Hoe kun je foto’s verwijderen op WordPress?

19 Jan 2024 | fotografie, webdesign

foto's verwijderen op wordpress

Als je WordPress-website al een tijdje meegaat, dan is de kans groot dat er oude foto’s in de mediabibliotheek blijven staan. En dat is jammer, want ongebruikte foto’s vertragen een site. Je kan foto’s individueel of in bulk van je site halen. Ontdek hier het antwoord op de vraag “hoe kun je foto’s verwijderen op WordPress?”

Waarom moet je foto’s verwijderen?

Misschien heb je een online portfolio of webshop waarbij de foto’s regelmatig veranderen. Je kan dat aan de voorkant of front end van je site doen via een websitebouwer als Divi. Je ziet de foto’s misschien niet meer, maar ze staan effectief nog steeds op je site. Je kan ze waarschijnlijk terugvinden in je mediabibliotheek.

Zolang ongebruikte foto’s in je mediabibliotheek blijven staan, gebruiken zij een deel van het geheugen. En dat zorgt ervoor dat je website vertraagt. Wil je een snellere website? Verwijder dan die ongebruikte foto’s.

Op zoek naar meer tips om je website snel te houden? Lees hier hoe je van je WordPress-website een raket maakt!

Hoe moet je foto’s verwijderen op WordPress?

Om foto’s te verwijderen van WordPress bestaan verschillende methodes. Gaat het om niet zoveel beelden, dan verwijder je beelden individueel. Gaat het om tientallen of honderden beelden, dan kun je verwijderen in bulk overwegen. In bulk betekent ‘in grote hoeveelheden’.

Foto’s verwijderen op WordPress – individueel

Hier bestaat eigenlijk één methode voor en dat is een hele simpele. Dit werkt als je nog niet zoveel beelden hebt.

Volg de volgende route:

 1. Log in op je website.
 2. Je komt op het dashboard, ga naar de mediabibliotheek via media > library.
 3. Je ziet nu een overzicht van al je afbeeldingen. Klik op de prent die je wilt verwijderen en klik op “delete permanently”.

Dit werkt heel goed als je maar een paar foto’s moet verwijderen. Gaat het om tientallen tot honderden afbeeldingen? Overweeg dan één van onderstaande manieren.

Foto’s verwijderen op WordPress – in bulk

Hier bestaan verschillende manieren voor. Ook is dit niet zonder risico, omdat de verschillende tools soms iets te enthousiast zijn en teveel materiaal selecteren om te verwijderen. Met als resultaat dat je teveel verwijdert en afbeeldingen opnieuw moet uploaden en op je pagina’s moet zetten.

Manier 1: via de functie “unattached” in de mediabibliotheek

Dit is de meest eenvoudige werkwijze, want je hebt geen extra plugin nodig.

Volg de volgende stappen, maar wees op je hoede:

 1. Log in op je website.
 2. Je komt op het dashboard, ga naar mediabibliotheek via media > library.
 3. Klik in het keuzemenu op “unattached” en WordPress laat je de afbeeldingen zien die zogezegd aan geen enkele pagina op blog post vasthangen.
 4. Controleer nu heel goed welke afbeeldingen echt niet meer op je pagina’s of blogs staan.
 5. Klik op “bulk select” en duid de foto’s aan die je wilt verwijderen.
 6. Klik nu op “delete permanently” en WordPress verwijdert tientallen tot honderden afbeeldingen voor je.

Manier 2: via de plugin ‘Media Cleaner’

Vind je dat WordPress het te rigoureus aanpakt, dan kun je de plugin Media Cleaner overwegen. Een plugin is een klein stukje software of app die je in WordPress steekt.

Voer onderstaand stappenplan uit om deze optie te gebruiken:

 1. Log in op je website.
 2. Je komt op het dashboard, ga naar plugins.
 3. Klik op ‘add new’ en type ‘Media Cleaner’ in het zoekvenster.
 4. Selecteer de plugin ‘Media Cleaner’ met het icoontje van de kat en druk op ‘install’.
 5. Vervolgens druk je op ‘activate’.
 6. Ga nu in je dashboard naar Media > Cleaner.
 7. Lees vervolgens de disclaimers en klik op ‘scan’.
 8. Media Cleaner zoekt nu op je website naar foto’s die niet op pagina’s of blogs zijn gepubliceerd.
 9. Nu zie je een uitgebreide lijst met bestanden die verwijderd kunnen worden. Het is aan te raden om dit nog eens goed dubbel te checken voordat je permanent gaat verwijderen!

Werk je met de bouwer en het thema Divi? Bekijk dan hier welke plugins interessant zijn voor Divi!

Manier 1 en 2 – stand van zaken januari 2024

Op het moment van schrijven werken beide manieren te rigoureus en dat in verschillende thema’s. Advies is dan ook om één van de twee manieren te kiezen en daarna afbeelding per afbeelding te controleren voordat je gaat verwijderen.

Wat moet ik doen als ik teveel foto’s verwijder?

Dit kan natuurlijk de beste mensen overkomen. En gelukkig bestaan er voor dit probleem verschillende oplossingen. Haal eerst even diep adem en probeer dan één van onderstaande tips:

 • Foto opnieuw uploaden: zoek de oorspronkelijke afbeelding op en plaats deze via de mediabliotheek terug. Dat doe je via media > library en ‘add new’.
 • Een backup van je site terugplaatsen: verschillende hosts bieden tegenwoordig de mogelijkheid om backups terug te plaatsen. De meeste hostingpartijen voorzien tegenwoordig één automatisch backup per dag. Hoe dat je deze terugplaatst is afhankelijk van je host. Neem contact op met de helpdesk van je hosting en zij kunnen je hierbij helpen.

Kies je ervoor om foto’s opnieuw up te loaden? Vergeet dan niet om deze eerste te verkleinen. Lees hier hoe je foto’s kunt verkleinen voor gebruik op websites.

Conclusie

Het is belangrijk om af en toe je mediabibliotheek van je WordPress-website op te schonen. Dat is namelijk nodig om je website overzichtelijk en snel te houden. Ofwel verwijder je de foto’s één voor één, ofwel doe je dat in bulk. Foto’s in grote hoeveelheden verwijderen, kan in WordPress zelf, of via een externe plugin. Dit houdt wel een risico’s in, namelijk dat je teveel verwijdert. Doe steeds aan dubbel checks. Gebeurt dat toch? Dan kun je foto’s of een backup van je site terugplaatsen.

Schoon jij regelmatig je mediabibliotheek op?

Dit artikel bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Zowel Divi als Elementor zijn razend populaire WordPress-themabouwers. Je kan er min of meer hetzelfde mee, maar ze werken alle twee wel heel anders. Maar welke is nu voor jou het beste? Die keuze is vooral persoonlijk. Aan de hand van de voor- en...

Hoe kun je een favicon maken?

Hoe kun je een favicon maken?

Het is een belangrijk onderdeel van een website, maar toch wordt het vaak vergeten: de favicon. Dit is de afbeelding die naast de naam van de site in het tabblad van de browser staat. Waarom is dit eigenlijk belangrijk? Hoe kun je zelf een favicon...

Nieuwe website zelf maken of uitbesteden?

Nieuwe website zelf maken of uitbesteden?

Als kersverse ondernemer wil je natuurlijk goed online zichtbaar zijn. Daarbij is een eigen website echt nodig. Maar ga je die zelf bouwen of laten maken door iemand anders? In dit artikel worden de pro’s en contra’s tegen elkaar afgewogen. Ontdek...

Pin It on Pinterest

Share This