Een eigen website bouwen: Wix of WordPress?

26 Nov 2021 | webdesign

Wix of WordPress?

Als je een eigen website gaat maken, dan heb je de keuze uit verschillende systemen van verschillende partijen. Wix en WordPress zijn al jaren twee van de meest populaire opties op het wereldwijde web. Maar welke is nu voor jou het beste? De afgelopen jaren kreeg ik de kans om met beide systemen werken. In dit artikel leg ik jou uit wat de verschillen zijn, zodat je gemakkelijker gaat kunnen kiezen.

De tijd dat je enkel websites met codetaal (bijvoorbeeld HTML, CSS of Javascript) kon bouwen ligt al een tijdje achter ons. De afgelopen twee decennia zijn er namelijk verschillende contentmanagementsystemen (CMS is de afkorting) ontwikkeld om webpagina’s te maken. Een CMS is een softwaretoepassing die ervoor zorgt dat je ook zonder kennis van code sterke webpagina’s kan maken.

Twee van de grootste spelers in dit veld zijn WordPress en Wix. WordPress ondersteunt bijna 40% van het wereldwijde web, Wix momenteel bijna 2%. Hoewel WordPress qua percentages met kop en schouders uitsteekt boven Wix, wordt dit toch relatief veel gekozen in de Benelux en Noord-Amerika. En zo staan veel beginners voor het dilemma: Wix of WordPress?

Wat is open source en wat is closed source?

Een belangrijk verschil tussen deze systemen is de broncode. Dit wordt ook wel de source genoemd. Die van WordPress is open, dat wordt daarom open source genoemd. Dat betekent dat deze broncode voor iedereen beschikbaar is, wat een schat aan informatie oplevert aan ontwikkelaars die dit CMS willen door ontwikkelen en andere softwaretoepassingen hiervoor willen maken. Wix is daarentegen closed source, wat ervoor zorgt dat enkel de eigen medewerkers toegang tot de bron hebben. En Wix heeft nu eenmaal minder werknemers dan WordPress ontwikkelaars heeft.

Met WordPress bedoel ik overigens in dit artikel WordPress.org en niet WordPress.com. WordPress.org is het open source CMS, WordPress.com is een product van het bedrijf Automattic dat closed source bruikt. Automattic is ook het bedrijf achter webshoptoepassing WooCommerce en microblog Tumblr.

Hoeveel voorkennis heb je nodig voor Wix en WordPress?

Ik zal gelijk met de deur in huis vallen: voor de absolute beginner kan Wix het meest gebruiksvriendelijk overkomen. Dat komt omdat je bij dit bedrijf meteen alles kan krijgen in één pakket: hosting, domeinnaam en een WYSIWYG CMS. WYSIWYG staat voor what you see is what you get. Nadat je je hebt aangemeld, kun je direct met een bibliotheek aan sjablonen en met drag-and-drop (klik en sleep) hele toffe pagina’s maken. Dus zonder voorkennis kom je met Wix echt een heel eind.

Wat je bij Wix meteen allemaal kan regelen, moet bij een WordPress-website stapje voor stapje gaan. Je zoekt een bedrijf dat je hosting en domeinnaam kan regelen (bijvoorbeeld Siteground), je installeert WordPress op het dashboard. Dan zoek je een gratis of een betaald thema uit en met Gutenberg, de standaardbouwer van WordPress, kun je de website gaan bouwen. Nadeel is dat je hier niet meteen het eindresultaat ziet, omdat Gutenberg met blokken werkt. Je kan dat voorkomen door bijvoorbeeld met het thema en de bouwer Divi te werken, dat is mijn favoriete WordPress tool. Dan heb je wel WYSIWYG. Verder kan WordPress in het begin als overweldigend overkomen, maar alle kennis is via Google en YouTube aanwezig. Het internet staat vol stappenplannen en instructievideo’s. Nadeel is wel dat je dit meer tijd kan kosten.

Is WordPress eenvoudig?

Wix werkt enorm intuïtief: je kan alle onderdelen gewoon verslepen, net zo lang tot je ze goed ziet staan. Dit is ideaal als je een kleine website van pakweg 5 pagina’s hebt. Ook lukt dit nog prima als je op eenvoudige wijze wilt gaan bloggen. Toch is er een addertje onder het gras: wil je een webshop openen of een betaalkanaal aan je website koppelen, dan moet je bij Wix bijbetalen.

WordPress lijkt daarentegen in het begin iets minder gebruiksvriendelijk, maar als je de tijd ervoor neemt, dan gaat dat na een tijdje wel. Tegenwoordig zijn er ook heel toffe thema’s op de markt die ook een WYSIWYG bouwer hebben. Elementor of Divi, bijvoorbeeld, kunnen je workflow aanzienlijk versnellen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Divi omdat dit thema voor mij de meeste mogelijkheden in zich heeft. Ik gebruik dit ook voor klanten. Verder wordt er soms nog gesteld dat je voor WordPress kennis van code nodig zou hebben. Echter geldt dat alleen voor heel specifieke content, zoals een link in bio pagina waarbij je alle knoppen even groot wilt hebben. Een link in bio pagina is een pagina die je vanaf je Instagram account doorstuurt naar je juiste pagina of blog op je site.

Is WordPress goedkoper dan Wix?

Bedrijven hebben als doelstelling winst maken, zo ook Wix. Mensen die dit voor professioneel gebruik nodig hebben, betalen al snel € 26 per maand. Het viel me wel op dat klanten vaak bij moesten betalen, indien ze aanvullende opties wilden.

WordPress is eerder ontstaan vanuit idealisme, zoals dat wel vaker bij open source gaat. Dit CMS is dus volkomen gratis. Ga je met WordPress werken, dan betekent dit dat je hiervoor niet hoeft te betalen. Verder kun je een gratis thema van WordPress gebruiken. Ik gebruik het betaalde thema en bouwer Divi, waar ik eenmalig 249 USD voor moest neertellen. Daarbij heb ik levenslang toegang tot dit thema en kan ik dit eindeloos gebruiken voor de websites die ik maak.

WordPress of Wix voor een grote website?

Zoals ik al eerder schreef, is Wix prima voor mensen met een kleine, eenvoudige website. Wil je meer uit je website halen? Hou dan rekening met het feit dat je moet bijbetalen.

En ja, WordPress is en blijft open source. Dat betekent dat er enorm veel plugins, thema’s en andere softwaretoepassingen zijn om jouw website verder te optimaliseren. Er bestaan zowel gratis als betaalde plugins.

Conclusie: kiezen voor Wix of WordPress?

Al bij al is Wix dus geweldig voor de beginner die weinig tijd heeft en genoeg budget heeft om te besteden. Maar hou er rekening mee dat dit platform z’n grenzen heeft. WordPress vraagt iets meer tijd om onder de knie te krijgen, maar dat kan ook zeker de tijdsinvestering waard zijn. Je leert er immers een heleboel van.

Hulp nodig bij het bouwen van een WordPress-website? Als WordPress webdesigner help ik je graag. Zie hier mijn aanbod. Of neem vrijblijvend contact op voor een offerte.

En wat is jouw favoriete CMS? Laat hieronder gerust een comment achter!

Dit artikel bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Persoonlijk: op naar een duurzame website

Persoonlijk: op naar een duurzame website

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om mijn eigen website te verduurzamen. In dit artikel leg ik je uit waarom ik een duurzame website wil en hoe ik...

Gids: Bordeaux voor digital nomads

Gids: Bordeaux voor digital nomads

Om locatieonafhankelijk te werken, hoef je eigenlijk helemaal niet zover. Op nog geen duizend kilometer van Brussel ligt Bordeaux, waar je per trein naar toe kan. Benieuwd hoe je hier kan werken en leven? Je leest het in deze gids “Bordeaux voor...

Geen spam meer op je WordPress-website

Geen spam meer op je WordPress-website

Spam op WordPress-websites, het kan verschrikkelijk irritant zijn. Gelukkig kun je hier iets tegen doen. Welke spam maakt WordPress-gebruikers het leven zuur? En hoe zorg je ervoor dat je geen spam meer krijgt? Je leest het in dit artikel.  Wat...

Pin It on Pinterest

Share This