Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om je eigen website te verduurzamen. In dit artikel lees je hoe je zelf een duurzame website kan maken.
Waarom zijn websites vervuilend?
“Als het internet een land was, dan zou het de vierde grootste vervuiler ter wereld zijn.” Dat stelt het Sustainable Web Manifesto. Het wereldwijde web is namelijk verantwoordelijk voor 4% van de mondiale CO2-uitstoot. Dat zou zelfs meer zijn dan de hele luchtvaartsector!
Hoe dat komt? Websites staan ergens op deze wereld op een server en deze machines hebben elektriciteit nodig om te draaien. Daarnaast worden websites op computers, tablets en telefoons getoond en die apparaten hebben ook stroom nodig. En al elektriciteit moet natuurlijk opgewekt worden, wat vaak ook weer CO2 kost.
De komende jaren zit de uitdaging hem erin om het internet te verduurzamen. Steeds meer webdesigner en IT’ers ondertekenen het duurzaam internet manifest. Bekijk hier wat het Sustainable Web Manifesto inhoudt.
Hoe kan ik mijn eigen website verduurzamen?
Heb je enige technische kennis? Dan is dit helemaal niet zo moeilijk om zelf te doen. Sommige van onderstaande tips gelden voor de gehele website, andere eerder specifiek per pagina.
1. Afbeeldingen: optimaliseer in webp
Hier zit een hele grote kans om een website milieuvriendelijk te maken. Het komt namelijk vaak voor dat afbeeldingen niet geoptimaliseerd zijn voor online gebruik en meer dan 1MB wegen. Dat is meer dan een duurzame webpagina zelf.
Hoe je je foto’s of illustraties optimaliseert, hangt af van de grootte waarin je ze wilt laten verschijnen. Je kan doorgaans variëren tussen de 1920 pixels en 800 pixels aan de langste zijde, voor logo’s kun je (veel) kleiner werken. Werken in JPEG is heel fijn, maar door te werken met een moderne bestandsindeling als webp, kun je je afbeeldingen drie keer zo klein maken aan de achterkant, zonder aan kwaliteit in te boeten!
Meer weten over het comprimeren van foto’s? Lees dan hier hoe je afbeeldingen verkleint.
2. Design: less is more
Heb je een slider op je site staan? Heel leuk, maar het vertraagt je website en verhoogt de CO2-uitstoot. Of heb je een social media feed die je mooie nieuwste berichten laat zien? Ook daar maak je beter komaf mee. En wat dacht je van talloze graphics? Mooi om te zien, maar daar bouw je geen duurzame site mee.
Duurzaam webdesign heeft vaak een hang naar minimalisme of is minimalistisch. Het is hierin belangrijk om knopen door te hakken: wat heb je wel nodig en wat niet? Alles wat onnodig is, kun je gerust achterwege laten. Voor de duidelijkheid: we spreken hier over design, niet over complete pagina’s en teksten.
Benieuwd hoe je een minimalistisch webdesign kan bouwen? Ontdek hier hoe je een minimalistische website maakt.
3. Verwijder verouderde content
Heb je verouderde pagina’s of blogs op je site staan die niet meer relevant zijn? Verwijder ze gerust en stel een redirect in om niet afgestraft te worden door zoekmachines als Google of Ecosia. Staat je WordPress-mediabibliotheek vol met foto’s en illustraties die je niet meer gebruikt? Verwijder deze ook. Of wat dacht je van verschillende kleine pagina’s? Bundel ze gerust tot een geheel en stel ook hier redirects in voor je verwijderde content.
Redirects zijn trouwens een soort richtingaanwijzers voor bezoekers. Is er een pagina verwijderd? Laat deze dan doorverwijzen naar een bestaande pagina zoals de homepage. Je kan dat regelen met de WordPress-plugin Redirection.
Ben je van plan om tientallen tot honderden afbeeldingen te verwijderen? Lees dan hier hoe je in WordPress foto’s in bulk verwijdert.
4. Verwijder onnodige plugins, bouwers, thema’s en code
Ben je ooit van WordPress-thema of -bouwer veranderd en staat die nog op je site? Verwijder die gerust, zo creëer je extra ruimte op de server. Heb je plugins die je niet meer gebruikt en zijn ze al gedeactiveerd? Die kun je ook verwijderen. Hetzelfde voor lijntjes code die niet meer van toepassing zijn voor je site. Overloop gerust kritisch de toegevoegde code in je themabouwer, WordPress-customizer of thema-editor.
Opgelet: hier is waarschijnlijk enige kennis van code (HTML, CSS, PHP…) nodig. Zorg dat je dus weet waar je mee bezig bent. Ben je niet zeker? Schakel dan een IT’er of webdesigner in.
5. Lettertypes: gebruik wat vaak voorkomt
Dit klinkt heel saai, maar veelvoorkomende lettertypes nemen nu eenmaal minder ruimte in beslag op een server. Denk aan bijvoorbeeld Roboto of Open Sans. Vaak kun je deze algemene typografieën op je site zo stijlen zodat ze mooi in jouw webdesign passen.
Daarnaast zijn algemene lettertypes ook inclusief. Dat komt omdat deze schreefloos zijn (sans serif, zonder streepjes aan de uiteinden van de letterpootjes). Schreefloze letters zijn gemakkelijk om te scannen in online teksten en gemakkelijker te lezen voor mensen die aan het alfabetiseren zijn of een dyslexie-attest hebben.
Wil je meer weten over online typografieën? Bekijk dan hier hoe je een geweldig lettertype voor je site kiest.
6. Een lichtgewicht thema en bouwer
Met een CMS (content management system) als WordPress bouw je in een handomdraai een geweldige website, maar sommige bouwers en thema’s kunnen echt heel vervuilend zijn. Zo is thema en bouwer Divi zware software. Het thema Astra Pro en de bouwer Elementor Pro zijn daarentegen lichtgewicht en uitstekend geschikt voor een duurzame website. De standaardbouwer van WordPress, de zogenaamde Block Editor, al helemaal, omdat deze standaard met WordPress komt.
7. Duurzame hosting
Overstappen van host is doorgaans vrij eenvoudig. Vaak kan je nieuwe host dat voor je regelen. En anders heeft deze wel een stappenplan of helpdesk om dat zelf te doen.
Conclusie
Websites kunnen enorm vervuilend zijn, maar door bepaalde keuzes te maken, kun je je website verduurzamen. Denk aan het optimaliseren van afbeeldingen, het minimaliseren van het webdesign, het gebruikmaken van veelvoorkomende lettertypes, het installeren van lichtgewicht WordPress-thema’s en -bouwers, het verwijderen van verouderde content en ongebruikte software en eventueel het overstappen van host. Dit kan echt een heel erg groot verschil maken.
Dit artikel bevat meerdere affiliate links. Kijk hier voor meer informatie.