Eigen bedrijf: wel of geen boekhouder?

16 Jun 2022 | ondernemen

boekhouder

Iedereen die een eigen bedrijf opricht, stelt zichzelf deze vraag: doe ik mijn boekhouding zelf of besteed ik deze uit aan een boekhouder? Dit artikel helpt je in het maken van je keuze. Ik doe dat aan de hand van mijn eigen ervaringen.

Disclaimer: ik ben geen juridisch of financieel expert en deel hier louter mijn inzichten met jou. Ik kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van jouw keuzes.

Ondernemen en freelancen is fantastisch om te doen. Je bent je eigen baas en jij kiest de koers die je wilt varen. Natuurlijk hoort daar een verplichting bij: de boekhouding. De ene persoon vindt dat interessant en uitdagend om dat zelf te doen, de ander besteed het liever uit.

Is een boekhouding verplicht?

Eerst en vooral: dit is echt verplicht, zowel in België als in Nederland. Als je een ondernemings- of KvK-nummer hebt, dan moet je wettelijk gezien een overzicht van je inkomsten en uitgaven bijhouden.

Hoe je dat precies doet, laat de wet in het midden. Wel is er juridisch vastgelegd wat hierin moet staan. Check dit goed bij het opstarten van je bedrijf. In België kunnen sociale verzekeringskantoren als Liantis je uitleggen hoe je een correcte boekhouding voert. Voor Nederland kan je op de website van de Belastingdienst vinden wat je rechten en plichten als startende ondernemer zijn. Tussen beide landen zijn er heel wat overeenkomsten, maar soms ook verschillen in lokale wetgeving en terminologie.  

Interesse in ondernemen maar je weet nog niet wat jouw aanbod wordt? Lees hier hoe je erachterkomt wat bij jou past!

Doe ik mijn boekhouding zelf?

Vind je dit leuk en interessant, dan kun je dat zeker proberen. Ook als je weinig kosten wilt hebben, dan kan dit een optie zijn. Ik heb mijn eerste jaar als ondernemer gewoon in Excel gewerkt. Dat was echt prima te doen met klanten uit de Benelux. Het uitschrijven van offertes en facturen deed ik ook zelf. Interesse om zelf je boekhouding te doen? Het Belgische bedrijf Odoo heeft een gratis geavanceerd systeem waarmee je je boekhouding kan voeren. Verder kun je via Google heel wat gratis Excel-bestanden vinden waarmee je je boekhouding kan doen. Opgelet: hier zitten soms foutjes in, zoals niet werkende codes!

Toen ik meer klanten en opdrachten kreeg, begon het toch wel behoorlijk tijdrovend en gecompliceerd te worden. Ik besloot op zoek te gaan naar een boekhouder, want ik voelde dat ik te weinig kennis van zaken had.   

Waar vind ik een boekhouder?

Omdat ik zowel fotograaf als webdesigner ben, ging ik aanvankelijk op zoek naar boekhouders die ervaring hadden met beide beroepen. Via een simpele Google opdracht kwam ik aanraking met twee boekhouders waarmee ik een heel goed en vrijblijvend kennismakingsgesprek hield. Tip voor starters: in België is het gebruikelijk om eerst zo’n vrijblijvend gesprek te houden. Vaak houden mensen gesprekken met drie boekhouders voordat ze de knoop doorhakken.

Daarnaast helpt het om in je omgeving aan andere freelancers en ondernemers te vragen of zij een goede boekhouder kennen. Zo kwam ik uiteindelijk een Brusselse accountant op het spoor die mij helpt met mijn boekhouding. Uiteindelijk ben ik dus afgegaan op het advies van iemand die ik al jaren ken. Zoek je een boekhouder? Ga zelf op zoek en vraag rond. Er is er altijd wel eentje waar je een klik mee kan hebben.    

Klaar om te ondernemen maar je weet niet waar te beginnen? Lees hier hoe je je eigen weg kiest

Hoeveel kost een boekhouder?

Via een simpele online zoekopdracht word je al snel wat wijzer: als eenmanszaak komt vaak het jaartarief van € 800 naar voren. Maar er zijn ook partijen die je boekhouding voor pakweg € 300 per jaar doen. Dan moet je wel goed zoeken om die te kunnen vinden. Daarnaast zijn er ook boekhouders die nog veel meer vragen.

Een andere optie is om je boekhouding zelf te doen en bij vragen advies in te winnen bij een boekhouder tegen betaling. Een gelijkaardige opdracht op Google laat zien dat je dan tussen de € 40 en € 60 per uur kwijt bent.

Interesse in locatieonafhankelijk ondernemen? Lees hier hoe je digital nomad kan worden!

En facturen: zelf doen of automatiseren?

Als je een ondernemingsnummer hebt, dan mag je ook facturen uitsturen. Is je eenmanszaak in Nederland gevestigd, dan kan de Kamer van Koophandel je een overzicht geven van wat er op je Nederlandse factuur moet staan. Voor België kan een sociaal verzekeringskantoor als Partena Professional je uitleggen wat er op je Belgische factuur moet staan.

Voor creatieve ondernemers is het verleidelijk om een factuur zelf te ontwerpen en iedere keer handmatig aan te vullen. Lukt prima, totdat je er drie achter elkaar moet uitsturen. Dan kan die workflow echt tergend traag gaan voelen. In dat geval kan je het factureren gemakkelijk automatiseren met bijvoorbeeld de gratis software van de Belgische firma Odoo. Naar hun eigen zeggen, is Odoo ook geschikt voor Nederland.

Ik wens je veel succes met je bedrijfsadministratie!

Doe jij je boekhouding zelf of besteed je deze uit?

Disclaimer (bis): ik ben geen juridisch of financieel expert en deel hier louter mijn inzichten met jou. Ik kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van jouw keuzes.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Pin It on Pinterest

Share This