Zie je in plaats van je WordPress-website een wit scherm? Met of zonder foutmelding? Dat is heel vervelend, maar dit komt vaker voor. En geen paniek: je website is niet weg, maar tijdelijk onbereikbaar. Ontdek hier hoe je het beruchte white screen of death in WordPress kan oplossen.
Het witte scherm des doods. Het ziet er angstaanjagend uit en zo klinkt het ook. Maar even ter geruststelling: hier krijgt iedere eigenaar van WordPress-websites weleens mee te maken. Haal even diep adem, ga ervoor zitten en bekijk de stappen die je zelf kan ondernemen. Lukt dat niet, dan kun je altijd een webdesigner inschakelen of de hulptroepen van je host inroepen.
Eerder op zoek naar tips om een WordPress-website veilig en snel te houden? Kijk hier voor tips en tricks voor een supersnelle en veilige website!
Wat is het white screen of death in WordPress?
Het witte scherm in WordPress kun je het best interpreteren als een foutmelding. Soms zijn deze zichtbaar, soms niet. Dat hangt van situatie tot situatie af. Als de foutmelding zichtbaar is, kun je bijvoorbeeld volgende berichten tegenkomen:
- Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute.
- There has been a critical error on your website. Please check your site email inbox for instruction / please inform the webmaster.
- HTTP error 500.
Vervelend is dit wel, heel erg is het niet. Je website bestaat nog steeds, maar is gewoon eventjes niet zichtbaar.
Waarom verschijnt het white screen of death in WordPress?
Er zijn verschillende redenen waarom dit kan verschijnen:
- PHP-fouten; PHP is een scriptietaal om dynamische onlinepagina’s te maken
- Het geheugenlimiet van je website is bereikt
- Een plugin (een extra stukje) software is verkeerd gecodeerd
- Een thema is verkeerd gecodeerd
Wanneer verschijnt het white screen of death in WordPress?
Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren:
- Het updaten van WordPress zelf, het thema of de plugins gaat mis en de website blijft hangen in de onderhoudsmodus. Deze boodschap verdwijnt dan niet meteen: “Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute.”
- Je plaatst te veel software of content online en je bereikt het geheugenlimiet.
Uiteraard zijn er nog tal van andere redenen waarom dit kan gebeuren.
Hoe kan ik het white screen of death in WordPress oplossen?
Verschillende foutmeldingen vereisen verschillende oplossingen, daarom geef ik hier een overzicht van zaken die echt kunnen werken.
1. Stuck in maintenance mode? Wacht 10 minuten
Heel irritant als je aan het updaten bent en je hangt vast in de onderhoudsmodus. Maar niet getreurd: dit verdwijnt soms vanzelf na een minuut of 10.
2. Leeg je cache
Het zou ook zomaar aan je browser of aan je cache plugin kunnen liggen. Een cache plugin is een plugin die een versnelde weergave van jouw website aan bezoekers toont. Voorbeelden van cache plugins zijn Litespeed of WP Rocket. Vaak vind je deze bovenaan in de zwarte balk van je WordPress-dashboard. Kies daar voor de optie “clear all caches”.
Een andere mogelijkheid is om de cache van je browser te legen: je wist de browsegeschiedenis. Waarschijnlijk moet je dan ook even terug opnieuw inloggen in je website.
3. Please check your site e-mail inbox: lees de instructie
Soms krijg je bij de foutmelding “Please check your site email inbox.” Lees deze e-mail en voer de instructies uit. Heb je deze melding of de betreffende email niet gekregen? Ga dan naar de volgende stap.
4. Als je wel in je WordPress-dashboard kan: je plugins één voor één deactiveren en terug activeren
Om in je WordPress-dashboard te kunnen, gebruik je de informatie die je van je een webdesigner hebt gekregen. Ga in het dashboard naar het onderdeel plugins. Hier ga je de plugins, die geactiveerd zijn, stuk voor stuk deactiveren. Je doet dat door op de knop “deactivate” te klikken. Ondertussen kun je in de incognito-modus kijken of je website terug publiekelijk toegankelijk is. Weet je niet hoe je de incognito-modus van je browser raadpleegt? Zoek dat even op via een online zoekopdracht.
Heb je de boosdoener gevonden? Activeer de plugins één voor één en kijk wat er gebeurt. Verandert er niks? Ga naar de volgende stap.
Werk je met Divi? De ene plugin werkt beter dan de andere met dit thema en deze bouwer. Ontdek hier welke plugins je kan gebruiken met Divi.
5. Als je wel in je WordPress-dashboard kan: even overschakelen naar een ander thema
Ga in je dashboard naar weergave > thema’s. Hier kies je een standaard WordPress-thema uit wat je even tijdelijk activeert. Geen paniek: door tijdelijk over te schakelen op een ander thema verlies je je bestaande inhoud niet. Als je website terug werkt: activeer het andere thema opnieuw en kijk wat er gebeurt.
6. Zet je site in debug mode
Standaard geeft WordPress geen specifieke fouten weer. Wil je dat wel, dan kun je je website in de debug mode zetten zodat je de melding ziet. Vergeet niet om nadien de debug mode terug uit te schakelen.
Hoe je dit moet doen, hangt af van je host. In dit geval raad ik aan om een webdesigner of om de helpdesk van het hostingbedrijf even in te schakelen.
7. Schakel je plugins en / of thema in en uit aan de backend
Kun je niet in je WordPress-dashboard? Dan kun je ook via de achterkant van je website in het cPanel of DirectAdmin de plugins en het thema in- en uitschakelen. Hoe je dit moet doen, hangt ook weer af van de hosting. Neem contact met de helpdesk of vraag een webdesigner om raad.
8. Verhoog het geheugenlimiet
Dit is ook iets wat op verschillende manieren kan gebeuren. Omdat je hier iets wezenlijks aan de achterkant van je site gaat veranderen, raad ik aan om hierbij hulp in te roepen van een webdesigner of helpdesk.
9. Als het allemaal niet lukt: zet een backup terug
Heel wat hosts verzorgen tegenwoordig automatische backups, soms tot wel zeven keer per dag! Een backup bevat doorgaans alles van je website. Wil je een backup terugzetten? Vraag eventjes aan je host hoe dit werkt of vraag een webdesigner om je te helpen.
Ik wens je heel veel succes toe bij het oplossen van dit probleem!
Heb je hier hulp bij nodig? Als webdesigner kom ik het white screen of death in WordPress regelmatig tegen en heb ik ervaring met het oplossen ervan. Neem gerust contact op om jouw website terug zichtbaar te maken en dan kijken we wat ik voor je kan doen.
Welke tip heb jij om het white screen of death in WordPress weg te krijgen?
Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!
Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!
0 Comments