Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

16 Feb 2024 | webdesign

divi of elementor

Zowel Divi als Elementor zijn razend populaire WordPress-themabouwers. Je kan er min of meer hetzelfde mee, maar ze werken alle twee wel heel anders. Maar welke is nu voor jou het beste? Die keuze is vooral persoonlijk. Aan de hand van de voor- en nadelen van dit artikel kun je kiezen of Divi of Elementor beter voor jou is.

Wil je je WordPress-website helemaal zelf from scratch maken met een fancy websitebouwer? Dan kun je Divi of Elementor overwegen. Dit zijn namelijk themabouwers: je hebt het uiterlijk van je website helemaal zelf in de hand. Ook heb je weinig tot geen kennis van code nodig om een geweldige site te ontwerpen. Met deze bouwers bepaal je helemaal zelf hoe je pagina’s eruitzien.

Divi of Elementor: de vergelijking

Om erachter te komen of Divi of Elementor de beste bouwer voor je is, overloop je best onderstaande pro’s en contra’s. Je uiteindelijke keuze zal vooral heel persoonlijk zijn.

Divi of Elementor: de basis

Divi en Elementor zijn twee heel verschillende themabouwers die allebei een compleet andere basis hebben. Divi kun je op twee manieren gebruiken: als thema en bouwer ineen, of enkel als bouwer. Meestal wordt Divi als thema en bouwer ineen gebruikt. Elementor is daarentegen een plugin (stukje software of app in je website).
Daarnaast werken beide volgens een ander basisprincipe: Elementor werkt volgens het blokkenprincipe, Divi gaat eerder van rijen uit. Tot slot werkt Elementor met een beperkte gratis versie en een uitgebreide betalende versie, Divi is enkel betalend.

Conclusie: met zowel Divi als Elementor kun je hetzelfde, ze werken alleen anders.

Meer weten over hoe je zelf een WordPress-website maakt? Ontdek hier hoe je zelf een eigen WordPress-website kan bouwen.

De themacomptabiliteit van Divi en Elementor

Omdat Divi meestal als bouwer en thema ineen wordt gebruikt, is het op die manier niet compatibel met andere thema’s. Wil je van thema wisselen? Dan zul je je layout opnieuw met een andere bouwer moeten maken.
Elementor is wel compatibel met andere thema’s, omdat het een plugin is. Heb je een website in Elementor gebouwd en wil je van thema wisselen? Dan zal dat iets gemakkelijker gaan.

Conclusie: Elementor is compatibel met andere thema’s, Divi niet.

Elementor werkt goed met het thema Astra. Twijfel je tussen Divi of Astra? Ontdek hier of Divi of Astra beter bij je past.

Divi of Elementor: de functionaliteiten

Divi komt samen met een enorme modulebibliotheek waarmee je eindeloos veel ontwerpen kan maken. Zo kun je op een eenvoudige manier een stijlvol contactformulier maken of een prachtige fotogalerij neerzetten.
Elementor bevat ook talloze modules voor het creëren van prachtige pagina’s. Je kan daar eigenlijk min of meer hetzelfde mee doen als met Divi.

Conclusie: beide bibliotheken zijn min of meer hetzelfde.

De sjablonen van Divi en Elementor

Heb je geen tijd of zin om een website from scratch te maken? Divi komt met een uitgebreide bibliotheek van bijna 350 layout-pakketten. Deze kun je in zijn geheel importeren en aanpassen, maar het is ook mogelijk om er stukjes van te gebruiken in je eigen design.
Elementor biedt ook honderden verschillende templates of sjablonen die je kan gebruiken om je eigen website te maken. Daarbij valt ook weer ieder onderdeel te customizen.

Conclusie: beide bouwers hebben honderden sjablonen ter beschikking.

Divi of Elementor: de snelheid

De snelheid van je website hangt vooral af van de content die je op website plaatst. Echter is er wel een wezenlijk verschil in de basis. Omdat Divi een thema en bouwer ineen is, weegt het iets zwaarder. Dit kan de laadtijd van een site mogelijk beïnvloeden.

Elementor is daarentegen een lichte plugin. Zeker in combinatie met een lichtgewicht thema als Astra kun je met Elementor een snelle website maken.

Conclusie: Elementor kan, in combinatie met het thema Astra, sneller zijn als Divi.

Op zoek naar meer tips om een website sneller te maken? Lees hier hoe je van je website een raket maakt!

De leercurve van Divi en Elementor

Als je pas begint, kan de leercurve voor Divi behoorlijk stijl zijn. Divi is namelijk best wel ingewikkeld omdat het als bouwer en thema ineen heel veel mogelijkheden heeft. Het kan even duren voordat je weet waar je wat kan vinden.
Met Elementor kun je mogelijk als beginner sneller uit de voeten, omdat de meeste zaken gewoon rechtstreeks in de bouwer zelf te vinden zijn.

Conclusie: begin je net? Dan is Elementor eenvoudiger als Divi.

Toch meer interesse in Divi? Bekijk hier 10 redenen om voor Divi te kiezen!

Divi of Elementor: de workflow

Hierin is Divi duidelijk de winnaar: Elegant Themes biedt functies als Divi Library en Divi Cloud waarmee je layouts kan opslaan en transporteren naar een andere pagina of Divi-website. Met andere woorden: het is een geweldige tool voor mensen of bedrijven die meerdere websites gaan maken.
Elementor werkt iets meer basic: ga je meerdere websites ontwerpen met een gelijkaardige layout, dan kan het zijn dat je iets langer bezig bent.

Conclusie: Divi is interessanter voor mensen of bedrijven die meerdere websites maken.

Meer weten over Divi Cloud? Lees hier hoe je je webdesign workflow versnelt met Divi Cloud.

De prijzen van Divi en Elementor

Divi werkt met een abonnement: ofwel betaal je $ 89 per jaar, ofwel $ 287 voor life time access. En dit is een prima deal, want je kan deze licentie onbeperkt gebruiken. Het maakt niet uit hoeveel websites je bouwt. Ideaal dus voor WordPress-webdesigners!

Elementor heeft een gratis versie waarmee je al een beetje uit de voeten kunt. Alleen is deze versie beperkt, waardoor je al snel op de betalende versie bent aangewezen. Het goedkoopste betaalplan van Elementor is € 49 per jaar voor één website.

Conclusie: Elementor heeft een gratis versie, maar qua betaalplan is Divi op de lange termijn voordeliger.  

Mijn persoonlijke ervaring

Als webdesigner geef ik persoonlijk de voorkeur aan Divi. Dit omdat Divi mij de mogelijkheid biedt om mijn webdesign-workflow te versnellen via functies als Divi Library en Divi Cloud. De voorbije jaren bouwde ik tientallen websites met Divi; ik ben een echte Divi-designer.

Natuurlijk werk ik ook vaak met Elementor, omdat veel van mijn klanten met deze bouwer werken. Daarbij pas ik mij eenvoudigweg aan de wensen en de situatie van de klanten aan.

Algemene conclusie

Met zowel Divi als Elementor kun je een gelijkaardig webdesign maken, maar het hangt van je persoonlijke voorkeur af. Ga je maar één website maken, dan biedt Elementor een handige uitkomst. Ga je er meerdere maken, dan kan Divi interessant zijn vanwege de prijs en de snellere workflow voor het kopiëren van layouts. 

Welke bouwer heeft jouw voorkeur? Divi of Elementor?

Dit artikel bevat meerdere affiliate links. Kijk hier voor meer informatie.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Hoe kun je een favicon maken?

Het is een belangrijk onderdeel van een website, maar toch wordt het vaak vergeten: de favicon. Dit is de afbeelding die naast de naam van de site in het tabblad van de browser staat. Waarom is dit eigenlijk belangrijk? Hoe kun je zelf een favicon maken? Je leest het in dit artikel.Wat is een...

Pin It on Pinterest

Share This