Digitale nomaden, je komt ze op steeds meer plekken tegen. Een laptop en een internetverbinding is het enige wat ze nodig hebben om locatieonafhankelijk te werken. Maar hoe doen reizende fotografen dat eigenlijk? In dit artikel lees je hoe je als fotograaf digital nomad kan worden.
De ene job kun je makkelijker dan de andere op afstand doen. Zo maakt het voor webdesigners en developers niet uit waar ze werken, maar voor zorgverleners en taxichauffeurs wel. Daarnaast heb je ook een andere categorie beroepen, die je met de nodige aanpassingen wel als digital nomad kan doen.
Zo kan een leraar ervoor kiezen om online les te geven vanuit het buitenland, maar een fotograaf kan evengoed de keuze maken om elders op de aardbol te werken. De kunst zit hem erin om je baan zodanig aan te passen dat je deze eender waar kan doen. Of, als je nog startend bent: creëer je eigen remote job als fotograaf!
Benieuwd naar hoe je geld kan verdienen met foto’s? Lees hier hoe je fotograaf kan worden!
Mogelijkheden voor didital nomad fotografen
Goede foto’s kunnen maken is één ding, er geld mee kunnen verdienen is iets anders. En dat locatieonafhankelijk doen, is een challenge next level. Toch is dit niet onmogelijk, want er zijn heel wat mensen die al reizend als fotograaf werken! Wat dacht je van de volgende opties?
1. Fotografieopdrachten in het buitenland doen
Fotografen, die als zelfstandig ondernemer actief zijn, kunnen fotoshoots in andere landen doen. Als je als fotograaf in België of Nederland een opdracht voor iemand uitvoert, dan kan dat in principe even goed ergens anders. Denk aan huwelijksfotografie of klussen voor andere digital nomads. Echt waar, er zijn fotografen die de wereld over reizen om pasgetrouwde koppels op de gevoelige plaat vast te leggen!
Misschien niet onbelangrijk om te weten: je kan dit doen als je effectief zelfstandig bent. Zo kun je namelijk facturen opstellen. Opdrachten aannemen binnen de Europese Unie gaat iets gemakkelijker als daarbuiten. Als je hiervoor kiest, verdiep je dan goed in de lokale regelgeving.
2. Reizen als fotojournalist voor media
Sommige fotografen zijn heel erg goed in maken van journalistieke reportages of documentaires. Zij kunnen voor vaste opdrachtgevers werken. Zo werken heel wat binnen- en buitenlandse media samen met fotografen voor artikels die online of op print verschijnen.
Voordeel van deze optie: je hebt vaste opdrachtgevers. Nadeel: je hebt iets minder vrijheid.
3. Foto’s verkopen via print on demand
Als digital nomad kom je op de meest fantastische plaatsen. En als je fotografisch talent hebt, kun je daar misschien wel de mooiste beelden schieten! Sommige van die foto’s, die zouden mensen gewoon aan de muur willen hebben. En om die mensen te kunnen helpen aan goede posters of ingelijste foto’s, kun je je online werk verkopen.
Om het mensen gemakkelijker te maken, zijn er tegenwoordig heel wat bedrijven die het hele productie- en verzendproces voor je overnemen. Als fotograaf hoef je enkel de afgewerkte foto’s te uploaden op een server. Als je van zo’n dienst gebruik maakt, dan werk je met print on demand. Een voorbeeld hiervan is het Nederlandse bedrijf Werkaandemuur, in de rest van de EU bekend als Art Heroes.
Wil je het verkopen van foto’s ook outsourcen? Ontdek dan hier hoe je foto’s online kan verkopen via print on demand!
4. Foto’s zelf verkopen
Zo’n print on demand service is heel leuk, maar je houdt er per foto enkel een commissie aan over. Wil je meer winst per foto, dan kun je het volgende overwegen: zorg dat je vaak op dezelfde plek terugkomt en daar een klantenkring opbouwt die geïnteresseerd is in jouw beelden. Regel ook een goed contact met een lokaal fotolaboratorium dat jouw beelden hoogkwalitatief kan afdrukken.
Hierbij moet je echt heel veel zelf doen: contact leggen met de drukker, zelf het verzendproces regelen, je factureert, je doet je eigen promotie en je onderhoudt de banden met je klantenkring. Dit is heel tijds- en arbeidsintensief en niet voor iedereen weggelegd.
5. Je baan als fotograaf combineren met iets anders
Geld verdienen met fotografie kunnen velen, maar ervan leven is even iets anders. Als je je eigen droomleven als digital nomad fotograaf wil leiden, dan kun je er ook voor kiezen om dit aan te vullen met iets wat hierbij aansluit. Misschien maak je niet alleen geweldige beelden, maar heb je ook een ijzersterke pen! Een win-winsituatie, want zo kun je je diensten als fotograaf en copywriter aanbieden! Of je kiest eerder voor de journalistieke richting: je verzorgt zowel de fotografie als de tekst voor de media!
Welke weg je ook kiest, een eigen website is een must. Heb je nog geen eigen fotografiewebsite? Lees dan hier hoe je je eigen fotografiewebsite bouwt.
Conclusie
Ambieer je een digital nomad lifestyle, dan is fotograaf niet het meest gemakkelijke beroep om reizen en werken te kunnen combineren. Toch bestaan er heel wat mogelijkheden. Om het voor jezelf interessant te houden, kun je hier creatief in zijn. Zo kan het de moeite lonen om je diensten als fotograaf aan te bieden in combinatie met een andere discipline.