Bouw sneller websites met Divi Cloud

26 Aug 2022 | webdesign

divi cloud

Websites bouwen werd onlangs weer een stuk eenvoudiger. Want met de populaire WordPress bouwer en thema Divi kun je als webdesigner je workflow aanzienlijk versnellen. Sinds kort bestaat de Divi Cloud waarmee je lay-outs van de ene website op de andere kan zetten. In dit artikel lees je hoe deze cloud werkt en wat deze kan doen.

Een cloud voor webdesigners die met Divi werken, dat is Divi Cloud. Divi is een intuïtieve WordPress bouwer en thema ineen; je ziet meteen wat je doet. What you see, is what you get (WYSIWYG in het jargon). Anders dan Gutenberg of Elementor werkt Divi niet met blokken, maar met horizontale rijen die bestaan uit secties (sections), rijen (rows) en modules. Je kan het zo gek niet bedenken, of Divi heeft het in zijn modulebibliotheek: contactformulieren, WhatsApp knoppen waarmee je direct een chat opent, fancy fotogalerijen…

Dat is niet het enige voordeel, want deze software van het bedrijf Elegant Themes zit zo in elkaar dat je het bouwen van een website kan versnellen: sjablonen, lay-outs en complete pagina’s kun je op andere pagina’s opnieuw gebruiken. Dit kon tot voor kort enkel op één website, nu kun je sjablonen en lay-outs op de cloud zetten en hergebruiken op een andere site.

Wat kun je met Divi Cloud?

Zodra je klant bij Divi bent, heb je toegang tot de basic versie van Divi Cloud. Hiermee kun je tot 50 verschillende lay-outs en sjablonen uploaden. Dit kan handig zijn voor de moeilijkere dingen die je in Divi maakt, zoals mobiele menu’s. Om één of andere reden kan dit met Divi een behoorlijke uitdaging zijn. Stel: als je dit op de ene website is gelukt, dan bewaar je deze lay-out als sectie in je digitale opslagplaats. En op de andere website kun je deze via de cloud uploaden en vervolgens aanpassen.

Dit werkt uiteraard niet alleen met complete secties, maar ook specifieker met rijen of enkel met modules. Bijzonder interessant is dat dit nu ook met sjablonen kan, die je via het grid (raster van Divi Builder) kan maken. Heb je bijvoorbeeld een specifieke webshop gemaakt die je wilt hergebruiken? Dat kan. Met enkele drukken op de knop kun je deze uploaden in de Divi Cloud.

Benieuwd hoe je een header met mobiel menu in Divi maakt? Bekijk hier het stappenplan om een geweldig mobiel Divi menu te maken!

Hoe werkt Divi Cloud?

Nu is dit dus een functie die ik als designer helemaal fantastisch vindt, want dit kan echt uren werk schelen. Alleen moet je wel even goed uitzoeken hoe het werkt. Je kan namelijk niet in je Divi account bij Elegant Themes al je lay-outs terugvinden. Daarvoor moet je eerst naar de website die je beheert of maakt, inloggen via het WordPress venster en dan nog een keer inloggen in Divi Cloud bij de Divi Builder in het grid of op een indivuele pagina. Dit werkt enkel als je de Divi vensters hebt openstaan, via standaard WordPress vensters bereik je de Divi Cloud niet!

Zoals eerder opgemerkt kun je tot 50 verschillende sjablonen uploaden in deze database. Overschrijd je dit aantal, dan verwijdert de software automatisch je eerst geüploade lay-outs of sjablonen. Je kan het jezelf ook gemakkelijk maken en opgeslagen items na hergebruik direct verwijderen uit de cloud. Ben je van plan om dit super intensief te gebruiken, dan kun je ook overwegen om een betaalplan te nemen. Wil je weten hoeveel dat kost? Bekijk dan de website van Divi om de prijzen te raadplegen.

Divi Cloud in de praktijk

Divi Cloud is nu al enkele maanden beschikbaar. Als webdesigner heb ik het kunnen gebruiken. Het is dus werkelijk fantastisch om je workflow te versnellen, maar daardoor kan ook juist je creativiteit afnemen. Omdat ik enkel websites op maat voorzie en geen voorkauwde sjablonen zonder enige vorm van creativiteit aflever, gebruik ik de Divi Cloud liever bij klanten die meerdere websites bij mij bestellen en een eenheid in hun webpagina’s willen.

Zodoende heb ik ervaren, dat deze cloud super is voor het transfereren van de volgende zaken:

  • Specifieke secties, rijen en modules om bijvoorbeeld dezelfde huisstijl over te nemen.
  • Zoekpagina (dit verschijnt op deze website nadat je een zoekopdracht via het loepje in de menubalk hebt ingegeven)
  • 404 pagina (eigenlijk een foutmelding als je de verkeerde link intypt)
  • Webshop Woocommerce: product archive page (overzichtspagina van alle producten), product category page (productoverzicht per categorie) en all product page (sjabloon voor ieder product in je webshop). Uiteraard kun je ook alle Woocommerce pagina’s in de cloud zetten.

 Benieuwd hoe je een webshop met Divi en Woocommerce maakt? Bekijk hier het stappenplan om een webshop in Divi te maken!

Conclusie

Divi Cloud is een verrijking voor webdesigners die Divi gebruiken voor meerdere sites. Het is handig dat je dit niet alleen voor lay-outs, maar ook voor sjablonen vanuit de grid, kan doen. Ook al beheer je veel websites, dan kun je je met wat kunst- en vliegwerk beperken tot de gratis versie van Divi. Wil je je tijd niet verliezen aan het bijhouden van de cloud, dan kun je een betaalplan overwegen.

Met deze opslagruimte kun je je echt enorm veel werkuren besparen, maar het kan wel je creativiteit verlammen. We hebben het nu immers vooral over kopiëren, plakken en customizen. Ik zou willen zeggen: gebruik het met mate en laat vooral als designer je creativiteit de vrije loop.

En waarvoor gebruik jij een cloud?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Hoe maak je een fotografie website?

Hoe maak je een fotografie website?

Je bent fotograaf en je wilt je beelden aan de wereld laten zien? Dan is het hoogste tijd om eindelijk eens werk te gaan maken van die website. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een fotografie website maken? In dit artikel krijg je heel wat tips waar...

Vijf top locaties voor straatfotografie in Nederland

Vijf top locaties voor straatfotografie in Nederland

Het fotograferen van het leven op straat is geweldig, zeker in een aantal Nederlandse steden. Deze plaatsen bruisen en bieden een interessant decor. Benieuwd naar geweldige locaties voor straatfotografie in Nederland? Lees dan verder! Spoiler...

Waarom iedere ondernemer een website nodig heeft

Waarom iedere ondernemer een website nodig heeft

Is een website anno 2023 niet meer nodig? Natuurlijk wel! Het komt niet alleen professioneel over, je hebt ook nog eens alles onder controle. Ontdek in dit artikel 6 redenen waarom een website nodig is voor ondernemers.Een website nodig of enkel...

Pin It on Pinterest

Share This