Hoe maak je een WordPress website veilig?

15 Jul 2022 | webdesign

WordPress website veilig

Je hebt een WordPress website en je wilt dat deze veilig blijft. Hoe begin je daaraan? In dit artikel krijg je een antwoord op de vraag “hoe kun je een WordPress website veilig maken”. Je vindt hier acht tips.  

Het wereldwijde web is continu aan verandering onderhevig omdat systemen constant evolueren. Mensen met kwade bedoelingen ook. Natuurlijk wil je dat deze uit je buurt blijven. Om het hackers moeilijk te maken, kun je volgende stappen ondernemen om je site veilig te houden:

1. Stel een veilig wachtwoord in

Tegenwoordig hebben we steeds meer wachtwoorden nodig voor allerlei verschillende platformen. Soms maken mensen het zich gemakkelijk om voor een eenvoudig te onthouden wachtwoord te kiezen. Hiermee maakt men het kwaadwillende lieden wel heel erg gemakkelijk om in te breken in je een website.

Dus, alsjeblieft, gebruik minstens acht verschillende tekens die bestaan uit kleine en hoofdletters, cijfers, lees- en andere tekens. Je kan het jezelf gemakkelijk maken door een wachtwoord creatietool te gebruiken, zoals de online paswoord generator van LastPass. Bang dat je wachtwoorden vergeet? Bij LastPass kun je ook op een veilige manier al je wachtwoorden opslaan.

Moet je nog beginnen met bouwen? Volg dit stappenplan om je eigen WordPress website te bouwen.

2. Gebruik een SSL-certificaat

Voor 2018 kwam je nog regelmatig websites tegen die begonnen met http. Nu beginnen de meeste domeinnamen met https. Die -s staat voor secure en die krijg je door een TLS- of SSL-certificaat aan te vragen. SSL staat trouwens voor Secure Sockets Layer en TLS, diens opvolger, voor Transport Layer Security. Zo’n certificaat herken je aan het slotje dat je in de browser ziet.

Heb je nog geen SSL- of TLS-certificaat, vraag er dan meteen één aan. Dat kun je regelen bij je hosting. Om ervoor te zorgen dat alles goed functioneert, kun je gebruik maken van de WordPress plugin Really Simple SSL.

3. Stel tweestapsverificatie in

Tweestapsverificatie of Two Factor Authentication (2FA) ben je waarschijnlijk al tegengekomen bij Google, social media of overheidsplatformen. Zo gebruik je in Nederland DigiD en in België itsme om overheden en banken echt te laten weten dat jij het bent.

Je kan zoiets ook op je WordPress website zetten door gebruik te maken van een plugin. De Two Factor Authentication plugin is er zo één.

4. Voer updates uit

Wacht niet te lang met updaten, maar probeer dit wekelijks te doen. De WordPress software, de thema’s en de plugins krijgen om de zoveel tijd een update die rekening houdt met de laatste veiligheidsrisico’s. Door regelmatig up te daten werp je een extra dam op tegen potentiële hackers.

Een website onderhouden is dus niet alleen belangrijk voor het goed en snel functioneren, maar ook voor het bewaken van de veiligheid.

5. Beveilig je blog tegen spamreacties

Spambots zijn continu op zoek naar blogs waar ze reacties onder kunnen plaatsen. En dan hebben we het over reacties in de vorm van bedenkelijke links vergezeld van teksten in bijvoorbeeld het Russisch of het Chinees. Die links kunnen malware bevatten. Als mensen daarop klikken, dan kan hun computer of mobieltje geïnfecteerd raken met schadelijke software. Zou gauw binnendringen in je website zullen deze spambots niet doen, maar ze kunnen je website wel een onveilige uitstraling geven.

Hoe bescherm je je hiertegen? Stel je blog zo in dat reacties pas na jouw goedkeuring worden geplaatst en zet er een antispam plugin op, zoals CleanTalk. Dit stukje software kan zulke reacties eruit filteren.

Veel last van spam? Wacht niet langer en ontdoe je van alle spam op je WordPress-website!

6. Kies een veilige hosting

Er zijn ontzettend veel bedrijven die hosting aanbieden. Nu is wel de ene host veiliger dan de andere. Ben je hier benieuwd naar, doe dan even een online zoekopdracht. Internet.nl heeft een online lijst met meest veilige hosts gepubliceerd.

Last van blog scraping? Lees hier wat je kan doen tegen blog scraping.

7. Kies voor veilige plugins

Je kan het zo gek niet bedenken, of er bestaat wel een plugin voor. Probleem is dat de ene plugin veiliger is dan de andere. Wil je er één downloaden? Kijk naar de rating, het aantal downloads en eventueel de reviews. Ben je zeker? Download ze gerust. Ben je niet zeker? Zoek het even op via Google.

8. Stel de nieuwste PHP versie in

PHP betekent Hypertext Preprocessor en is een programmeertaal die ontwikkeld is om dynamische websites te maken. PHP evolueert ook snel en daarom is het belangrijk om deze regelmatig up te daten. Je vindt deze eerder bij je host. Het is afhankelijk van host tot host waardat je dit kan vinden.

Belangrijk om te weten is dat PHP gedurende twee jaar ondersteund wordt. En dan zit je nog redelijk safe. Is je PHP ouder dan twee jaar? Zorg zo snel mogelijk voor een update!

Conclusie

Het is vandaag de dag dus heel belangrijk dat je website veilig blijft. Door bovenstaande acht tips op te volgen, verklein je de kans dat je website gehackt gaat worden. Ik wens je veel succes toe met het veilig houden van je website!

Hulp nodig met het beveiligen van je website? Als WordPress webdesigner help ik je graag. Zie hier mijn aanbod website-ondersteuning. Of neem vrijblijvend contact op voor een offerte.

Wat doe jij om je website veilig te houden?

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Persoonlijk: op naar een duurzame website

Persoonlijk: op naar een duurzame website

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om mijn eigen website te verduurzamen. In dit artikel leg ik je uit waarom ik een duurzame website wil en hoe ik...

Gids: Bordeaux voor digital nomads

Gids: Bordeaux voor digital nomads

Om locatieonafhankelijk te werken, hoef je eigenlijk helemaal niet zover. Op nog geen duizend kilometer van Brussel ligt Bordeaux, waar je per trein naar toe kan. Benieuwd hoe je hier kan werken en leven? Je leest het in deze gids “Bordeaux voor...

Geen spam meer op je WordPress-website

Geen spam meer op je WordPress-website

Spam op WordPress-websites, het kan verschrikkelijk irritant zijn. Gelukkig kun je hier iets tegen doen. Welke spam maakt WordPress-gebruikers het leven zuur? En hoe zorg je ervoor dat je geen spam meer krijgt? Je leest het in dit artikel.  Wat...

Pin It on Pinterest

Share This