat je in Google zocht op ‘online tekst schrijven’. En misschien ga je niet alles lezen, maar je focussen op de opsomming hieronder. Zo gaat dat dus wel vaker in het online wereldje.
Tips voor online teksten
Als je een stuk voor online gebruik schrijft, dan hou je het best rekening met het doel van de bezoeker: deze zoekt taakgericht door naar een oplossing te zoeken voor een probleem. Je je kan daarop voorbereiden door deze tips te gebruiken:
Tip 1: Trek de aandacht met een korte titel
Net zoals in het print wereldje, staat er boven je tekst een titel die de aandacht trekt. Maar, omdat mensen online snel af kunnen haken, beperk je deze het best tot maximaal 8 woorden. Ook handig als je een zoekterm en een werkwoord erin verwerkt. Zo is de titel van dit artikel ‘online tekst schrijven voor beginners’. Dit bestaat uit de zoekterm ‘online tekst schrijven’, die al een werkwoord bevat. Het deel ‘voor beginners’ is een ludieke toevoeging die meer clicks kan genereren.
Tip 2: Gebruik de zoekterm in de tekst
Het gebruiken van de zoekterm in de tekst, kan je helpen om de vindbaarheid van je artikel in Google te verhogen. Dit is eigenlijk al SEO of search engine optimization (zoekmachineoptimalisatie). Een zoekterm is trouwens datgene wat mensen intypen in het zoekveld van Google. Is je zoekterm bijvoorbeeld ‘houthakken in Nederland’, dan laat je die terug komen in de titel, je inleiding, verderop in de tekst en ook nog eens in de slug. De slug is het deel van de link of URL dat de bewuste pagina aanduidt. Dit zou het bijvoorbeeld kunnen worden: jouwwebsite.com/houthakken-in-nederland.
Tip 3: Laat lezers je tekst scannen
Niets is voor online lezers zo fijn als een overzichtelijke tekst. Een tekst die gemakkelijk te scannen is. Je kan dat bereiken door te werken met alinea’s, tussentitels en opsommingen. Opsommingen kunnen overigens heel handig zijn: een lezer kan snel terugvinden wat hij of zij zoekt.
Tip 4: Schrijf leesbaar
Een tekst schrijven op basisschoolniveau hoeft nu ook weer niet, maar zorg ervoor dat je lezers je tekst kunnen begrijpen. Gebruik je moeilijke woorden? Leg die dan uit. Zo kon je eerder in deze tekst de uitleg van het woord ‘slug’ en de term ‘SEO’ vinden.
Het kiezen van een goed lettertype verhoogt ook de leesbaarheid van je tekst. Wil je weten welke lettertypes je kan gebruiken? Ontdek dan hier hoe je een geschikt lettertype kiest.
Tip 5: Breng structuur in je titels aan
In je websitebouwer kun je vaak aangeven of je titel een H1, H2 of H3 is. De -h staat voor ‘heading’, of hoofding. De H1 is altijd je belangrijkste titel die bovenaan staat, de H2 zijn je tussentitels en de H3 kun je gebruiken voor je titels voor opsommingen. Zo is dat hier in deze tekst ook gedaan! Niet alleen voor lezers is deze structuur fijn, ook zoekmachines letten hierop bij het indexeren van een pagina. Die helpt je ook met je SEO.
Tip 6: Maak een algemene structuur
Vaak zie je bij internetteksten het volgende: een titel, twee alinea’s, een nieuwe titel, twee alinea’s en weer een titel met twee alinea’s. Dit is heel duidelijk voor de lezer: zo is je tekst overzichtelijk. Zorg ook voor witruimtes tussen de alinea’s en de titels, van extra ruimte hoef je echt niet bang te zijn. Wat de vaste structuur van jouw teksten betreft: die kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen, maar zorg ervoor dat dit overal blijft terugkomen op je website.
Tip 7: Gebruik een minimumaantal woorden
Ook hier letten zoekmachines als Google op: webpagina’s van minstens 300 woorden worden sneller geïndexeerd. Hetzelfde voor blogs van minstens 800 woorden. Zoekmachines gebruiken dit om de expertstatus van een website te onderzoeken. Langere teksten komen volgens Google betrouwbaarder over. Webdesigners raden dit dan ook vaak aan hun klanten of partners aan.
Tip 8: Doe aan link building
Link building is het opbouwen van links binnen en buiten je website. Je werkt zowel met interne als externe links. Interne links zijn verwijzingen binnen je eigen website, externe links zijn verwijzingen naar andere sites. Door relevante links aan te bieden in je artikel, zullen bezoekers langer op je website blijven, omdat zij door kunnen klikken naar relevante content. En met externe links kun je bezoekers een toegevoegde waarde bieden.
Opgelet: er bestaat ook zoiets als blog content scraping, waarbij complete blogs zonder toestemming worden overgenomen op andere websites. Je kan je website minder interessant maken voor scrapers door vooral te werken met interne links en minder met externe links. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier hoe je het blog scrapers moeilijk kan maken!
Tip 9: Zet een call to action (CTA) in je blog
Een CTA of call to action is je bezoeker aanzetten tot het ondernemen van een actie. Bijvoorbeeld: ‘Meer hulp nodig? Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek!’ Of: ‘Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Schrijf je in op de nieuwsbrief!’ En ook: ‘Deel dit artikel via onze social media knoppen!’
Wil je weten hoe je een nieuwsbrief maakt? Volg dan hier het stappenplan om een nieuwsbrief op te stellen.
Tip 10: Doe alsof je een bezoeker bent en check je tekst
Voor je een tekst publiceert, lees je deze natuurlijk meermaals na. Een manier die je kan helpen, is door je teksten vanuit de ogen van een bezoeker te lezen. Krijgt de bezoeker antwoord op alle vragen? Worden alle moeilijke woorden uitgelegd? Is de relevante content ook echt relevant?
Conclusie
En zo zie je maar weer hoe anders een online tekst is dan die wekelijkse nieuwsbrief die je opstelt voor je collega’s. Gouden tips blijven het kunnen scannen, het SEO proof opstellen en het overzichtelijk houden van een tekst. Ik wens je hier veel succes mee!
Hulp nodig met het plaatsen van teksten op je site? Als WordPress webdesigner help ik je graag. Zie hier mijn aanbod website-ondersteuning. Of neem vrijblijvend contact op voor een offerte.
Wat zijn jouw tips voor het schrijven van online teksten?
Dit artikel bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.