Hoe kun je foto’s croppen?

17 Mar 2022 | fotografie

Hoe foto's croppen?

Als je een foto maakt, kan het zijn dat er iets te veel dingen in je beeld staan. Om de foto sterker over te laten komen, kun je een uitsnede van je foto maken. Dit noemen we croppen. Maar hoe dat je dat eigenlijk? In dit artikel krijg je antwoord op de vraag “hoe foto’s croppen?”

Soms kan het gebeuren dat je niet helemaal tevreden bent met je foto. Dat kan omdat er storende elementen aan de randen van je beeld staan of omdat je per ongeluk gefotografeerd hebt in een ander formaat. Croppen kan in deze situaties een hulpmiddel zijn.

Het woord croppen komt trouwen van het Engelse werkwoord to crop, wat zoiets als bijsnijden betekent. Sommige mensen spreken trouwens over een uitsnede maken of “herkadreren”, hiermee bedoelt men vaak hetzelfde. Opgelet: dit gaat niet over de techniek “scherpstellen en herkadreren”, dat is toch echt iets anders. Dit artikel gaat enkel over het bijsnijden van foto’s.

Croppen is overigens niet hetzelfde als verkleinen. Lees hier hoe je foto’s kunt verkleinen voor websites. 

Wel of niet croppen?

Vaak sta je als fotograaf voor het dilemma of je een foto wel of niet gaat bijsnijden. Persoonlijk laat ik vaak door het less is more principe mijn beelden bepalen: hoe minder er te zien is, hoe sterker een compositie kan worden. Voor mezelf heb ik hierin een leidraad: ik probeer mijn foto’s zo te maken, zodat ik niet hoef te croppen. Is dat wel nodig, dan ben ik bereid om dat bij quasi alle genres te doen. Enkel bij straatfotografie probeer ik het echt te vermijden, want straatfotografie is voor mij het leven zoals het is. Puur realisme wat ik geen geweld aan wil doen door erin te gaan snijden.

Maar goed, dat is mijn eigen mening. Iedere fotograaf staat hier anders in, je moet vooral datgene doen waar jij je goed bij voelt.

Waar moet je op letten bij het croppen van foto’s?

Het bijsnijden van een foto is niet altijd zonder gevaar. Zo adviseer ik mensen altijd om te croppen met mate, omdat erbij te veel wegsnijden veel informatie verloren kan gaan en de resolutie van de foto afneemt. In het slechtste geval kun je in een uitsnede zelfs de pixels tellen!

Verder kun je bij het bijsnijden van foto’s de verhouding behouden. Zo is de traditionele verhouding 2:3 of 4:6 (rechthoekige beeld zoals een afdruk op 10cm x 15cm), maar je hebt ook de verhouding 1:1 (vierkant) en moderne smartphone-verhoudingen (afhankelijk van de apparaten). Maar je kan er ook voor kiezen om juist een andere, of een vrije verhouding te gebruiken.

Waarmee kun je foto’s croppen?

Beelden bijsnijden is eigenlijk nog nooit zo eenvoudig geweest. Er bestaan talloze online en offline tools om beelden te herkadreren. Het symbooltje voor croppen bestaat vaak uit twee latten, die samen een vierkant vormen. Hieronder licht ik enkele programma’s voor je uit:

Croppen met Photoshop

Een geweldig programma, maar voor de gevorderde. Er bestaan talloze mogelijkheden om uitsneden te maken in Photoshop, maar hier is wel een stappenplan voor nodig. Hier kun je lezen hoe je kunt croppen in Photoshop.

Croppen met Lightroom

Ook een geweldig programma, maar zowel interessant voor de amateur als voor de professional. In veel gevallen is de cropfunctie van Lightroom voldoende voor de fotograaf.

Je kan deze tool terugvinden in de ontwikkelmodule, dat is het rechthoekje onder het histogram. Dit gereedschap heet uitsnijdbedekking. Hiermee kun je niet alleen de vorm en de verhouding van je uitsnede bepalen, maar ook nog eens je foto recht of scheef zetten. Deze functie werkt voor mij heerlijk intuïtief: je ziet meteen het resultaat. Handig om te weten: je snijdt hier niet in de pixels van de foto zelf, waardoor je originele file altijd onaangeroerd blijft. Je moet je gecropte foto eerst exporteren.

Croppen met Voorvertoning in Apple

De laatste jaren is het ook mogelijk om zoiets met de basissoftware van Apple te doen. Iedere Apple-computer wordt geleverd met het programma Voorvertoning, waarmee je elementaire fotobewerkingen kunt uitvoeren, zoals croppen.

Het vergt een beetje experimenteerwerk, maar je kan er wel het één en ander mee. Zo kun je ervoor kiezen om je foto te croppen met behoud van verhouding, of voor een vrije verhouding of vorm gaan.

Gratis online foto’s croppen met Adobe

Adobe, het softwarebedrijf achter Photoshop en Lightroom, biedt ook een gratis online tool aan om bij te snijden. Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je hier eenvoudig je foto op jouw eigen wijze croppen. Lees hier hoe dit werkt.

Andere gratis online crop programma’s

Inmiddels zijn er zoveel online crop tools verschenen, dat je met een simpele zoekopdracht op Google meteen vindt wat je zoekt. Op Fotoverkleinen.nl, bijvoorbeeld, heb je ook wat mogelijkheden om je foto bij te snijden.

Conclusie

Ik zet alles nog eens voor je op een rijtje:

  • Crop alleen als het echt nodig is en doe dit met mate.
  • Er zijn een heleboel argumenten om dit wel of niet te doen, maar doe vooral waar jij je goed bij voelt.
  • Bij het bijsnijden kun je de originele fotoverhouding behouden, of juist voor een andere verhouding gaan.
  • Op zoek naar een betaald programma om mee te croppen? Photoshop en Lightroom hebben enorm veel mogelijkheden.
  • Gebruik je liever een gratis online programma? Adobe of Fotoverkleinen.nl hebben ook heel wat mogelijkheden.

En waarmee crop jij het liefst je foto’s?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Bouw een multi-vendor platform met WordPress

Bouw een multi-vendor platform met WordPress

Een multi-vendor platform is een webshop waarbij meerdere verkopers hun producten verkopen. Je kan dit op maat laten bouwen door een ontwikkelaar, maar ook zelf maken met WordPress. Daarbij heb je een extra plugin nodig die van jouw webshop een...

Wat voor foto’s zet je op een schoolwebsite?

Wat voor foto’s zet je op een schoolwebsite?

Als je een website voor een school bouwt, stel je jezelf al snel deze vraag: wat voor foto’s zet je eigenlijk op de site? Sommige scholen kiezen ervoor om mensen herkenbaar in beeld te brengen, anderen juist niet. In dit artikel krijg je tips mee...

Pin It on Pinterest

Share This