Hoe foto’s verkleinen voor website?

13 Feb 2022 | fotografie, webdesign

Hoe foto’s verkleinen voor website?

Als je foto’s in hoge resolutie op een website zet, dan kan dat voor de bezoeker niet zo fijn zijn. Dan duurt het namelijk langer voor je website laadt en zijn de mensen zo weg. Daarom is het belangrijk om je foto’s te verkleinen, maar ook om deze haarscherp te laten zijn. In dit artikel vind je een antwoord op deze vraag: hoe foto’s verkleinen voor website?

Als webdesigner en fotograaf krijg ik hier vaak mee te maken. Regelmatig moet ik een heel aantal foto’s verkleinen voor online gebruik en deze ook superscherp laten zijn. Dit is echt nodig, want een foto in hoge resolutie kan soms meer dan 20 megabyte zijn. De grootte van foto’s wordt overigens uitgedrukt in MB (megabyte) en KB (kilobyte). Doorgaans is de gulden regel: is je foto groter dan 1 MB of 1000 KB, dan gaat een website vertragen. Is die kleiner, dan gaat je website sneller worden. Wat de scherpte betreft: zelf heb ik de neiging om foto’s met een maximaal 1920 pixels aan de langste zijde te exporteren. Zo is een foto ook op volledig scherm nog superduidelijk.

Maar hoe doe je dat eigenlijk, één of meerdere foto’s verkleinen? Er bestaan talloze manieren voor, waarvan ik er hieronder drie voor je uitlicht. Ook lees je wat mijn favoriete manier is.

Foto’s verkleinen is trouwens iets anders als foto’s bijsnijden of croppen. Lees hier hoe je foto’s kunt croppen.

Heb je nog geen goede foto’s voor je website? Lees hier hoe je aan goede foto’s voor je website komt

Foto’s verkleinen met onlineprogramma

Heb je geen zin, dan bestaan er een heleboel online tools om je foto’s te verkleinen. Eén van de meest populaire tools is Resize-Image.net. Hier volg je gewoon een online stappenplan om je foto’s up te loaden, te verkleinen en vervolgens te downloaden. Enorm gemakkelijk om te doen. En het is helemaal gratis!

Als je hiermee gaat verkleinen, hoef je maar een paar stappen te doen: uploaden, verkleinen, output selecteren (zelf werk ik graag in JPEG) en eventueel de beeldkwaliteit optimaliseren. Vervolgens kan je je beeld downloaden. Ik raad je aan om goed te controleren of je beeld aan je eisen voldoet: is het nog scherp als je het verkleinde beeld hebt gedownload? Ja, fantastisch! Nee, doet het hele proces gerust (meermaals) overnieuw.

Foto’s verkleinen met offlineprogramma

Voordat ik echt serieus met fotografie bezig was, gebruikte ik graag het programma Faststone Photo Resizer. We spreken over de tijd dat je je foto’s moest verkleinen voordat je ze op social media als Facebook kon publiceren. Faststone Photo Resizer was mijn redder in nood. En dit programma is nog altijd erg handig en gratis.

Eigenlijk is het haast net zo eenvoudig als bovengenoemde online optie, alleen heb je iets meer mogelijkheden. Ik raad je aan om je te beperken tot de verkleinopties. Ook hier geldt weer dat je na het verkleinen goed controleert of je beeld nog altijd even scherp is zoals jij het graag wilt zien. Het kan geen kwaad om het opnieuw te doen. Vind je je weg niet in het programma? Op YouTube staan heel wat tutorials voor Faststone Photo Resizer.

Foto’s verkleinen met betaald programma: Bridge

Als fotograaf en als webdesigner werk ik persoonlijk het liefst in Bridge van Adobe. Dit is een programma om beelden mee te beheren, te ordenen en ook om te verkleinen. Het is alleen niet gratis. Je krijgt het bij het fotografieabonnement op Photoshop en Lightroom. Tot voor kort was Bridge de letterlijke brug tussen deze twee beeldbewerkingsprogramma’s: Bridge kan voorvertoningen van verschillende soorten bestanden maken en deze naast elkaar zetten. Bijvoorbeeld: een PSD-file (Photoshop) of JPEG, die je uit de Lightroom catalogus hebt geëxporteerd, kan Bridge in een map broederlijk naast elkaar laten zien. En als je deze verschillende bestandstypes wilt exporteren, dan kan je namelijk meteen aangeven in welke extensie je dat wil. Voor online gebruik exporteer ik mijn beelden doorgaans in JPEG.

Maar, hoe moet je hier nu mee verkleinen? Bij het onderdeel “essentiële elementen”, selecteer je het mapje wat je nodig hebt. Vervolgens kun je hierin je beelden selecteren. Als je dan op de rechtermuisknop drukt, dan selecteer je “exporteren naar” en “aangepast exporteren”. Er opent zich een venster waarin je je voorkeuren kunt opgeven. En daarna wordt alles geëxporteerd! En ja, ook deze fotograaf moet dit soms opnieuw doen omdat je in een donker beeld de pixeltjes kan tellen. En dat willen we natuurlijk niet echt.

Op zoek naar website tips? Lees hier hoe je een fantastisch webdesign maakt

Waar moet je op letten bij verkleinen?

Minstens één keer per week verklein ik een heleboel foto’s voor online gebruik, bijvoorbeeld om op een website te plaatsen. Zoals ik hierboven al meermaals beschreven heb, is het dus enorm belangrijk dat je de pixels niet ziet! Dat komt gewoon veel professioneler over. Twijfel je, roep even de hulp in van een bevriend (amateur) fotograaf. Hij of zij heeft daar een oog voor en kan je vertellen of je de pixels wel of niet kan zien.

Verder kunnen blauwe luchten en fotostudioachtergronden de hel zijn bij het verkleinen: soms worden er ineens bepaalde partijen in je lucht of achtergrond als pixels zichtbaar, terwijl je origineel zo strak was. Ook hier geld weer: doe het proces gerust over nieuw en stel je waarden bij. Bij foto’s met blauwe luchten en fotostudioachtergronden moet ik regelmatig rond de 800 KB exporteren om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Kort samengevat

Waar je mee werkt, maakt niet zozeer uit, zo lang je maar weet waar je mee bezig bent. Ben je een beginner of heb je niet zoveel affiniteit met fotografie, dan kun je het jezelf gemakkelijk maken en kiezen voor de gratis programma’s. Heb je al een fotografieabonnement bij Adobe, dan raad ik je aan om Bridge te downloaden, te installeren en te gebruiken.

Wil je safe zitten, zorg er dan voor dat je beelden nooit groter dan 1 MB zijn en 1920 pixels aan de langste zijde bevatten. Ga je veel kleiner werken, bijvoorbeeld met thumbnails, dan kun je je foto’s gerust verkleinen tot 200 KB. Ik wens je veel succes toe!

Welk programma gebruik jij om je beelden te verkleinen?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Wat reizen me leerde

Wat reizen me leerde

Hoewel reizen en ondernemen twee verschillende dingen zijn, hebben ze toch heel wat overeenkomsten. Tijdens het reizen ontwikkelde ik namelijk nieuwe skills en scherpte ik bestaande vaardigheden aan. Dingen die mij als ondernemer goed van pas...

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

In een wereld vol digitale beeldtaal wil je natuurlijk dat jouw website opvalt tussen die al die andere sites. Een manier om dat te doen is werken met minimalistisch webdesign. Wat is dat en hoe begin je daaraan? Je leest het in dit...

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Op je website wil je jouw idee, organisatie of onderneming online laten schitteren. Daar horen goede foto’s bij. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan? En hoe kies je je foto’s voor een goede fotoserie? Je leest het in dit artikel.Waarom heb je een...

Pin It on Pinterest

Share This