Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

13 mrt 2024 | ondernemen, webdesign

digital cleanup (foto: Sander de Wilde)

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!

De digitale ecologische voetafdruk is voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bedshow. Niet onbegrijpelijk, want we werken tegenwoordig bijna allemaal papierloos. Op dat vlak zijn we goed bezig. Toch vergeten we weleens dat onze digitale activiteiten ook hun sporen nalaten.

Wat is een digitale ecologische voetafdruk?

Iedere digitale activiteit vereist elektriciteit. Denk aan: een e-mail versturen, je smartphone opladen, je foto’s bewerken, je documenten in de cloud bewaren, online bankieren, scrollen over je social media tijdlijn, iets aanpassen op je website, enzovoort.

Niet alleen je laptop en telefoon verbruiken stroom, ook je cloud, e-mails of website staan op een server die draait op elektriciteit. En dit is een belangrijk punt: hoe meer bestanden er op je website of in je cloud staan, hoe meer energie er nodig is om jouw foto’s en documenten online te bewaren. Hetzelfde geldt voor je e-mails en voor wat er op je website staat.

Is een digitale ecologische voetafdruk een probleem?

Nee, op zich niet. Want steeds meer servers werken op groene energie. Zo heb je bijvoorbeeld tegenwoordig steeds meer hostingpartijen die kiezen voor servers die op groene stroom werken, zoals Siteground of Combell.

Het kan wel problematisch worden als je veel ongebruikte bestanden in je mailprogramma of cloud of op je website laat staan. Op die manier heb je onbewust, dus per ongeluk, een hele grote digitale ecologische voetafdruk. Om dit bewustzijn te vergroten, organiseert milieuorganisatie Let’s Do It World jaarlijks de Digital Cleanup Day. Dit jaar valt die dag op 16 maart 2024.

Hoe kan je je digitale ecologische voetafdruk verkleinen?

Dit is iets wat je op een eenvoudig manier kan doen: je gaat eens kritisch door al je e-mails, de backend van je website en door je cloud. Hieronder kun je suggesties voor concrete acties vinden.

Sommige ondernemingen zijn heel duurzaam bezig, dat kunnen we impactondernemers of changemakers noemen. Lees hier alles over ondernemen met impact.

Digital cleanup actie: je e-mail opschonen

Of je nu een e-mailprogramma of een webserver gebruikt, volgende acties kunnen al een groot verschil maken:

  1. Oude e-mails wissen: heb je bepaalde berichten niet meer nodig? Verwijder ze gerust. Opgelet: in de Europese Unie wordt aangeraden om zakelijke en officiële e-mails in sommige gevallen 5 tot 7 jaar te bewaren. Wil je je exacte bewaartermijn weten? Vraag dit dan na aan een juridisch specialist.
  2. Out-of-office e-mails verwijderen: iedereen gaat wel een keer met vakantie en stelt dan een automatisch out of office bericht in. Mailprogramma’s slaan zulke berichten vaak ook op. Je eigen out of office berichten verwijderen, creëert al heel veel plaats in je mailbox. Zo ga je al minder energie verbruiken.
  3. E-mailhandtekening aanpassen: ben je een ondernemer? Grote kans dat je een e-mailhandtekening hebt. Heel professioneel om er een logo of foto bij te zetten, maar zorg dat deze geoptimaliseerd is en een lichtgewicht is. Is deze zwaarder dan 50 kb? Tijd om het bestand te verkleinen. Dit zorgt ervoor dat je in de toekomst meer plaats hebt op je server en minder energie verbruikt.
  4. Zware bijlagen verwijderen: dit kun je ook overwegen, maar hou hierbij ook rekening met de officiële bewaartermijn.
  5. Je uitschrijven van nieuwsbrieven: ontvang je veel nieuwsbrieven die je niet leest? Tijd om je uit te schrijven!

Digital cleanup actie: je website opschonen

Ben je als ondernemer heel actief met je website bezig? Fantastisch, maar voor je het weet, is deze heel groot geworden door allemaal afbeeldingen, pagina’s, foto’s en andere bestanden die je niet meer gebruikt. Ook hier kun je eenvoudig mee aan de slag:

  1. Ongebruikte pagina’s verwijderen: heb je nog pagina’s over de coronamaatregelen? Verwijder ze, die periode ligt allang achter ons. Een tip: stel een redirection in voordat je ze verwijdert. Voor de WordPress-gebruikers: dat kan via de gratis plugin Redirection. Zo zorg je ervoor dat je bezoekers, die naar je verwijderde pagina gaan, doorverwezen worden naar een andere pagina, bijvoorbeeld je homepage. Zo word je niet afgestraft door een zoekmachine als Google, want het algoritme van zoekmachines heeft soms de neiging om websites af te straffen waarbij pagina’s verdwijnen. Via een redirection kun je dit dus voorkomen.
  2. Niet-relevante blogs verwijderen: is je onderneming een andere richting ingeslagen? Dan heb je misschien irrelevante blogs over diensten die je niet meer aanbiedt. Je kan overwegen om deze te verwijderen. Tip: maak ook hier weer gebruik van bovengenoemde redirection.
  3. De mediabibliotheek opschonen: verwijder je een foto aan de voorkant van je WordPress-website? Dan zie je die niet meer, maar staat deze nog wel in je mediabibliotheek. Wil je foto’s echt verwijderen, dan doe je dat in de mediabibliotheek. Hetzelfde geldt voor pdf’jes en andere mediabestanden. Neem je mediabibliotheek kritisch onder de loep: met een beetje geluk kun je honderden bestanden verwijderen. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens goed voor de laadsnelheid van jouw site!

Meer weten over het verwijderen van bestanden in bulk van je website? Lees hier hoe je in één keer tientallen files tegelijk verwijdert van je website!

Digital cleanup actie: je cloud opschonen

Veel ondernemingen en privépersonen gebruiken een cloud, zoals die van Google. Onderstaande voorbeelden zijn ook van toepassing op andere clouds:

  1. Je mediagalerij opschonen: kijk eens in je cloud bij het mapje foto’s. Oude foto’s, die je niet meer nodig hebt, kun je verwijderen. Mislukte foto’s ook. Misschien heb je zelfs kopies van mediabestanden, dat is ook een reden om ze te verwijderen. Denk trouwens niet alleen aan je foto’s, maar ook aan je video’s, audiobestanden, gifjes, stickers en documenten. Overloop map per map kritisch. Klaar met verwijderen? Ga dan naar de prullenbak en verwijder alles definitief. Voor je het weet, is je cloud een paar gigabyte lichter!
  2. Oude backups verwijderen: via Google kun je van sommige apparaten een backup laten maken. Superhandig, maar wat als je dat ook hebt van een telefoon die je niet meer gebruikt? Verwijder het maar, want dit scheelt je ook weer een aantal GB.
  3. Je afvragen of je een cloud echt nodig hebt: ben je bijvoorbeeld professioneel fotograaf? Stel je dan de vraag of je een cloud voor je RAW-files en bestanden in hoge resolutie echt nodig hebt. Misschien is het toch milieuvriendelijker om het ouderwets op externe harde schijven te zetten. Maak je die stap, zorg dat je dan meerdere backups van je harde schijven hebt.

Wist je dat er eigenlijk ook duurzame websites bestaan? Lees hier hoe ik als webdesigner mijn eigen website verduurzaam.

Conclusie

Veel ondernemers werken tegenwoordig papierloos en hebben daardoor veel digitale ruimte in het online wereldje nodig. Toch hoef je zeker niet alles te bewaren. E-mails, bestanden op je website en dingen in de cloud kun je zeker om de zoveel tijd kritisch onder de loep nemen en verwijderen. Zo heb je minder ruimte op een server nodig en dus ook minder energie om jouw overbodige bestanden online te houden!

Doe jij mee aan de digital cleanup?

Deze pagina bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Lees hier meer

Hoe maak je een duurzame website?

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om je eigen website te verduurzamen. In dit artikel lees je hoe je zelf een duurzame website kan maken. Waarom zijn websites vervuilend?“Als het internet een...

Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel. Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?Sinds de digitale fotografie haar intrede deed,...

Waarom kiezen voor Ecosia?

Bij iedere online zoekopdracht laat je een ecologische voetafdruk achter. Bij groene zoekmachine Ecosia wordt dat gecompenseerd. Want, terwijl je zoekt, worden er nieuwe bomen geplant. Hoe werkt dit? En waarom zou je kiezen voor Ecosia? Je leest het in dit artikel.Waarom zijn zoekmachines...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This