9 tips | zelf website foto’s maken

21 Jul 2023 | fotografie

zelf website foto's maken

Je hebt foto’s voor je website nodig? Dan kan je een fotograaf inhuren of zelf aan de slag. Dat is leuk om te doen, maar enige voorkennis is wel nodig. Ga je zelf website foto’s maken? Ontdek in dit artikel 9 tips om direct mee aan de slag te gaan!

Foto’s zijn voor een site ongelooflijk belangrijk: het is het eerste waar je bezoekers naar kijken. Goede foto’s zorgen ervoor dat je een professionele indruk nalaat en dat de mensen op je site blijven. Je onlinepagina’s vallen of staan dus met de fotografie.

Welke website foto’s heb je nodig?

Voor je direct gaat fotograferen, is het een goed idee om eerst eens te kijken naar welke foto’s je nodig hebt. Een portret van jezelf of een groepsportret van je team is sowieso nodig, dit schept vertrouwen. Daarnaast kun je je werkplaats in beeld brengen en ook je producten.

Ook handig: bedenk welke indruk je achter wilt laten. Wat is het doel van de foto’s? Welk gevoel moeten deze uitstralen? Wil je vooral rust uitstralen, werk dan met minimalistische decors. Of wil je dynamiek uitstralen? Laat mensen dan bewegen.

Doe je dit liever niet zelf? Ontdek op welke andere manieren je aan goede website foto’s kan komen.

9 tips zelf website foto’s maken

1. Plaatsing van je onderwerp: kies een rustig decor

Zodra je weet wat je gaat fotograferen en welke indruk je achter wilt laten, kun je gaan kijken naar plaatsen om te fotograferen. Gaat het om mensen of producten? Kies dan best een rustige, mooie achtergrond. Zo komt de focus echt te liggen op de persoon of op het product.

Vind je niet direct een rustige achtergrond? Creëer deze dan zelf. Je kan bijvoorbeeld witte doeken ophangen.

Op zoek naar meer tips voor portretfotografie? Lees dan hier hoe je een geweldig portret maakt!

2. Positie van de camera: uit de losse hand of op statief?

Tot 1/125 sluitertijd kun je altijd met de camera in de hand fotograferen. Ga je met langere sluitertijden werken, dan bestaat er de kans op bewegingsonscherpte. Sommige mensen kunnen dit zonder probleem tot 1/30 of 1/15, dit moet jezelf uitproberen. Maar werk je met langere sluitertijden, dan opteer je het best voor een statief.

Ook moet je kijken waar je je camera plaatst. Heb je veel of weinig achtergrond nodig? Foto’s met aardig wat achtergrond doen het goed op websites: deze ademen en geven een gevoel van ruimte. Wel zo fijn voor je bezoeker!

3. Tijdstip: vroeg, laat of midden op de dag?

Door met zacht licht te werken, krijg je de mooiste beelden. Dat heb je in de regel ’s ochtends vroeg, laat in de middag of ’s avonds. Werk je op het middaguur, dan kan het zijn dat het licht heel hard wordt en de foto minder mooi wordt.

Daarnaast is het jaargetijde ook van invloed op je beelden. In de zomer heb je vaak hard licht, in de andere seizoenen zachter licht. Ga je zomers fotograferen? Dan moet je heel vroeg of heel laat gaan shooten. Wil je zeker zijn van mooi licht? Kies dan een zonnige dag in februari of november en je staat verstelt van het resultaat!

4. Keuze van de lichtbron: daglicht, lamplicht of flits

Fotografeer je op een plek waar genoeg daglicht is? Dan heb je geen lamp of flitslicht nodig. Is er weinig tot geen daglicht? Misschien kun je gebruikmaken van aanwezig sfeerlicht als er sfeervolle lampen zijn. Is het toch te donker? Dan kun je gaan flitsen. Of fotografeer je tegen de zon in? Dan kan de flits ook van pas komen.

5. Lichtval: dit is leidend

Fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Als fotograaf laat je je leiden door het licht, daarna kun je aan je compositie gaan werken. Fotografeer je mensen? Laat deze hun gezicht naar het licht draaien. Dan is de kans groter op catch eyes of fonkeloogjes, zeker als je bij een raam staat.

Mocht je vroeg of laat werken, dan kun je je onderwerp soms in direct licht zetten. Maar vaak geeft indirect licht het allermooiste resultaat.

Op zoek naar meer tips voor daglichtfotografie? Bekijk hier hoe je zonder flits de mooiste foto’s kan maken.

6. Stel je camera handmatig in en fotografeer in RAW

Het volledig handmatig instellen van je camera vereist enige voorkennis. Het gaat immers om ISO, sluitertijd, diafragma, lichtmeting, manier van scherpstellen en indien nodig het instellen van de witbalans. Om dit goed op elkaar af te stemmen, heb je echt wel de nodige training nodig.

Vaak kun je camera’s laten kiezen of je in JPEG of in RAW fotografeert. RAW is een digitaal negatief, JPEG is een digitaal ontwikkelde weergave van de foto. Een foto in JPEG bevat minder informatie dan een foto in RAW. Wil je het ontwikkelen en bewerken zelf doen? Fotografeer dan best in RAW.

Benieuwd hoe je je camera handmatig instelt? Ontdek hier hoe je je camera instelt als een pro!

7. Digitaal ontwikkelen van foto’s

Zoals gezegd, importeer je het best RAW-bestanden. Deze kun je op jouw eigen manier ontwikkelen met een digitale donkere kamer als Lightroom. Zodra je ze gaat exporteren, kun je ervanuit gaan dat 72 dpi genoeg is voor een website.

8. Bewerken van foto’s

De laatste jaren kun je steeds meer beelden digitaal bewerken in Lightroom. Heel wat fotografen proberen zoveel mogelijk met Lightroom op te lossen. Zodra ze op de beperkingen van dit programma botsen, schakelen ze over op Photoshop.

9. Verkleinen van foto’s

Als je vandaag de dag foto’s exporteert in Lightroom, dan is de kans groot dat ze tot wel 35 MB groot zijn. Dat is echt veel te groot voor een website. Zware bestanden vertragen de website. En met een trage website jaag je je bezoekers weg.

Het verkleinen van foto’s is een karweitje op zich. Enerzijds wil je de bestanden klein houden, maar anderzijds wil je geen kwaliteitsverlies. Soms moet je dit meerdere keren achter elkaar doen om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Meer lezen over het verkleinen van foto’s? Lees dan hier hoe je foto’s klein kan maken.  

Conclusie

En zo blijkt het zelf maken van website foto’s een heel karwei waarbij voorkennis toch echt noodzakelijk is. Zie je het zitten om het zelf te doen? Dan wens ik je veel plezier en succes! Besteed je dit toch liever uit? Ga dan op zoek naar een professionele fotograaf.

Maak jij de foto’s voor je website zelf of besteed je dat uit?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Pin It on Pinterest

Share This