Werk en privé scheiden voor creatieve ondernemers

31 Dec 2022 | ondernemen

werk en privé scheiden

Een scheidslijn trekken tussen je privé- en je professionele leven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want als creatieveling heb je de neiging om soms te veel met je werk bezig te zijn. Maar, met enkele simpele aanpassingen kun je je leven onder controle houden. Werk en privé scheiden gaat gemakkelijk als je je consequent aan je eigen afspraken houdt. In dit artikel krijg je een vijftal tips mee.

Als je begint met creatief ondernemen, dan ben je vaak super enthousiast over wat je aan het doen bent. En soms kun je zo enthousiast zijn, dat je van geen stoppen weet. Dit kun je een tijdje volhouden, maar niet te lang. Want als je constant met je creatieve projecten bezig bent, dan loop je het risico om je in je werk te verliezen. En wat gebeurt er als je je in je werk verliest? Dan dreig je, als je niet oppast, in een negatieve spiraal te komen. Je kan te veel druk ervaren en je nieuwe creatieve onderneming minder leuk gaan vinden.

Natuurlijk kan enige vorm van stress heel gezond werken. Als fotograaf voel je de adrenaline tijdens opdrachten. En als webdesigner voel je soms, net als de klant, de spanning vlak voor een lancering. Dit zijn hele gezonde vormen van stress. Maar als je er constant mee bezig bent en eraan blijft denken, dan moet je jezelf dwingen om te stoppen. Dat moet de schrijver van dit artikel af en toe ook.

Tips om werk en privé te scheiden

Natuurlijk wil je een fijn leven hebben. Daarom ben je misschien wel een creatieveling geworden. Maar om het fijn te houden, is het een goed idee om een aantal afspraken met jezelf te maken. Je kan die ergens opschrijven, zodat je ze niet vergeet. Of gebruik een andere manier om het voor jezelf goed te onthouden.

De auteur van dit artikel heeft ook zo’n aantal afspraken met zichzelf gemaakt. Het zijn er maar vijf, maar deze werken wel. Misschien kun je het als inspiratie gebruiken?

Daar gaan we:

1. Werk op vaste tijden

Ja, dit klinkt heel cliché, maar kan wel werken. Spreek van tevoren duidelijk met jezelf af wanneer je gaat werken aan je eigen bedrijf. Dat kunnen de vaste kantooruren zijn, bijvoorbeeld van 9 tot 5. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om heel vroeg te beginnen met werken, bijvoorbeeld om 14u. Of je start na het middageten en stopt ’s avonds laat. Dat kan allemaal, maar hou je aan je vaste werktijden.

Tips nodig om een eigen creatief bedrijf op te richten? Ontdek hier hoe je je eigen creatieve onderneming opricht.

2. Doe andere dingen buiten werktijd

Heel handige tip voor wie zich moeilijk aan vaste werktijden kan houden: maak andere afspraken buiten je werk! En vooral dingen die helemaal niks met je werk te maken hebben! Ga een taalcursus volgen, neem deel aan een toneelproject, doe vrijwilligerswerk of schrijf je in bij de sportschool. En ook: blijf je familie en vrienden vaak zien, dat zorgt ervoor dat je je niet in je werk verliest.

Weet je nog niet helemaal waar jij gelukkig van wordt? Bekijk hier hoe je erachter kan komen wat bij jou past.

3. Werk op een vaste plaats

Voor de coronacrisis was het eenvoudig: de meeste mensen werkten buiten de deur. Thuis was thuis en werk was werk. Nu is dat niet meer zo, en zeker niet voor heel wat nieuwe creatieve ondernemers. Misschien werk je wel thuis. Als je bureau voor je creatief werk thuis is, zorg er dan voor dat dit enkel gebruikt wordt voor professionele doeleinden. Ga je je vakantie boeken? Doe dat ergens anders in huis. Op de bank of aan de keukentafel bijvoorbeeld. Want die gebruik je toch ook niet om aan te werken? Door een vaste werkplek in te richten, gaat je die plek met werk associëren. En andere plekken die associeer je dan met je privéleven!

Opmerking voor digital nomads en andere hybride werkers: ook in een Airbnb kun je een werkplek inrichten. Of werk enkel in een co-working space. Zo is dit artikel geschreven vanop een fietszadel aan een bureau op Brussels Airport! De laptop werd in het vliegtuig overigens vakkundig opgeborgen, want vliegen is ontspannen voor deze schrijver.

Benieuwd hoe je digital nomad kan worden? In dit artikel lees je hoe je al werkend een nomadisch bestaan kan leiden.  

4. Check je mail niet buiten je werkuren

Ja, dat kan een lastige zijn. Want op je telefoon blijf je berichten zien. Je kan je meldingen uitzetten, zodat je niet in de verleiding komt om je mail-app te openen. En moet je buiten je werkuren toch even je werkmail checken? Kom dan niet in de verleiding om de mailtjes van klanten en zakenpartners te openen.

5. Neem de werktelefoon niet altijd op in je vrijetijd

Echt waar, vrijetijd is een enorm kostbaar goed. Het heet niet voor niets ‘vrije’ tijd. Zo kun je ervoor kiezen om door het leven te gaan met twee telefoons: een werk- en een privételefoon. Zo kun je ze echt gescheiden houden. Doe je alles met één telefoon? Laat dan je klanten en partners gerust weten wanneer ze je wel en niet kunnen bellen. Niks mis mee, zo laat je je omgeving ook merken dat je goed voor jezelf zorgt. Daar zijn mensen soms alleen maar blij mee.

Jezelf blijven als ondernemer wordt ook enorm gewaardeerd door de klanten. Maar hoe je doe je dat? Lees hier hoe je authentiek kunt ondernemen.

Slotwoord

Ja, het kan echt werken om met jezelf zulke afspraken te maken. Natuurlijk blijft het een uitdaging om deze na te komen en op te blijven volgen. Verder moet je af en toe ook overuren maken en dan kan je wel een beetje flexibel zijn. Maar enkel rond de werkuren. De andere afspraken kunnen rode lijnen zijn.

Wat is jouw tip om werk en privé gescheiden te houden?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Wat reizen me leerde

Wat reizen me leerde

Hoewel reizen en ondernemen twee verschillende dingen zijn, hebben ze toch heel wat overeenkomsten. Tijdens het reizen ontwikkelde ik namelijk nieuwe skills en scherpte ik bestaande vaardigheden aan. Dingen die mij als ondernemer goed van pas...

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

In een wereld vol digitale beeldtaal wil je natuurlijk dat jouw website opvalt tussen die al die andere sites. Een manier om dat te doen is werken met minimalistisch webdesign. Wat is dat en hoe begin je daaraan? Je leest het in dit...

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Op je website wil je jouw idee, organisatie of onderneming online laten schitteren. Daar horen goede foto’s bij. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan? En hoe kies je je foto’s voor een goede fotoserie? Je leest het in dit artikel.Waarom heb je een...

Pin It on Pinterest

Share This