Duurzame hosting: wat en hoe?

8 mrt 2025 | webdesign

Duurzame hosting | Foto: Jochem Oomen

Ligt duurzaamheid je nauw aan het hart als website-eigenaar? Overweeg dan duurzame hosting. Met een groene host verminder je namelijk je CO2-uitstoot. Sommige hostingpartijen gaan nog een stapje verder door groene projecten te steunen. Zo beschermt het bedrijf, dat deze website host, het regenwoud in Colombia!

Waarom kies je voor duurzame hosting?

Als het internet een land was, dan zou het de vierde grootste vervuiler zijn.” Dat komt omdat alles wat online te vinden is, gehost wordt op servers in datacenters. Zo staan je website en je foto’s, die in je cloud staan, ergens op een server. En deze centrale computer heeft ook elektriciteit nodig.

Juist daar wringt het schoentje: op het moment van schrijven worden de meeste servers wereldwijd nog gevoed met grijze stroom, wat enorm veel CO2-uitstoot genereert. Een duurzame host is zich hiervan bewust en kiest juist voor hernieuwbare energie. Stroom die is opgewekt met wind-, water- of zonnekracht.

Hoe werkt duurzame hosting?

Eenvoudig gesteld: het webhostingbedrijf neemt groene stroom af en voedt daarmee de servers. Door voor een groene host te kiezen, verminder je de CO2-uitstoot van je website al aanzienlijk.

Een kleine disclaimer: een verhuizing naar een groen hostingbedrijf is een stap in de goede richting, maar leidt niet meteen tot een duurzame website. Om je website verder te verduurzamen zijn namelijk nog andere stappen nodig.

Wil je weten hoe je je website verder kan verduurzamen? Ga direct aan de slag met tips om je website duurzamer te maken.

Heb ik zelf duurzame hosting?

Hier kun je eenvoudig zelf achter komen door de groene hosting checker van de Green Web Foundation te gebruiken. Je scant je website en ontdekt meteen of je een groene host hebt. Heb je duurzame hosting? Dan kun je via deze stichting een duurzame hosting badge krijgen. Zo ziet deze badge eruit:

This website runs on green hosting - verified by thegreenwebfoundation.org

Krijg je niet meteen een helder antwoord? Dan kun je ook de Green Web Directory raadplegen. In deze database ontdek je of je host is opgenomen in de lijst van duurzame webhostingbedrijven.

Welke duurzame host moet ik kiezen?

Er zijn wereldwijd talloze bedrijven die groene hosting aanbieden. Als webdesigner en fotograaf gebruik ik de webhosting van het Belgische bedrijf Combell. Deze firma is gevestigd in Gent en heeft servers in Brussel staan. Deze datacenters worden geheel gevoed met hernieuwbare elektriciteit.
Zo ben ik er als duurzaam ondernemer zeker van dat mijn website in de juiste groene handen is. Daarnaast gaat Combell nog een stap verder: deze maatschappelijke verantwoorde onderneming investeert in duurzame projecten in België en de rest van de wereld.

Meer weten over maatschappelijk verantwoord ondernemen? Ontdek dan hier hoe je kan ondernemen met impact.

Herbebossing en bescherming van tropisch regenwoud

Een voorbeeld daarvan zijn de herbebossingsprojecten. Zo plant Combell in samenwerking met GoForest nieuwe bomen aan in het Belgische Marche-en-Famenne.

Een ander partnerproject van Combell, wat ik enorm steun, is de bescherming van het regenwoud in mijn favoriete land Colombia. Het Matavén-natuurreservaat ligt aan de grens met Venezuela en wordt bestuurd door een lokale inheemse cultuur. Jarenlang kampte dit gebied met ontbossing. Om dit tegen te gaan, investeert Combell hier in partnership met Ecologi in faciliteiten voor de lokale bevolking. Denk aan onderwijs, gezondheid en lokale economie. Een win-winsituatie: men investeert in mensen en het kappen van bomen is gestopt.

Conclusie

Datacenters hebben een enorme CO2-uitstoot. Door als website-eigenaar voor duurzame hosting te kiezen, kun je je uitstoot al behoorlijk verminderen. Er zijn enorm veel bedrijven die duurzame hosting aanbieden, maar sommigen doen net ietsje meer en investeren in andere groene projecten.

Deze pagina bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Meer van dit? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief!

Lees hier meer

Burst: duurzaam alternatief voor Google Analytics

Ben je op zoek naar een alternatief voor Google Analytics? Dan ben je bij de WordPress-plugin Burst Statistics aan het juiste adres. Deze werkt niet alleen eenvoudig, maar is ook nog eens privacyvriendelijk en een stuk duurzamer. Qua privacy en lage CO2-uitstoot zit je dus helemaal goed.Als...

Hoe maak je een duurzame website?

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om je eigen website te verduurzamen. In dit artikel lees je hoe je zelf een duurzame website kan maken. Waarom zijn websites vervuilend?“Als het internet een...

Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel. Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?Sinds de digitale fotografie haar intrede deed,...