Hoe fotografeer je eigenlijk jezelf?

3 Dec 2021 | fotografie

Fotograaf Vlaams-Brabant

Met een beetje mooi licht en wat kennis van compositie en portretten kun je al een geweldige foto van iemand anders maken. Maar als het op het fotograferen van jezelf aankomt, dan kan het ineens lastiger worden. Ook voor fotografen. In dit artikel lees je op welke manieren je zelfportretten kan maken, hoe je dan scherpstelt en hoe je dan op de ontspanknop drukt.

Toen ik mijn eigen onderneming lanceerde, stond ik voor een keuze: ofwel foto’s van mezelf laten maken door een collega fotograaf, ofwel de uitdaging aangaan om zelfportretten te maken. Ik heb voor het laatste gekozen. Gedurende een aantal maanden ben ik bezig geweest om binnens- en buitenshuis foto’s van mezelf te maken. Daarbij had ik de kans om verschillende manieren uit te proberen. Ik lijst de bestaande manieren hieronder voor je op. Ook lees je wat mijn favoriete manier is.

1. Voor een spiegelend oppervlak

 

Dit is eigenlijk de meest eenvoudige manier. Je kan voor een reflecterende ruit op straat of binnen voor een spiegel gaan staan. Je probeert het daglicht op je gezicht te laten vallen en je beweegt net zo lang tot je catch eyes of fonkeloogjes krijgt. Dan zie je in ieder oog een lichtplekje. Om het beste effect te bereiken, laat je dat twinkeleffect net boven de pupillen plaatsvinden.

Voor een spiegel of spiegelend oppervlak heb je nog twee keuzes: je kan je camera wel of niet in beeld laten komen. Ik heb ervoor gekozen om mijn camera veelvuldig in beeld te laten komen zodat de bezoeker van mijn website direct ziet dat ik fotograaf ben. Mijn strategie was scherpstellen om vervolgens ervoor te zorgen dat mijn ogen zichtbaar werden en dan op de ontspanknop te drukken. Je kan er ook voor kiezen om de camera op je buik te houden. Afhankelijk van het type objectief dat je gebruikt, zal de camera al dan niet zichtbaar zijn. Wil je de camera (zoveel mogelijk) uit beeld hebben? Dan zul je een beetje moeten oefenen op het vasthouden van de camera. Is je camera helemaal uit beeld, dan zal de toeschouwer niet zien welk type camera je gebruikt.

Scherpstellen: kan zowel handmatig als automatisch. Opletten bij dubbelglas: daar weet de autofocus niet waar het zich op moet richten.

Ontspanknop: kan je zoals gewoonlijk bedienen.

2. Met de zelfontspanner

 

Mogelijk herken je deze functie nog vanuit de tijd dat er nog geen camera’s op onze mobiele telefoons zaten. Als er dan geen fotograaf in de buurt was, dan kon je je decor kiezen, op de zelfontspanner drukken en binnen een aantal seconden gaan zitten op de plek waar je gefotografeerd wilde worden.

Deze vintage methode bestaat nog steeds, maar lijkt minder gebruikt te worden. Ik beken dat ik dit heel af en toe nog doe, maar het kost iets meer tijd.

Scherpstellen: kan zowel handmatig als automatisch. Als ik mezelf op de bank fotografeer, stel ik scherp op een kussen dat ik op de plaats leg waar ik ga zitten. Ik gebruik hier ook een statief bij.

Ontspanknop: via de zelfontspannerfunctie van je camera.

3. Met de afstandsbediening

 

Veel camera’s kunnen ook aangesloten worden op een afstandsbediening. Duur kosten deze niet, je hebt ze al vanaf twee tientjes. Je volgt hierbij eigenlijk dezelfde procedure als bij de manier van de zelfontspanner, alleen heb je nu veel meer tijd. Nadeel is wel dat je op de foto kan zien dat je iets in de hand hebt. Er zijn ook afstandsbedieningen die een tussenpauze van twee seconden hebben voordat de ontspanknop van je camera effectief ingedrukt wordt. Dan heb je de tijd om deze snel uit het zicht te leggen.

Scherpstellen: kan zowel handmatig als automatisch.

Ontspanknop: via de afstandsbediening.

4. Doen alsof je camera een telefoon is

 

Zoals je selfies met je telefoon maakt, zo kun je ook selfies met je camera maken! Je houdt deze dan omgekeerd in je hand en drukt dan op de ontspanknop. Dit kan heel dynamische beelden opleveren, maar het vereist wat oefening. De kunst is namelijk om ervoor te zorgen dat je arm niet in beeld komt en dat je gezicht volledig in beeld blijft.  

Scherpstellen: kan zowel handmatig als automatisch.

Ontspanknop: op het moment zelf of met de zelfontspanner.

5. Met tethered software

 

Tethering is een manier waarbij je camera met je computer is verbonden. Bij software als Lightroom kun je dan direct op je scherm zien wat je gaat fotograferen en of je goed hebt scherp gesteld. Dit is ideaal voor als je veel tijd hebt. Je hebt hier wel het één en ander voor nodig: je computer met de juiste software, eventueel een kabel, waarschijnlijk een statief en misschien zelfs een kruk of een stoel om op scherp te stellen, voor je er zelf op gaat zitten.

Scherpstellen: kan zowel handmatig als automatisch.

Ontspanknop: op je camera of in het programma dat je gebruikt.  

En zo zijn er dus heel wat manieren om portretten van jezelf te maken. Wat is jouw favoriete manier? Misschien ken je er nog wel één die hierboven niet opgesomd staat! 

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Zowel Divi als Elementor zijn razend populaire WordPress-themabouwers. Je kan er min of meer hetzelfde mee, maar ze werken alle twee wel heel anders. Maar welke is nu voor jou het beste? Die keuze is vooral persoonlijk. Aan de hand van de voor- en nadelen van dit artikel kun je kiezen of Divi...

Pin It on Pinterest

Share This