Met wat opzoekwerk kun je zelf een eigen WordPress-website bouwen. Je kan bijna namelijk alles online vinden. Maar hoe maak je een goede website? Als je ook een sterk design wilt, zijn er andere dingen waar je op moeten letten, zoals lay-out, huisstijl en fotografie. Is dit niet je sterkste kant en wil je toch een geweldige website bouwen? In dit artikel krijg je van mij een aantal tips die kunnen werken.
Doorheen de jaren zijn websites steeds meer een geheel gaan vormen van verschillende kunstdisciplines, want webdesign is tegenwoordig een combinatie van grafische vormgeving en fotografie. Grafische vormgeving voor het logo, de vormgeving en het kleurgebruik, en fotografie voor de foto’s natuurlijk. De kunst bestaat eruit om al deze zaken op elkaar af te stemmen. Dat kan eenvoudiger zijn dan je denkt, want als je over een aantal dingen gaat nadenken en bepaalde tools gebruikt zal het een stuk gemakkelijker gaan.
Uiteraard moet je eerst weten wat je wilt: wat is het doel van je website? Wil je meer klanten genereren of is het eerder een online visitekaartje? Heb je een vaste huisstijl met bepaald lettertype, kleuren, lay-out en logo? Of ga je eerder vanuit een fotoreeks vertrekken? Hieronder bespreek ik de verschillende scenario’s.
Wat voor thema en sjabloon kies ik voor mijn website?
Als je weet welke pagina’s je aan moet maken, dan kun je al eens gaan kijken bij andere websites van andere mensen in jouw branche of ideeënveld. Maak voor jezelf een top drie van websites die jij helemaal geweldig vindt en gebruik deze als inspiratie.
Welke kleuren gebruik ik voor mijn website?
Dit vind ik zelf één van de leukste dingen van websites maken, omdat ik mijn ander beroep, fotografie, kan aanspreken. Als fotograaf ben ik vaak met kleur bezig en deze tip deel ik dan ook graag met je: het hangt gewoon van je startpunt af. Voor we daar in vliegen een klein stukje theorie.
Kleuren voor het computerscherm zijn uit de basiskleuren rood, geel en blauw samengesteld. Iedere basiskleur heeft 255 tinten en al deze tinten kun je met elkaar combineren, wat maar liefst 16 581 375 mogelijkheden oplevert. Om iedere mogelijkheid goed weer te geven, heeft iedere kleurcombinatie een code. Dat noemen we de HEX-code. Daarnaast zijn er ook RGB (red, green en blue) codes in omloop. Je kan kiezen of je de kleuren uit je foto’s, je huisstijl of je logo haalt. Tijdens het kiezen kun je kijken welke kleuren elkaar mooi aanvullen of welke juist contrasteren. Met kleurgebruik kun je namelijk veel zeggen: of je voor warme of eerder koude kleuren kiest, kan veel betekenen voor je uitstraling naar anderen toe.
Hoe haal ik de kleuren uit mijn huisstijl?
Mocht je je huisstijl hebben laten ontwerpen door een grafisch vormgever, dan kan je contactpersoon jou zo de kleurcodes bezorgen. Je kan deze ook uit je huisstijl filteren door de online tool Image Colorpicker te gebruiken. Je upload je beeld (bijvoorbeeld een logo), je zet de cursor op de juiste tint en de software genereert meteen voor jou de HEX- en RGB-code. Je ziet onder je beeld een kleurenpalet. Dat heeft de software voor jou samengesteld. Je ziet daar kleuren instaan die goed bij elkaar passen. Die kun je zeker gebruiken.
Kopieer de gewenste code en plak deze in je instellingen van je thema. Werk je met Divi, dan kun je deze bij Divi theme options vastzetten voor je te bouwen website.
En uit mijn foto’s?
Als je met een fotograaf gewerkt hebt, dan zal de fotograaf je waarschijnlijk een reeks afgewerkte beelden hebben gekregen die qua afwerking op elkaar afgestemd zijn. Dat kan dan bijvoorbeeld gaan om kleurtemperatuur, kleurtint, levendigheid, verzadiging of een combinatie van deze factoren. Hier zou je de foto, die je op de homepage wil zetten, kunnen uploaden in Colorpicker, zodat je ook uit je foto de gewenste kleuren kunt halen en een kleurenpallet samen kunt stellen. De gewenste codes kun je kopiëren en plakken in je instellingen van het thema.
Ik zou wel aanraden om contrastrijke foto’s iets lichter te zetten op je website. Dat kun je doen door er een overlay (transparante extra laag) overheen te plaatsen, zodat ze net iets minder alle aandacht opeisen. Je kan dat ook aan je fotograaf vragen, maar daar zit vermoedelijk een kostenplaatje aan vast. Of je probeert het zelf met fotobewerkingssoftware als Lightroom of Photoshop.
Kleuren en lay-out combineren, hoe doe ik dat?
Als je eenmaal je thema, je kleuren en eventueel je sjabloon hebt, dan kun je gaan beginnen met experimenteren. Begin bijvoorbeeld met de homepage en bekijk wat werk. Misschien wil je een bijna witte achtergrond, zoals op dit moment in de mode is. Of je kiest juist voor een donkere achtergrond om op te vallen in de menigte.
Nu is het moment om te kijken wat werkt: welke kleur krijgen de letters? Wat zet ik waar? Deel ik mijn pagina in kolommen of juist niet? Als je knoppen gebruikt, maak je die dan hoekig of rond je ze af? Hier gelden geen gulden regels voor, hier kijk je gewoon wat voor jou werkt. Vraag ook zeker een second opinion over je creaties.
Met welke software kan een website maken?
Tegenwoordig kun je een website maken zonder gebruik te maken van codeertaal. Zoals ik hierboven als schreef, werk ik met Divi. Dit systeem is super intuïtief en versnelt mijn workflow aanzienlijk.
Vind je dit nog te ingewikkeld of te tijdsintensief, dan kun je ervoor kiezen om dit aan een webdesigner uit te besteden of te kiezen voor Wix. Bovenstaande elementen komen ook terug in de bouwer van dit websitebouwplatform. De artificiële intelligentie van de bouwer, Wix ADI, helpt je door alle stappen heen. Maar, zo is mijn ervaring, je hebt dan weer iets minder mogelijkheden als bij Divi.
Op zoek naar een webdesigner? Als WordPress webdesigner help ik je graag. Zie hier mijn aanbod. Of neem vrijblijvend contact op voor een offerte.
En wat is jouw antwoord op de vraag: “Hoe maak je een goede website?”
Dit artikel bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.