Moet ik coderen voor WordPress websites?

11 mei 2022 | webdesign

coderen wordpress website

De laatste jaren worden contentmanagementsystemen en digitale websitebouwers steeds verfijnder. Daarbij wordt ook steeds vaker gesteld dat kennis van code niet langer nodig is. Voor een vrij algemene website hoeft dat niet altijd, maar als je zaken echt op je eigen manier wilt aanpassen, dan kan het schrijven van enkele lijntjes code superhandig zijn. In dit artikel krijg je antwoord op de zoekterm “coderen website WordPress”. Je leert waar je zoal voor je WordPress-website code voor nodig hebt en waar je die kan vinden.

Even een woordje vooraf: in de begintijden van het internet werden zo’n beetje alle websites geschreven met code. Nu komt er nog altijd een heleboel code aan het maken van een website te pas, alleen is het proces nu geautomatiseerd. Waar een ontwikkelaar soms uren code aan het schrijven is, kan een contentmanagementsysteem (CMS) als WordPress zo’n proces aanzienlijk versnellen.

Veelgebruikte programmeertalen zijn HTML, CSS, PHP, jQuery en Java. Misschien heb je actieve herinneringen aan de websites van rond het jaar 2000. Die werden vooral in code gemaakt. Je moest wel behoorlijk technisch en wiskundig onderlegd zijn om hier mee uit te voeten te kunnen. Het was echt heel erg veel werk om destijds een website te bouwen. Een site designen is nu nog altijd veel werk, maar lang niet zoveel meer als in de jaren stilletjes. En er zijn ook veel meer mogelijkheden, want de techniek staat niet stil.

Moet je dit nu echt doen?

Of coderen echt nodig is, hangt helemaal van jezelf af. Toen ik vijftien jaar geleden een eerste website bouwde met een online websitebouwer, moest ik gewoon iets simpels voor een school creëren. Dit hoefde niet verder aangepast te worden, het sjabloon volstond. Ga je dus aan de slag met een bouwer, bijvoorbeeld met Wix, dan heb je geen kennis van code nodig.

Hetzelfde geldt voor een CMS als WordPress. Sinds het verschijnen van WordPress-bouwers als Elementor en Divi kun je echt al heel erg veel zonder code. Toch kom je op een bepaald moment op het punt dat de bouwer ontoereikend is: je wilt het knopje “to send” in het Nederlands vertalen, maar je bouwer kan dat (nog) niet. In zo’n geval heb je waarschijnlijk wat lijntjes CSS nodig om aan je wensen te voldoen. Of als je je mobiele menu (het fameuze hamburgermenu in het jargon) netjes wilt uitlijnen in de telefoonweergave, ga je in bepaalde gevallen ook wat CSS nodig hebben.

Waar heb ik code voor nodig?

Zelf bouw ik vooral websites in het populaire WordPress thema en bouwer Divi. Dit is een fantastische tool voor als je, zoals ik, visueel bent ingesteld: what you see is what you get, je ziet wat je doet. Heel handig ook voor klanten die zonder kennis van code nadien hun eigen website willen onderhouden en bijwerken.

Tijdens het bouwen van websites, heb ik steevast code nodig voor heel wat zaken. Onderstaande zijn er vijf van:

Tip: ben je een doe-het-zelver en op zoek naar codes? Klik op de onderlijnde woorden om bij de code uit te komen!

Hamburgermenu in Divi uitlijnen

Een basis hamburgermenu maken, gaat in deze bouwer prima, maar het uitlijnen zit niet in de bouwer inbegrepen. Daarvoor heb je CSS nodig. Hier kun je de code vinden om je mobiel menu in Divi netjes uit te lijnen.

One pager in Divi maken

Een one pager is een website die eigenlijk maar uit één pagina bestaat, maar vaak wel een menu heeft. Om dit menu operationeel te maken, heb je CSS nodig. Hier kun je de code vinden om een one pager in Divi te maken.

Blog grid in Divi maken

Een blog grid is een overzicht van blog posts in tegelvorm. Zoiets kun je vrij gemakkelijk met Divi maken, maar iedere tegel even groot krijgen is soms even een karweitje. Hier lees je hoe je je blog grid een consequente lay-out kan geven.

Google Analytics aan je website koppelen

Google Analytics is heel belangrijk om je websiteverkeer mee op te volgen. Je kan dat via een plugin koppelen aan je WordPress-website, bijvoorbeeld met Monster Insights. Je kan het ook handmatig doen door code bijvoorbeeld in de header van je website te plaatsen. Hier kun je lezen waar je de Google Analytics code kan vinden.

Items op volledige grootte weergeven

Soms heeft een thema en / of bouwer er een handje van om je afbeeldingen of stukjes tekst te klein te publiceren. Je kan dat handmatig aanpassen door bij de betreffende custom CSS de volgende code in te voeren: {width: 100%;}

Waar kan ik codes vinden?

Heb je andere codes nodig, dan is Google je beste vriend. Maar sommige websites, die je in de zoekresultaten tegenkomt, zijn betrouwbaarder dan andere. Zelf gebruik ik vaak W3Schools.org als vraagbak. Hier vind ik de meest interessante en handige CSS en HTML codes voor websites. Gaat het om andere codes, dan Google ik het net zo lang totdat ik het vind.

Conclusie

Is het nu echt nodig? Ja, als jij je website wilt echt zo wilt maken zoals jij het in gedachte hebt, dan raad ik je aan om de nodige codes op te zoeken. Ben je met een standaard website tevreden, dan kun je overwegen om dit niet te doen.

Veel succes!

Waarvoor gebruik jij code op je website?

Dit artikel bevat meerdere affiliate links. Kijk hier voor meer informatie.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Hoe kan ik mijn WordPress-website vertalen?

Woon je in een meertalige omgeving? Werk je in verschillende talen? Dan kan het een goed idee zijn om je WordPress-website te vertalen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? En hoe kun je daaraan beginnen? En hoe groot is de ecologische voetafdruk van een vertaalde website? Je leest het in...

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This