Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.
Waarom is het internet niet duurzaam?
“Als het internet een land was, dan zou het de vierde grootste vervuiler ter wereld zijn.” Dat resultaat kwam uit een onderzoek uit 2021 van Freitag en andere wetenschappers. Alles wat we online plaatsen, belandt in een cloud of bij een hostingbedrijf. En wat in een cloud of bij een host is, staat ook weer op een server of in een datacenter. En al die servers en datacenters draaien weer op elektriciteit. Het internet heeft dus gigantisch veel energie nodig!
Wat is het Sustainable Web Manifesto?
We kunnen een aantal maatregelen toepassen om het internet te verduurzamen. Zo kun je steeds meer webdesigners en andere IT’ers vinden die milieubewust online werken. Je vindt ze onder andere terug in het Sustainable Web Manifesto, een online engagementsverklaring om stappen te zetten naar een duurzamer internet. Webdesigners die dit tekenen, doen dus enorm hun best om duurzame sites te bouwen.
Tegenwoordig is mijn standaard zoekmachine Ecosia. Ken je deze groene machine al? Lees hier alles over de duurzame zoekmachine Ecosia.
Wat staat er in het Sustainable Web Manifesto?
Het Sustainable Web Manifesto bestaat eigenlijk uit zes pijlers: schoon, efficiënt, open, eerlijk, regeneratief en veerkrachtig. Hieronder lees je wat men met deze zes principes bedoelt. Als webdesigner ondertekende ik dit manifest in juni 2024. Ik probeer dus als duurzaam ondernemer zo goed mogelijk te handelen volgens dit manifest. Een aantal stappen heb ik al kunnen zetten, anderen zijn work in progress.
Hoe pas ik het Sustainable Web Manifesto toe?
Ik overloop de zes pijlers met je:
Pijler 1: schoon
Dit gaat over het gebruikmaken van groene energie. Mijn thuiskantoor draait op groene stroom, mijn hosting volgens mijn host ook. Toch overweeg ik om over te stappen naar een nog groenere host.
Pijler 2: efficiënt
Hiermee bedoelt men het zo min mogelijk energie gebruiken. WordPress-websites kun je zo energieslurpend maken als je maar wilt. Ik koos echter voor een energiezuinige site: minimalistisch design zonder tierelantijntjes, rustige kleuren, een algemeen voorkomend lettertype, geoptimaliseerde foto’s, een beperkt portfolio en niet teveel andere grafische vormen. Hierin ga ik nog verdere stappen zetten.
Wil je meer weten over duurzaam webdesign? Lees dan hier hoe ik mijn eigen website verduurzaam.
Pijler 3: open
Het bieden van toegankelijke informatie en diensten en controle over de eigen data. Mijn kennis over een duurzamer internet deel ik in mijn blogs, die voor iedereen toegankelijk zijn. Controle over je data krijg je via mijn cookiebanner. Wie zich inschrijft voor mijn mailinglist, heeft ook volledige zeggenschap over de eigen gegevens.
Pijler 4: eerlijk
Het niet misleiden of exploiteren van gebruikers. Dat lijkt mij meer dan logisch. Zo zijn alle knoppen in mijn cookiebanner in dezelfde kleur om de suggestie van misleiding te voorkomen en zijn mijn prijzen transparant.
Pijler 5: regeneratief
Het inzetten op een economisch systeem dat gericht is op herstel en vernieuwing van de natuurlijke hulpbronnen die onze economie laten draaien. Ik zet in op duurzaam webdesign, schrijf over een duurzamer internet, reis voornamelijk per trein binnen Europa, maar kan hierin nog verdere stappen zetten.
Als duurzaam ondernemer leid ik een parttime nomadisch bestaan. Duurzaamheid en nomadisme kunnen wel degelijk samengaan. Ontdek hier hoe je een duurzame digitale nomade kan zijn.
Pijler 6: veerkrachtig
Producten en diensten leveren aan mensen die deze het meest nodig hebben. Momenteel werk ik samen met duurzame professionals, ngo’s en scholen. Zo draag ik direct mijn steentje bij aan de maatschappij.
Ziezo, een hele kluif om aan te werken. Misschien goed om te weten: ik beschouw dit voornamelijk als richtingaanwijzers voor de duurzame koers die ik met mijn bedrijf vaar. Ik ben een duurzame ondernemer, geen activist die op de barricade staat.
Duurzaam ondernemen is een vorm van ondernemen met impact. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan hier hoe je zelf een impactondernemer kan worden.
Conclusie
Omdat het internet veel vervuilender is dan je zou denken, kan het altijd een goed idee zijn om rekening te houden met je online activiteiten. Als duurzame ondernemer ga ik hierin nog een stapje verder: ik volg de zes basisprincipes van het Sustainable Web Manifesto. Concreet doe ik dat door duurzame websites voor klanten te bouwen en te schrijven over de verduurzaming van het internet.