Hoe kun geld verdienen met fotografie?

19 Aug 2022 | ondernemen

geld verdienen met fotografie

Ben je goed in fotograferen en wil je hier geld mee verdienen? Dat is zeker mogelijk: denk aan foto’s maken in opdracht, het verkopen van foto’s en nog veel meer. In dit artikel krijg je antwoord op de vraag “hoe kun je geld verdienen met fotografie?”

Fotografie, iedereen doet het. Maar sommige mensen kunnen dit net een beetje beter dan anderen. Heb je hier aanleg voor, dan kun je overwegen om hier een inkomen uit te halen. Een inkomen is natuurlijk een groot woord, dus begin zeker rustig aan. Pak het kleinschalig aan en bij succes kun je uitbreiden. Zeg alsjeblieft niet meteen je gewone baan op, want je weet van tevoren niet hoe zoiets zich ontwikkelt.

Ik deel hieronder een aantal mogelijkheden met je. Sommige waters heb ik zelf doorzwommen, andere heb ik bij collega fotografen rondom mij gezien. Daar gaan we:

1. In opdracht fotograferen als zelfstandige

Dat is meteen een grote stap, maar wel één met veel mogelijkheden. Heb je een ondernemings- of KvK- en btw-nummer en ben je ingeschreven als fotograaf? Dan kun je meteen een heleboel dingen doen: huwelijken fotograferen, gezinnen portretteren, business portraits maken, evenementen vereeuwigen… Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. En je kan kiezen of je dat als nevenactiviteit (in bijberoep) of full time doet!

Deze stap heb ik in 2021 gezet en ik heb er nog steeds geen spijt van: ik kan verschillende opdrachten aannemen en echt datgene doen waar ik happy van word: achter de lens staan!

Ben je benieuwd hoe je voor je zelf kunt beginnen? Lees hier hoe je zelfstandig ondernemer wordt.

2. Als vrijwilliger fotograferen voor een organisatie

Misschien wil je het niet meteen groot aanpakken, maar begin je liever op vertrouwd terrein. Heel wat lokale initiatieven zoals culturele centra, buurthuizen en lokale weekbladen hebben ook foto’s nodig: je kan je aanmelden als fotograaf en in heel wat gevallen kun je er nog iets mee bijverdienen ook. Zoiets heet een vrijwilligersvergoeding en deze kan soms interessant zijn, hoewel het niet veel is.

Dit heb ik regelmatig gedaan. Ik heb er vooral veel plezier aan beleefd, mijn netwerk uit kunnen breiden en die kleine vergoeding was mooi meegenomen.

3. Als freelancer fotograferen zonder zelfstandig statuut

Sommige mensen hebben een baan in loondienst, willen graag fotografie opdrachten aannemen, maar willen geen zelfstandig ondernemer worden, wat helemaal prima is. Om die mensen ook de mogelijkheid tot freelance werk te bezorgen, bestaan er in België platformen als Smart die je kunnen helpen met het opstellen van contracten tussen jou en je opdrachtgever. Deze tussenpartijen vragen wel een commissie.

Hier heb ik geen persoonlijke ervaring mee, maar ik kom het regelmatig tegen. Verder is deze werkwijze niet geheel zonder controverse, deze komt af en toe ter sprake in een Belgisch parlement.

4. Als fotograaf in loondienst werken

Jaren geleden kwam dit nog heel veel voor, tegenwoordig zie je het minder en minder. Toch zijn er blijkbaar zo en nu dan nog bedrijven die fotografen in loondienst aannemen: denk aan zaken die school- of portretfotografie aanbieden. Ook zouden er op deze aardbol nog kranten en magazines zijn die fotografen in dienst hebben.  

Persoonlijk kom ik de laatste jaren eigenlijk geen fotografen in loondienst meer tegen. De meerderheid lijkt echt zelfstandig ondernemer te zijn.

5. Foto’s printen en verkopen – via een laboratorium

Een andere manier om geld te verdienen met fotografie is het aanbieden van je foto’s. Je kan een aantal sterke beelden te koop aanbieden, bijvoorbeeld via je website. Misschien ken je een goed fotolaboratorium wat hoogkwalitatieve prints kan leveren die je daarna naar je klanten verzendt.

Regelmatig krijg ik de vraag of ik prints verkoop. Ik sta daar altijd voor open en werkte tot 2022 vooral met een Belgisch en een Nederlands bedrijf dat ijzersterke prints kon verzorgen. Omdat het verzenden ook deels onder mijn verantwoordelijkheid viel, vond ik dit een behoorlijk tijdrovende bezigheid.

6. Foto’s printen en verkopen – via een print on demand platform

Omdat werken met zowel een print- als een logistieke firma behoorlijk omslachtig kan zijn, kun je ook overwegen om het hele afdruk- en verzendproces te outsourcen: er zijn tegenwoordig talloze print on demand platformen (POD) beschikbaar. Dat zijn bedrijven die een website hebben waar je je foto’s kan uploaden. Een bezoeker van de site kan dan een foto van jouw bestellen, waarna dit bedrijf de foto gaat printen en verzenden. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar het POD-platform, een kleiner deel naar de fotograaf. Voorbeelden van POD-platformen zijn het Nederlandse Werk aan de Muur of het Amerikaanse Society6.

Voor mij als fotograaf is deze POD-wereld nog redelijk nieuw. Ik zet er momenteel mijn eerste stappen in en hoor wisselende verhalen om mij heen: de ene fotograaf verdient hier heel goed mee, een ander zo goed als niks.

Werken met POD-platformen wordt door locatieonafhankelijke fotografen gedaan. Wil je ook locatieonafhankelijk fotograferen? Lees hier hoe je als fotograaf digital nomad kan worden!

7. Stockfotograaf worden

Dit moet je leuk vinden om te doen: je gaat beelden maken die heel vaak gedownload kunnen worden en je krijgt er commissie op. Hier is altijd vraag naar, maar de vergoeding per beeld kan behoorlijk tegenvallen.

Geen slecht woord over de stockfotografen, maar als webdesigner (dat ben ik ook) probeer ik toch zoveel mogelijke unieke beelden te gebruiken voor websites die ik bouw. Stockfoto’s vermijd ik zoveel mogelijk.

8. Foto’s verkopen bij een expositie

Heb je een ijzersterke reeks foto’s die je tentoon wilt stellen? Dan kun je er eens aan gaan denken om een expositie te houden. Kies zorgvuldig je beelden, laat ze op hoogkwalitatief materiaal afdrukken en hang ze op een mooie manier aan een muur op een plek waar veel mensen komen. Je prijzen kun je duidelijk bij de foto’s schrijven, zodat geïnteresseerden misschien wel tot aankoop over kunnen gaan.

Fototentoonstellingen organiseren is echt enorm veel werk: al sinds 2014 neem ik aan exposities deel, maar ik probeer mij te beperken tot groepsexposities omdat ik anders geen tijd meer heb om te shooten en om websites te bouwen. Exposeer je in groep, dan kun je het vele werk onderling verdelen.

Andere manieren

Natuurlijk zijn er nog andere methoden om je geld met fotografie te verdienen. Wat dacht je van het geven van een workshop? Stel, je bent sterk in modefotografie met daglicht, dan zou je daar een hele cursus aan kunnen wijden om die vervolgens te verkopen. Verder zijn er ook fotografen die veelvuldig deelnemen aan wedstrijden. Meestal is dat niet gratis, maar wie wint, kan er iets moois aan overhouden: denk bijvoorbeeld aan cadeaubonnen.

Ziezo, fotografie is serious business, maar je kan het zo professioneel maken als je zelf wilt. Ik wens je alle succes toe!

Op welke manier verdien jij geld met fotografie?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Pin It on Pinterest

Share This