Persoonlijk: op naar een duurzame website

1 Dec 2023 | ondernemen, webdesign

duurzame website

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om mijn eigen website te verduurzamen. In dit artikel leg ik je uit waarom ik een duurzame website wil en hoe ik dat probeer te bereiken.

Waarom zijn websites vervuilend?

“Als het internet een land was, dan zou het de vierde grootste vervuiler ter wereld zijn.” Dat stelt het Sustainable Web Manifesto. Het wereldwijde web is namelijk verantwoordelijk voor 2 tot 4% van de mondiale CO2-uitstoot. Dat zou zelfs meer zijn dan de hele luchtvaartsector!

Hoe dat komt? Websites staan ergens op deze wereld op een server en deze machines hebben elektriciteit nodig om te draaien. Daarnaast worden websites op computers, tablets en telefoons getoond en die apparaten hebben ook stroom nodig. En al elektriciteit moet natuurlijk opgewekt worden, wat vaak ook weer CO2 kost.

Heb ik geen duurzame website?

Er bestaan online tools om de duurzaamheid van je website te testen. Als ik de homepage van deze website door de Website Carbon Calculator haal, dan zie ik op het moment van schrijven volgende dingen:

  • Deze webpagina is schoner dan de 56% alle andere webpagina’s ter wereld, oef!
  • Er wordt maar 0,42 gram CO2 geproduceerd als iemand mijn homepage bezoekt
  • Deze pagina draait op groene energie

En na 10 000 maandelijkse paginabezichtigingen consumeer ik het volgende:

  • 50,65 kg CO2, het equivalent van kokend water voor 6863 theekopjes
  • 132 kWh energie, daarmee kun je 11 015 smartphones mee opladen of 846 km rijden met een elektrische auto
  • De hoeveelheid koolstof die 3 bomen absorberen in één jaar

Blijkbaar doe ik het niet zo slecht, want mijn homepage krijgt score C. A+ is het beste, F het slechtst. En de meeste pagina’s krijgen een E. Webpagina’s met een A, B of C krijgen meestal een positieve evaluatie.

Waarom een duurzame website?

Ik beschouw mezelf als impact ondernemer, want diversiteit, inclusie en duurzaamheid zijn mijn kernwaarden. Hier handel ik naar en dit wil ik terug laten komen in mijn werk als fotograaf en webdesigner. Dat lukt aardig goed met diversiteit en inclusie, maar qua duurzaamheid zijn er nog werkpuntjes. Ik vlieg namelijk één keer per jaar naar Noord-Amerika vanwege mijn familie.

Buiten die trans-Atlantische vlucht doe ik echt mijn best: ik rij geen auto, verplaats mij met het openbaar vervoer en de fiets, consumeer zoveel mogelijk lokaal, werk papierloos, ben minimalist en gebruik een laptop en fotoapparatuur die refurbished zijn. Echter werk ik als webdesigner wel in één van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Tijd om dit dus aan te pakken. En een goed begin, begint bij jezelf.

Wist je dat ik ook parttime digital nomad ben? Lees hier hoe ik een duurzame digitale nomade probeer te zijn.

Hoe maak ik een duurzame website?

Als ondernemer begon ik duurzaamheid steeds hoger in het vaandel te dragen, maar mijn webdesign was niet altijd even duurzaam. Daarom ben ik op dit moment de volgende stappen aan het doorlopen:

1. Scannen van alle webpagina’s

Met een genoemde tool als Website Carbon Calculator, kun je al je webpagina’s scannen. Daar horen ook blogs bij. Een andere tool is Beacon. Zelf werk ik met Website Carbon Calculator, omdat deze direct ook een score toekent aan al je pagina’s.

Gelukkig bleek ik al best goed te zitten: 118 van mijn pagina’s kregen score A en 17 anderen kregen een minder goede score. Tijd dus om dat op te volgen!

2. Installeren van Website Carbon widget in footer

Meten is weten, dus ik installeerde de Website Carbon badge in mijn footer (onderste stuk van de website). Die kun je zien als je helemaal naar beneden scrolt. Hier staat hoeveel CO2 mijn pagina per bezichtiging uitstoot en hoe schoon of vervuilend dat is.

Zijn er werkpunten? Dan is dat eventjes confronterend voor mij, maar dan weet ik wel wat ik moet doen. Pagina’s met een goede score laat ik voorlopig voor wat ze zijn, pagina’s met een slechte score pak ik aan.

3. Vervuilende pagina’s verduurzamen

Gelukkig zijn het er niet veel, maar ik ga er wel mee aan de slag. In mijn geval zijn zware fotobestanden de boosdoeners. Ik ga dus foto’s verkleinen.

Zijn afbeeldingen van honderden MB’s echt nodig? Ik verklein ze het liefst zo ver mogelijk, maar zonder aan kwaliteit in te boeten. Ik blijf per slot van rekening ook een fotograaf!

Meer weten over foto’s verkleinen? Ontdek hier hoe je foto’s verkleind met behoud van kwaliteit!

Duurzame websites voor klanten?

Hoewel ik voor mezelf wel een aantal werkpunten heb, is het mij bij een aantal klanten al wel degelijk gelukt om een duurzame WordPress-website te bouwen. We focusten ons toen op volgende zaken:

  • Thema: een thema als Astra is vederlicht en stuwt je score omhoog.
  • Bouwer: door enkel de standaard WordPress-bouwer te gebruiken, presteert je site nog beter. Toch kan een zware bouwer als Divi ook duurzame prestaties leveren, door bijvoorbeeld foto’s en graphics zo klein mogelijk te houden qua bestandsgrootte.
  • Minimalistisch design: sliders en een social media feed op een site zijn geweldig, maar ze slurpen veel energie. We kozen ervoor om deze niet te gebruiken en het design zo summier mogelijk te houden.

Meer lezen over minimalistisch webdesign? Bekijk hier hoe je een minimalistische website maakt.  

Conclusie

Om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen, zet ik dus stappen naar een duurzame website. Dat doe ik door te meten, actie te ondernemen en door te evalueren. Opdrachtgevers die graag een duurzaam webdesign willen, probeer ik ook zo goed mogelijk te helpen.

Vind jij duurzaam webdesign belangrijk? Waarom wel of waarom niet?

Dit artikel bevat meerdere affiliate links. Kijk hier voor meer informatie.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Zowel Divi als Elementor zijn razend populaire WordPress-themabouwers. Je kan er min of meer hetzelfde mee, maar ze werken alle twee wel heel anders. Maar welke is nu voor jou het beste? Die keuze is vooral persoonlijk. Aan de hand van de voor- en...

Hoe kun je een favicon maken?

Hoe kun je een favicon maken?

Het is een belangrijk onderdeel van een website, maar toch wordt het vaak vergeten: de favicon. Dit is de afbeelding die naast de naam van de site in het tabblad van de browser staat. Waarom is dit eigenlijk belangrijk? Hoe kun je zelf een favicon...

Nieuwe website zelf maken of uitbesteden?

Nieuwe website zelf maken of uitbesteden?

Als kersverse ondernemer wil je natuurlijk goed online zichtbaar zijn. Daarbij is een eigen website echt nodig. Maar ga je die zelf bouwen of laten maken door iemand anders? In dit artikel worden de pro’s en contra’s tegen elkaar afgewogen. Ontdek...

Pin It on Pinterest

Share This